Svet kresťanstva 14. jún 2019

Najviac novokňazov pribudne na východe krajiny

Imrich Gazda
Imrich Gazda
V Bratislavskej arcidiecéze museli termín kňazských vysviacok posunúť kvôli inaugurácii prezidentky Zuzany Čaputovej.
V Bratislavskej arcidiecéze museli termín kňazských vysviacok posunúť kvôli inaugurácii prezidentky Zuzany Čaputovej.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Najviac novokňazov pribudne na východe krajiny
Na Slovensku tento rok pribudne takmer 50 nových katolíckych kňazov. Ilustračné foto – TASR/AP

V šiestich slovenských diecézach počas nasledujúceho víkendu biskupi vysvätia nových kňazov. V ostatných diecézach a niektorých reholiach sa vysviacky už konali alebo sa uskutočnia v neskorších termínoch.

Spolu bude vysvätených 47 novokňazov – je ich o čosi menej ako v uplynulých rokoch, ale zasa viac ako v roku 2015.

Tradične najviac nových kňazov pribudne v Prešovskej archieparchii a Spišskej diecéze. Oproti minulému roku si polepšili Bratislavská aj Trnavská arcidiecéza. Bez novokňaza tentoraz neostane žiadna slovenská diecéza.

Veľká väčšina novokňazov má menej ako tridsať rokov, najstaršími sú 36-roční novokňazi Rožňavskej diecézy Matúš Boháčik a Róbert Likavčan.

Zaujímavosťou je, že medzi tohtoročnými novokňazmi je aj Ind Donie Ronald Sequeira. Člen Spoločnosti Božieho Slova (verbisti) bude ale vysvätený v rodnej krajine.

Nielen v katedrálnych chrámoch

Väčšina kňazských vysviacok sa koná v katedrálnych chrámoch (pozri rámček nižšie), aj keď zďaleka nie všetky. Novokňazi Košickej eparchie budú tento rok vysvätení v Bazilike Zostúpenia Svätého Ducha v Michalovciach, novokňazi Prešovskej archieparchie zasa tradične v Chráme Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Ľutine.

Jedného z novokňazov Trnavskej arcidiecézy, Petra Gála, vysvätia v rodnej obci, v Kostole sv. Jána Krstiteľa vo Veľkej Mači.

Prečítajte si aj
Čo bude, keď doslúži silná generácia kňazovZdieľať

„Trnavský arcibiskup Ján Orosch sa takto snaží o to, aby sa na vysviacke mohlo zúčastniť čo najviac veriacich z regiónu, odkiaľ kandidát svätenia pochádza, čo môže mať nemalý pozitívny duchovný vplyv aj na prípadné nové kňazské či rehoľné povolania. Ďalším dôvodom je i fakt, že vysviacka sa koná na zmiešanom území Trnavskej arcidiecézy, kde sa hovorí nielen po slovensky, ale aj po maďarsky. Takto môžu tamojší veriaci kňazskú a diakonskú vysviacku prežívať vo svojom rodnom jazyku,“ vysvetlil hovorca Trnavskej arcidiecézy Dušan Kolenčík, podľa ktorého nejde o výnimočný prípad.

„Po minulé roky sme v Trnavskej arcidiecéze tiež mali takéto prípady,“ dodal Kolenčík.

Bezprostredne po skončení slávnostnej omše sa novokňazi dozvedajú o svojom prvom pôsobisku. „Pán arcibiskup si ich na arcibiskupskom úrade po odstrojení z liturgického rúcha zavolá do prijímacej haly a v prítomnosti pomocného biskupa a ďalších spolupracovníkov im odovzdá dekrét spolu s ostatnými potrebnými listinami,“ vysvetlil postup v Košickej arcidiecéze rektor Kňazského seminára sv. Karola Boromejského v Košiciach Štefan Novotný. 

Ako prebiehajú primície

Na kňazskú vysviacku sa budúci kňazi pripravujú na duchovných cvičeniach. „Večer pred vysviackou sa koná nácvik liturgie v katedrále. Okrem toho im odporúčame delegovať organizáciu primícií na niekoho z blízkych ľudí, aby sa kandidáti zbytočne nestresovali,“ opísal čas príprav rektor Novotný. 

Keďže väčšina vysviacok sa koná v sobotu, primície, teda prvú svätú omšu v rodisku, majú novokňazi v nedeľu.

K špecifickej situácii tento rok došlo v Bratislave, kde sa v sobotu uskutoční inaugurácia novej prezidentky Zuzany Čaputovej. Súčasťou slávnosti je aj ekumenická pobožnosť v Katedrále sv. Martina. Arcidiecéza preto kňazské vysviacky presunula na nedeľu.

„Primície sa organizujú rôzne podľa tradícií a zvykov v danej farnosti a tiež v závislosti od preferencií novokňaza,“ vysvetlil Novotný. „Novokňaz býva odprevádzaný do kostola z rodičovského domu alebo z farského úradu,“ uviedol rektor Kňazského seminára sv. Cyrila a Metoda v Bratislave Daniel Ižold.     

„Centrom je vždy liturgia, ktorú novokňaz slávi a počas ktorej sa prihovára ním pozvaný kazateľ. Zvyčajne je to kňaz, ktorému sa chce novokňaz zavďačiť, alebo niekto, koho považuje za dobrého kazateľa. Dôležitou časťou je novokňazské požehnanie, ktoré sa udeľuje na konci slávnosti. Všetko sa nesie v duchu vďačnosti a radosti,“ opísal rektor Novotný priebeh primícií.

Po slávnostnej omši nasleduje pohostenie pre pozvaných hostí v reštauračných priestoroch, kultúrnych domoch či školách, počas ktorého sú novokňazom odovzdávané rôzne dary. „Zväčša sú finančného charakteru, podobne ako to býva na svadbách, ale nechýbajú ani vecné dary v podobe rôznych devocionálií, liturgických potrieb, kňazského oblečenia či kníh,“ priblížil Novotný.

Pápež František začiatkom mesiaca vyzval všetkých katolíkov, aby sa modlili za svojich kňazov. „Nie všetci sú dokonalí, ale mnohí dávajú zo seba aj to posledné, obetujúc sa s poníženosťou a radosťou. Sú to kňazi blízki ľuďom, s ochotou tvrdo pracovať pre všetkých. Buďme vďační za ich príklad a svedectvo. Modlime sa za kňazov, aby sa so skromnosťou a pokorou svojho života aktívne nasadzovali v solidárnosti najmä voči tým najchudobnejším,“ vyzval Svätý Otec.

Harmonogram kňazských vysviacok

25. máj
Rád sv. Pavla Prvého Pustovníka, Čenstochová – Jasná Hora, 10.00

8. jún
Rožňavská diecéza, Katedrála Nanebovzatia Panny Márie v Rožňave, 10.00

9. jún
Košická eparchia, Bazilika Zostúpenia Svätého Ducha v Michalovciach, 10.00

15. jún
Trnavská arcidiecéza, Katedrála sv. Jána Krstiteľa v Trnave, 10.00
Nitrianska diecéza, Katedrála sv. Emeráma v Nitre, 10.00
Žilinská diecéza, Kostol Sedembolestnej Panny Márie v Žiline – Vlčincoch, 10.00
Košická arcidiecéza, Katedrála sv. Alžbety v Košiciach, 10.00
Spišská diecéza, Katedrála sv. Martina v Spišskej Kapitule, 10.00

16. jún
Bratislavská arcidiecéza, Katedrála sv. Martina v Martine, 15.00
Prešovská archieparchia, Chrám Zosnutia Presvätej Bohorodičky v Ľutine, 10.00

22. jún
Banskobystrická diecéza, Kostol Nanebovzatia Panny Márie v Banskej Bystrici, 10.00
Spoločnosť Božieho Slova – verbisti, Kostol Nanebovzatia Panny Márie v Nitre-Kalvárii, 10.00

6. júl
Kongregácia Najsvätejšieho Vykupiteľa – redemptoristi, Chrám sv. Cyrila a Metoda v Stropkove, 18.00

14. september
Rehoľa menších bratov františkánov, Kostol Zvestovania Pána v Bratislave, 10.30


 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0