Politika 13. jún 2019

Brutálny Harabin je späť

Martin Hanus
Martin Hanus
Dalo sa to čakať, hoci to najskôr popieral: Štefan Harabin sa po prezidentských voľbách chystá na vojnu o parlament.
Dalo sa to čakať, hoci to najskôr popieral: Štefan Harabin sa po prezidentských voľbách chystá na vojnu o parlament.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Martin Hanus

Brutálny Harabin je späť
Štefan Harabin v rozhovore s novinármi po príchode do svojej volebnej centrály po 1. kole prezidentských volieb v Bratislave 16. marca 2019. FOTO TASR – Jaroslav Novák

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Politickou udalosťou dnešného dňa bola tlačovka Štefana Harabina, ktorý dával jasne najavo, že ostáva v politike, v parlamentných voľbách sa zrejme postaví na čelo kandidátky vznikajúcej strany a potom si vie predstaviť všeličo, napríklad post predsedu parlamentu. Ešte to síce nepotvrdil na sto percent, dnešok však preukázal, že zvolil taktiku postupného dávkovania.

Po Kiskovi je vstup Harabina do arény ďalším faktorom, ktorý zásadne premieša doterajšie pomery síl – ako som už písal včera, slovenská politika práve prežíva tretiu veľkú transformáciu za posledné desaťročie, preto si Harabinova tlačová konferencia zaslúži štyri poznámky.

1. Genetický kód HZDS

Zámienkou tlačovky bol útok na zvolenú prezidentku Zuzanu Čaputovú, o ktorej sa sudca Najvyššieho súdu vyjadruje ako o „akože-prezidentke“. Harabin tvrdí, že 300-tisíc hlasov v prezidentských voľbách bolo falošných, preto musia všetci čakať, ako s jeho ústavnou sťažnosťou naloží Ústavný súd. Čaputová má dovtedy odložiť sobotňajšiu inauguráciu, inak sa vraj stane nelegitímnou prezidentkou. A ak predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan prijme jej prezidentský sľub, obratom bude nelegitímnym aj on a podľa Harabina by mal okamžite odstúpiť pre hrubé pošliapanie práv.

Týmto náletom na inštitúcie Harabin kopíruje manuál HZDS spred 25 rokov, keď Vladimír Mečiar z pomsty odmietal rešpektovať Michala Kováča ako prezidenta (kým Harabin sa mstí za porážku vo voľbách, Mečiar sa Kováčovi mstil za odvolanie v parlamente po prezidentovom prejave) a jemu neposlušný Ústavný súd vyhlasoval za „chorý prvok“.

Harabin má inštinkty chorobne pomstychtivého HZDS, ale ako to už býva pri kópiách, jeho džihád bude viac pripomínať frašku než silu originálu z 90. rokov.

2. Brutalita ako metóda

Štefan Harabin opäť predviedol svoju brutalitu, ktorou sa chystá zmariť aj parlamentné voľby – šokujúcim spôsobom obviňoval novinára Eugena Kordu, no najmä sformuloval naratív, ktorým chce držať svojich fanúšikov v revolučnom, antisystémovom vytržení.

Od Ústavného súdu totiž žiada rýchle rozhodnutie o svojej volebnej sťažnosti, no súčasne on sám paralyzoval plénum súdu tým, že vzniesol námietku zaujatosti voči sudcovi Szigetimu, takže súd v jeho veci nemôže rozhodnúť. A keď Čaputová vymenuje nových ústavných sudcov, Harabin – ako to už dnes jasne naznačil – to opäť nebude rešpektovať, pretože bude od soboty nelegitímnou prezidentkou a tak aj každý ňou menovaný sudca bude nelegitímny a zaujatý. V Harabinovom svete tak neexistuje ani teoretická možnosť, aby pán sudca uznal, že jeho ústavná sťažnosť bola legitímnym spôsobom vyriešená.

Najmä nemať žiadne zábrany, touto životnou filozofiou sa bude Harabin riadiť aj naďalej.

Nedávno na svojom facebooku hlásal, že Čaputová nepatrí do prezidentského paláca, ale do Leopoldova, že minister zahraničia Miroslav Lajčák by mal byť „braný na trestnoprávnu zodpovednosť“ kvôli hlasovaniu o migračnom pakte. Alebo pred pár dňami triumfálne zdieľal blog Pavla Beďača, odsúdeného v kauze Cervanová, lebo ten novými, absurdnými konštrukciami zaútočil na sudcu Najvyššieho súdu Juraja Klimenta, spoločného nepriateľa Harabina aj nitrianskych vrahov.

3. Kuffovská karta

Zdá sa, že nová strana vznikne transformáciou rodinného občianskeho združenia Harabinovci-vlastenci. Harabin odmieta, že by sa spájal s Národnou koalíciou či Marčekovým Hlasom ľudu, nehovorí ani o spolupráci s KDŽP bratov Kuffovcov, ktorí mu vyjadrili podporu v prezidentských voľbách.

Už na základe jeho prezidentského výsledku a výtlaku je očividné, že okrem exvoličov HZDS, ktorí sa preliali do Smeru, a klasických voličov SNS bude cieliť aj na špecifických katolíckych a konzervatívnych voličov, vďaka ktorým dosahoval nadpriemerné výsledky napríklad na Spiši.

Aj pred pár dňami na facebooku napísal, že „Marián Kuffa je dobrý človek, čestný a férový chlap a má moju plnú podporu. Pripájam sa k jeho údivu nad tým, kam dnešný, nielen mediálny svet extrémneho liberalizmu dospel“.

Harabin má svojich tajných podporovateľov aj na vyšších poschodiach v slovenskej cirkvi, nedávny prieskum Focusu pre TV Markíza ukázal, že exházedeesák Harabin prekvapivo oslovuje i pomerne veľký podiel voličov KDH. 

Jeho strana tak bude výzvou aj pre slovenský katolicizmus.

4. 2020 ako rok chaosu

Kým Andrej Kiska má potenciál naberať voličov najmä v liberálno-protificovskej časti opozície (PS/Spolu, SaS či OĽaNO), harabinovskí nacionalisti môžu meniť pomery v scvrkávajúcom sa vládnom tábore Smer-SNS, ale aj v prostredí radikálneho protestu (ĽSNS a sčasti Sme rodina).

Na jednej strane, vstup Harabina do parlamentného ringu môže byť dobrou správou pre Roberta Fica, ktorý si po posledných prehrách uvedomuje, že dostať Smer nad 20 percent je sizyfovskou úlohou. Preto potrebuje v novom parlamente čo najväčší chaos a rekordnú fragmentáciu, aby Kiska a spol. nenazbierali väčšinu a on mohol rozohrávať hry, ktoré na ďalšie roky zabezpečia jemu i Kaliňákovi aspoň limitovanú kontrolu nad systémom.

Lenže Harabinov nástup nesie pre Fica aj nemalé riziká – ak by napríklad nová strana ponorila Dankovu SNS pod päťpercentnú hladinu, nacionalisticko-ľavicový val by možno v konečnom efekte dokonca oslabil. Alebo ak by bol výsledok Smeru kvôli párpercentnému odlevu k Harabinovi ponižujúcim debaklom typu českej ČSSD, Robertovi Ficovi by už v deň volieb zazvonil politický umieračik.

Jednou vetou, vyzerá to, že nás čakajú dosť brutálne voľby.

 

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0