Aktuálne 15. jún 2019

Zuzana Čaputová prevzala Prezidentský palác: Nechcem vládnuť, ale slúžiť

TASR
TASR
Zuzana Čaputová zložila sľub, ujíma sa funkcie prezidentky. (aktualizujeme)
Zuzana Čaputová zložila sľub, ujíma sa funkcie prezidentky. (aktualizujeme)
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Zuzana Čaputová prevzala Prezidentský palác: Nechcem vládnuť, ale slúžiť
Andrej Kiska s manželkou Martinou a prezidentka Zuzana Čaputová v Prezidentskom paláci. FOTO TASR – Michal Svítok

19.30 Prezidentka Zuzana Čaputová na záver inauguračného dňa položila kytice k pamätníku obetiam železnej opony pod hradom Devín, následne na Ondrejskom cintoríne v Bratislave aj kyticu na hrob bývalého prezidenta Michala Kováča. Deň inaugurácie ukončí slávnostnou recepciou v budove Slovenskej filharmónie.

16.15 Zuzana Čaputová bude skvelá prezidentka, uviedol na sociálnej sieti predseda Progresívneho Slovenska Michal Truban. Jej inauguráciu považuje za historický okamih.

Podpredseda strany Ivan Štefunko pre TASR doplnil, že Čaputová to zvládne, pretože má plno rozvážnosti a múdrosti. Europoslanec a podpredseda PS Michal Šimečka vyzdvihol jej vnútornú silu.

16.00 Prezidentka Zuzana Čaputová po prevzatí úradu hostí viac ako 40 seniorov z domovov sociálnych služieb z celého Slovenska na slávnostnom obede v Prezidentskom paláci.

Podávajú sa tri chody a dezert, priblížila Kancelária prezidenta SR.

Obedové menu tvoria okrem tofu mousse v uhorkovom kabátiku s kôprovým olejom a bezlepkovým pečivom aj tradičný slepačí vývar a grilované kuracie prsia Supréme so zemiakovým pyré a pečenou zeleninou, ako dezert čokoládová terina s lesným ovocím.

Z vínnej karty majú hostia na výber dva druhy bieleho suchého vína, a to Veltlínske zelené ročník 2015 alebo Silvaner Granit ročník 2017.

Zuzana Čaputová pri hrobe bývalého prezidenta Michala Kováča15. júna 2019. FOTO TASR - Michal Svítok

15.10 Bývalý prezident Andrej Kiska úradoval v sobotu v Prezidentskom paláci naposledy. Poobede symbolicky odovzdal palác novej hlave štátu Zuzane Čaputovej.

Novú hlavu štátu vítali v Prezidentskom paláci desiatky ľudí. V úrade ju privítali potleskom.

Prezidentka si tiež pozrela prehliadku Čestnej stráže prezidentky SR.

Čaputová bude následne hostiť viac ako 40 seniorov z domovov sociálnych služieb z celého Slovenska na slávnostnom obede v Prezidentskom paláci. Podávať sa budú tri chody a dezert. Cieľom obeda bude podľa slov Kancelárie prezidenta SR upriamiť pozornosť na dôležitú a zanedbávanú tému, akou je starostlivosť o starších obyvateľov a obyvateľky Slovenska.

15.00 Láskavosť, silu a trpezlivosť okrem iného zaželal novej prezidentke Zuzane Čaputovej bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.

Počas slávnostnej homílie na ekumenickej bohoslužbe slova Te Deum v Dóme svätého Martina jej tiež poprial, aby jej skutky boli skutočné dobré a osožné pre všetkých občanov Slovenska. Pomôcť jej v tom podľa jeho slov môže „práve srdce ženy a matky“.

„Nech to, čo konáme, je dobré, nech sa naše skutky vydaria, ale nech sú v prvom rade dobré vo svojej podstate,“ začal slávnostnú homíliu Zvolenský. Dodal, že za novú prezidentku sa budú veriaci modliť. „Vo svete plnom rozdelení a konfliktov sa budú pohľady obracať na vás s nádejou, že nedovolíte, aby nad vami zvíťazila kultúra adjektív, ale že si zachováte pokoj,“ povedal s tým, že budú očakávať aj múdre rozlišovanie, čo je naozaj podstatné.

Ako príklad múdreho vládcu spomenul biblického kráľa Šalamúna, ktorý podľa jeho slov hľadal múdrosť srdca. Zdôraznil Ducha jednoty a pripomenul slová pápeža Františka, že žijeme v kultúre adjektivizmu a urážok, ktoré sa využívajú ako odpoveď na odlišné názory. Pripomenul, že odplácanie sa zlom tvorí obete.

Podobné slová a priania novej prezidentke adresovali aj Ivan Eľko z Ekumenickej rady cirkví v SR či Igor Rintel z Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR. Na bohoslužbe sa na pozvanie prezidentky zúčastnili zástupcovia všetkých registrovaných cirkví na Slovensku.

Do Katedrály sv. Martina prešla prezidentka v sprievode rodiny pešo cez Panskú ulicu, kde sa pozdravila s ľuďmi, ktorí prišli.

Prezidentka Zuzana Čaputová a jej dcéry počas ekumenickej pobožnosti Te Deum v Katedrále sv. Martina 15. júna 2019 v Bratislave. FOTO TASR – Jaroslav Novák

Pani Veronika od nej očakáva, že prinesie pokoj, ktorý spoločnosť potrebuje. „Keď som jej podala ruku, tak som mala pocit, že ona je pre Slovensko ako Svätý Otec František pre cirkev. Očakávam veľkú zmenu, lebo je z tejto ženy cítiť dobro a jemnosť. A držím jej palce, lebo si myslím, že to bude mať veľmi ťažké,“ povedala.

Viacerí prítomní sa vyjadrili podobne a od novej prezidentky očakávajú zmenu. Veria, že Čaputová bude prezidentkou pre všetkých ľudí. Prajú jej okrem iného trpezlivosť a silu. „V prvom rade vidíme v prezidentke, že má vzťah k obyčajným ľuďom a myslí si, že bude stáť na ich strane,“ skonštatoval Miroslav s tým, že je veľmi sympatická a príjemná. „Myslím si, že ako žena bude dobre pôsobiť aj na tú mužskú stránku v politike. Že tam prinesie pokoj. Tak to cítim. Ľudia potrebujú nájsť dôveru, aby sa cítili na Slovensku spokojne a šťastne,“ dodal.

Prezidentka Zuzana Čaputová kráča centrom Bratislavy do Katedrály sv. Martina.

Po slávnostnom Te Deum sa nová prezidentka presunula do Prezidentského paláca, kde si symbolicky prevzala úrad a kde pri obede pohostí viac ako 40 seniorov z domovov sociálnych služieb na celom Slovensku.

Podvečer Čaputová ešte položí veniec k pamätníku Brána slobody a kyticu k pamätníku obetiam Železnej opony na Devíne. Cestou z Devína položí kyticu aj na hrob prvého prezidenta SR Michala Kováča na Ondrejskom cintoríne. Deň inaugurácie ukončí prezidentka Slovenskej republiky slávnostnou recepciou v budove Slovenskej filharmónie.

14.00 Predseda vlády Peter Pellegrini gratuloval novozvolenej prezidentke Zuzane Čaputovej. „Pani prezidentke želám, aby bola vo svojom pôsobení úspešná,“ napísal na sociálnej sieti. Teší sa na spoluprácu v prospech Slovenska a jeho občanov.

„Pani prezidentka prichádza do najvyššej ústavnej funkcie s mandátom priamo od občanov. Na jej úspešné zvládnutie bude potrebovať odvahu, nasadenie i schopnosť rýchlo sa učiť a naberať potrebné skúsenosti,“ povedal Pellegrini v piatok vo videu na sociálnej sieti.

Predseda parlamentu a SNS Andrej Danko želá Zuzane Čaputovej, aby bola prezidentkou, ktorá bude ľuďom pomáhať hľadať pravdu, cestu, pomáhať zachovať si národnú identitu a aby im pomohla zachovať si ľudskosť. Hovoril to na inauguračnej schôdzi, na ktorej Čaputová zložila ústavou predpísaný sľub a ujala sa funkcie prezidentky.

Šéf parlamentu tiež po schôdzi poukázal, že prezidentka hovorila v inauguračnom prejave o svojich ambíciách a víziách. Ako to s nimi dopadne, je podľa Danka v rukách hlavy štátu.

13.40 Sociológ a výkonný riaditeľ agentúry AKO Václav Hřích pre TASR zhodnotil inauguračný prejav prezidentky Zuzany Čaputovej ako „viac občiansky orientovaný než striktne politický, zdôraznil ekologický aspekt a ambíciu aktívneho prezidentovania“. Čaputová má štýl prejavu, v ktorom si každý nájde svoje, povedal Hřích.

13.30 Zazneli pekné slová, teraz nastáva čas na skutky, reagoval na inauguračný prejav prezidentky Zuzany Čaputovej predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. Vyzdvihol Čaputovej apel na dôstojnosť života každého človeka.

„Najviac ma zaujal apel na dôstojnosť života každého človeka a prísľub, že bude hlasom tých ľudí, ktorých nie je počuť. To sú dva hlavne ciele aj môjho pobytu v politike. Pekné slova zazneli a teraz nastáva čas na skutky,“ povedal Matovič s tým, že jej drží palce. Prejav označil za hlboký a pekný.

„Zdôraznila jednu dôležitú vec, a to je spájanie a súdržnosť krajiny,“ doplnila predsedníčka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová s tým, že aj občania od Čaputovej očakávajú, že bude prezidentkou všetkých ľudí.

Predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára teší, že prezidentka Zuzana Čaputová neprichádza s čiernymi okuliarmi. Praje jej úspešné napĺňanie mandátu a aby bola prezidentkou všetkých občanov vrátane menšín.

„Čo odznelo, tomu nemám čo vyčítať. Prezidentka sa nevyhla oblastiam, v ktorých sa nám darí. Veď Slovensko nie je čiernou dierou Európy. Máme byť na čo hrdí a máme o tom hovoriť na rôznych fórach,“ povedal Bugár po inauguračnom prejave prezidentky.

13.20 Podpredseda vlády Richard Raši želá prezidentke Zuzane Čaputovej, aby ani na chvíľu nezabudla, že reprezentuje všetkých občanov Slovenska. „Želám Vám veľa dobrých rozhodnutí v prospech Slovenska a nás všetkých, ktorí v tejto krásnej krajine žijeme,“ doplnil na sociálnej sieti.

Jeho stranícky kolega Dušan Jarjabek ocenil prejav prezidentky, považuje ho za výborne napísaný. „Treba začať novú éru tak, ako to mala pani prezidentka napísané,“ povedal. Zdôraznil však, že Čaputová svoju politickú kariéru začína v paláci a nikto ju zatiaľ nepozná. Preto ju mieni hodnotiť až po čase. Varuje pred povrchnosťou.

Podpredseda SNS Jaroslav Paška drží prezidentke Čaputovej palce, aby sa naplnili pozitívne ciele, ktoré si stanovila.

Jej inauguračný prejav vníma ako ambiciózny a ústretový. „S veľkým cieľom dosiahnuť isté zmierenie v spoločnosti a záujem vytvárať podmienky na to, aby sa komunikácia venovala viac problémom každodenného života a menej roztržkám. Uvidíme, do akej miery bude pani prezidentka schopná naplniť svoje ciele a či sa jej podarí aspoň čiastočne priblížiť sa k tomu, čo si vytýčila,“ doplnil.

Zuzana Čaputová skladá sľub do rúk predsedu Ústavného súdu SR Ivanovi Fiačanovi. FOTO TASR – Martin Baumann

12.34 Prezidentka Zuzana Čaputová nechce z úradu vládnuť, ale slúžiť ľuďom a Slovensku. Povedala to vo svojom inauguračnom prejave po tom, čo na slávnostnej schôdzi Národnej rady SR zložila ústavou predpísaný sľub a ujala sa funkcie.

„Zložením ústavného sľubu preberám všetky záväzky a povinnosti verejnej služby. Neprišla som vládnuť, prišla som slúžiť občanom, obyvateľom, Slovensku. Budem slúžiť blahu slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike,“ vyhlásila. Ponúka odbornosť, cit a zdravý aktivistický záujem. Chce prispieť ku konštruktívnej spolupráci. Svoj mandát mieni vykonávať slobodne.

Slovensko a jeho ľudia sú podľa Čaputovej vitálnejší, ako si myslia. Poukázala na zvládnuté a pokojné rozdelenie Československa, drastické ekonomické opatrenia, ktorými si Slovensko prešlo, boj s nezamestnanosťou. Poukázala na úspešný vstup Slovenska do Európskej únie a schengenského priestoru. „A ako jediní patríme do eurozóny. Zvládli sme to,“ vyhlásila.

Prezidentka ocenila protischránkový zákon, vyzdvihla úspechy slovenských vedcov, aktívnu a vyspelú občiansku spoločnosť, čo sa podľa nej ukázalo aj pri protestoch po vražde novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Čaputová sa prihlásila k proeurópskej a proatlantickej orientácii Slovenska. „Ako je Európska únia naším životným a hodnotovým priestorom, Severoatlantická aliancia je naším obranným a bezpečnostným pilierom. Musíme ako krajina urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sa tento priestor a jeho oporné piliere uchovali a posilňovali,“ doplnila s tým, že najdôležitejšie globálne problémy nemôžeme vyriešiť iba sami. „Zvládneme ich len v rámci najširšej medzinárodnej spolupráce,“ podotkla.

Poukázala aj na hrozby, ako je klimatická kríza. „Proces globálnej zmeny klímy musíme spomaliť a zvrátiť, lebo v opačnom prípade to môže mať zásadné následky aj pre Slovensko. Vieme, že riešenie globálnej ekologickej hrozby nezávisí iba od nás. Je ale iba v našej moci zásadná zmena prístupu k prírode na Slovensku. Práve v tomto máme príležitosť byť všetci skutočnými vlastencami, bez ohľadu na to, aké je naše názorové, politické či stranícke presvedčenie,“ podotkla. 

Zdôraznila potrebu právneho štátu a rovnosti pred zákonom. „Príliš veľa ľudí na Slovensku nadobudlo oprávnené presvedčenie, že toto u nás celkom neplatí. Pocit spoločenskej nespravodlivosti zosilnel a nadobudol dve podoby – podobu volania po zmene a po slušnosti, ale aj podobu hnevu na systém,“ poznamenala Čaputová. 

Prezidentka Zuzana Čaputová počas inauguračného prejavu. FOTO TASR – Martin Baumann

Skritizovala korupciu či nedotknuteľnosť vybraných osôb. Musí sa to podľa nej stať minulosťou, pretože to uráža ľudský cit pre spravodlivosť. Prezidentka volá aj po spravodlivosti aj dôstojnom živote pre mladých aj starých ľudí. „Budem sa aktívne zaujímať o nové právne normy, aby prispeli k dôstojnosti života ľudí, ochrane životného prostredia a vyváženiu nezávislosti verejnej moci jej zodpovednosťou,“ doplnila.

Aktívne chce spolupracovať pri zámeroch nových systémových zmien v oblasti justície. V súvislosti s menovacími právomocami uviedla, že bude do funkcií menovať len profesionálne a osobnostne najlepších. 

Prezidentka volá aj po prekonávaní priepastí medzi jednotlivými skupinami ľudí. „Postoj k inakosti, inej tradícii, inej skúsenosti a inému názoru vieme vyjadriť aj bez toho, aby sme siahli na slobodu a dôstojnosť iných. Stačí pri tom nezabudnúť na to, že spoločne sme súčasťou celku, súčasťou ľudskej rodiny. Stačí nezabudnúť na lásku k blížnemu, ktorá je základom rešpektu k rôznosti,“ poznamenala. 

Poukázala tiež na prebúdzanie sa spoločnosti. „Teším sa z každej spontánnej aktivity v prospech svojho susedstva, v prospech mesta, v prospech spoločenstva. Teším sa z návratu každého občana a občianky domov na Slovensko aj z každej iniciatívy, ktorá sa o to usiluje. Lebo toto prebúdzanie je hlavne o viere v krajinu, v potenciál ľudí a v to, čo môžeme spolu dokázať,“ povedala prezidentka, ktorá sa hlási k pozitívnemu vlastenectvu.

12.10 Zuzana Čaputová zložila do rúk predsedu Ústavného súdu SR Ivana Fiačana ústavou predpísaný sľub a ujíma sa funkcie slovenskej prezidentky.

Urobila tak na sobotňajšej slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v priestoroch Slovenskej filharmónie v Bratislave.

Fiačan zloženie sľubu v zmysle ústavy potvrdil, čím sa Čaputová ujala funkcie.

„Sľubujem na svoju česť a svedomie vernosť Slovenskej republike. Budem dbať o blaho slovenského národa, národnostných menšín a etnických skupín žijúcich v Slovenskej republike. Svoje povinnosti budem vykonávať v záujme občanov a zachovávať i obhajovať ústavu a ostatné zákony,“ citovala Čaputová Ústavu SR.

Ak by sľub odmietla alebo by ho zložila s výhradou, nemohla by stáť na čele štátu.

Prezidentka sa po schôdzi presunie pred historickú budovu Slovenského národného divadla, kde pozdraví nastúpené jednotky Ozbrojených síl SR. Do bratislavského Dómu sv. Martina prejde prezidentka v sprievode rodiny pešo cez Panskú ulicu, kde bude mať priestor pozdraviť ľudí.

Následne sa uskutoční slávnostná bohoslužba slova Te Deum v Katedrále sv. Martina. Program bude pokračovať príchodom do Prezidentského paláca a symbolickým prevzatím úradu od prezidenta Andreja Kisku.

Prezident Andrej Kiska s manželkou Martinou pri odchode z Prezidentského paláca v Bratislave. FOTO TASR – Michal Svítok

10.35 Predseda Smeru Robert Fico sa na dnešnej inaugurácii nezúčastní. Cez hovorkyňu strany odkázal, že bude na svadbe mimo Bratislavy, čo mal dlho naplánované. „Novozvolenej prezidentke Zuzane Čaputovej blahoželá k dnešnej inaugurácii a nástupu do funkcie,“ uviedla hovorkyňa. 

10.00 V súvislosti s inauguráciou platia dnes v Bratislave dopravné obmedzenia. Týkajú sa najmä ulíc Jesenského, Mostová a Námestie Ľ. Štúra.

Vjazd do garáže hotela Carlton a k hotelu je možný z Jesenského ulice. 

V sobotu od 11.15 až do 11.45 a od 12.30 až 13.00 budú tieto ulice uzatvorené úplne. „Z týchto ulíc je v sobotu vylúčená aj MHD. Panská ulica bude uzatvorená od 08.00 do 14.00 h. Z dôvodu umiestnenia bezpečnostných zábran nebude vstup a prechod umožnený ani rezidentom,“ upozorňuje polícia.

Staromestská ulica v Bratislave bude v sobotu od 12.30 do 15.00 h rovnako uzavretá. Zjazd bude umožnený z Mosta SNP na nábrežie Vajanského a výjazd na Most SNP bude možný z nábrežia v smere do Petržalky. 

8.00 Zuzana Čaputová sa dnes ujme úradu prezidentky Slovenskej republiky. Vo funkcii vystrieda Andreja Kisku.

Sľub zloží na slávnostnej inauguračnej schôdzi Národnej rady SR v Bratislave. Po tomto akte bude nasledovať inauguračný príhovor, v ktorom Čaputová predstaví svoju víziu výkonu verejnej služby vo funkcii hlavy štátu.

TASR o programe inaugurácie informovali z Kancelárie prezidenta SR.

Prezidentka sa následne presunie pred historickú budovu Slovenského národného divadla, kde pozdraví nastúpené jednotky Ozbrojených síl SR. Do bratislavského Dómu sv. Martina prejde prezidentka v sprievode rodiny pešo cez Panskú ulicu, kde bude mať priestor pozdraviť ľudí. Následne sa uskutoční slávnostná bohoslužba slova Te Deum v Katedrále sv. Martina.

Program bude pokračovať príchodom do Prezidentského paláca a symbolickým prevzatím úradu od prezidenta Andreja Kisku.

V sobotný podvečer Čaputová položí veniec k pamätníku Brána slobody a kyticu k pamätníku obetiam železnej opony na bratislavskom Devíne. Cestou z Devína položí kyticu aj na hrob prvého prezidenta Slovenskej republiky Michala Kováča na bratislavskom Ondrejskom cintoríne.

Deň inaugurácie ukončí nová prezidentka slávnostnou recepciou v budove Slovenskej filharmónie.

Zuzanu Čaputovú zvolili občania SR v druhom kole prezidentských volieb, ktoré sa konali 30. marca. Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát na čele štátu Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska. Funkčné obdobie mu uplynie, keď bude inaugurovaná jeho nástupkyňa Čaputová.

Zuzana Čaputová, rodená Strapáková, sa narodila 21. júna 1973 v Bratislave. Vyštudovala Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave, ktorú ukončila v roku 1996. Výrazne sa angažovala v kauze pezinskej skládky, ktorá sa začala koncom 90. rokov 20. storočia. 

V roku 2016 jej udelili prestížnu Goldmanovu environmentálnu cenu, nazývanú aj Nobelova cena za ekológiu. Angažovala sa tiež v zbere podpisov pod petíciu požadujúcu zrušenie Mečiarových amnestií. V septembri 2017 oznámila odchod z tímu Via Iuris a pokračovanie v advokátskej praxi, v rámci ktorej sa naďalej venovala environmentálnym témam.

Právnička a občianska aktivistka Zuzana Čaputová kandidovala na post prezidentky Slovenskej republiky za mimoparlamentnú stranu Progresívne Slovensko.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0