Politika 13. jún 2019

Ideme ďalej. Rokujeme s KDH aj s inými kresťanmi v politike

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Hlina hovorí niekedy veci, s ktorými predsedníctvo KDH nesúhlasí, Matovič používa množstvo klamstiev, hovorí Branislav Škripek, končiaci europoslanec a politik Kresťanskej únie.
Hlina hovorí niekedy veci, s ktorými predsedníctvo KDH nesúhlasí, Matovič používa množstvo klamstiev, hovorí Branislav Škripek, končiaci europoslanec a politik Kresťanskej únie.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jaroslav Daniška

Ideme ďalej. Rokujeme s KDH aj s inými kresťanmi v politike
Foto: Michal Svítok/TASR

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Došlo alebo dochádza po eurovoľbách k rokovaniam medzi Kresťanskou úniou a KDH, prípadne nejakou inou stranou?

Po eurovoľbách sme si najskôr vydýchli, potrebujeme si zhodnotiť výsledok. Ale môžem povedať, že rokujeme s viacerými kresťanskými politikmi aj s KDH. Máme záujem, aby mali kresťania po voľbách 2020 relevantné zastúpenie v parlamente, pričom chceme byť zodpovednou kresťanskou a konzervatívnou ponukou pre slovenských voličov.

Nechcem však menovať, s kým rokujeme, je to korektné aj voči našim partnerom, ktorí si to zatiaľ neželajú. Sme v rovine ponúk a rozhovorov.

Z toho, čo hovoríte, vyplývajú dve veci, niečo iné je asi rokovať s KDH a niečo iné s jednotlivcami z iných strán. O čom rokujete s KDH – o koalícii, o spolupráci alebo o niečom ešte inom?

O konkrétnej forme zatiaľ nehovoríme. Sú to len neformálne rozhovory. Uvedomujeme si, že pri koalícii je riziko navyšovania potrebných percent na vstup do parlamentu, ale všetko je otvorené. Preto by som nechcel viac hovoriť, rokovania zatiaľ nemajú žiaden výsledok. Zatiaľ ide o vypočutie si návrhov z jednej a druhej strany.

Alojz Hlina povedal, že spoluprácu si predstavuje tak, že vstúpite do KDH jednotlivo. Z toho, čo hovoríte, asi vyplýva, že ste to odmietli. Zmenilo sa odvtedy stanovisko KDH alebo zotrváva na tom, čo vyhlásil Hlina?

Viete, s pánom predsedom KDH je trochu problém. Niekedy niečo povie, ale predsedníctvo o tom nevie alebo s tým nesúhlasí, na čo on povie, že by to už povedal inak. Poviem vám preto môj osobný dojem: Myslím si, že jeho vyjadrenia boli trochu zbytočne rýchle, trošku z toho zaznievala dehonestácia, akoby KDH mohlo byť jedinou stranou, ktorá tu má zastupovať kresťanov. My s tým nesúhlasíme.

Ponúkame serióznu spoluprácu ako partnerská strana, ktorá má svoj voličský elektorát, čo ukázali voľby do EP. Asi vám nemôžem povedať viac než to, že rozhovory prebiehajú a členovia KDH majú takisto názor, že spolupráca je potrebná, aj mnohí ich voliči to tak vyjadrujú.

Ale treba sa rozprávať a na rozdiel od jeho rýchlych vyjadrení hovoríme, že ponúkame spoluprácu.

Pokiaľ ide o kresťanov z iných strán, ktorých spomínate, chápem to tak, že zrejme ide o niektorých poslancov z klubu OĽaNO, najmä tých, ktorí neboli na Matovičovej tlačovke, ako poslankyňa Verešová.

Nebudem vám teraz hovoriť o menách, na tej tlačovke nebola napríklad ani poslankyňa Gaborčáková či pani Červeňáková, ani Remišová. My zaiste máme záujem o každého zodpovedného a overeného poslanca NR. Isteže aj títo poslanci sú zaujímaví, ale sú tu aj iné kresťanské strany či politici.

Znamená to, že rokujete s KDŽP, prípade ešte inými poslancami z iných strán?

Nebudem to zatiaľ bližšie špecifikovať. Ako som spomínal, rokujeme s viacerými kresťanskými politikmi. O podrobnostiach je predčasné hovoriť.

Je teda zbytočné pýtať sa, či chcete pokračovať v politike a kandidovať aj vo voľbách 2020?

Určite chceme, veď množstvo ľudí nám dôverovalo, nakoniec to tesne nestačilo, čo nám je ľúto. Určite sa na tom podieľala aj krátkosť času medzi vznikom strany a voľbami do Európskeho parlamentu. Dostali sme vo voľbách významnú dôveru a nechceme ju zahodiť, myslíme si, že je tu priestor pre slušnú konzervatívnu stranu, ktorá nebude vedená jednou osobnosťou, ktorá o všetkom rozhoduje. Chceme prispieť k zmene politickej kultúry na Slovensku.

Na to hneď nadviažem otázkou – získali ste viac krúžkov ako vaša predsedníčka Záborská, budete prepriahať? Máte ambíciu stať sa predsedom?

Nie, nevyznávam zásadu, že kto má viac krúžkov, má byť automaticky predsedom. Ctím si skúsenosť, rozhľad, schopnosti a vplyv pani Záborskej, chcem ju aj naďalej podporovať, myslím, že to by mala byť aj kultúra v našej strane. Kultúru odkopávania starších a skúsenejších nevyznávam a považujem ju za nebiblickú.

Naopak, od starších si máme nechať poradiť, máme si rozumieť a využiť ich skúsenosti. Potrebuje to aj Slovensko, aby sme tu nemali model, ak to tak môžem povedať, nejakého „mača“, ktorého majú ostatní len uznávať. Predsedovi majú ostatní pomáhať a má to byť najskúsenejší z politikov strany.

Pred pár dňami Igor Matovič prišiel s nápadom, že polovicu miest na kandidátke otvára pre obyčajných kresťanov, pričom žiadneho z nich nepredstavil. Vaša reakcia?

Keďže pána Matoviča poznám, viem, že to je ďalší z jeho marketingových ťahov, presne takých istých ako viaceré predtým, napríklad kandidovanie do EP, lebo „Amerika už nie je garant mieru na svete a šíri pokoj dynamitom“, a keď mandát dostane, tak si ho neprevezme, a tak ďalej. Do podstatnej miery je to autokrat, všimnite si, že na tej tlačovke nehovoril nikto iný, iba on.

Igor Matovič nešťastne a nespravodlivo krivdí všetkým kresťanom v politike, ktorí sa za 30 rokov angažovali, a to bez ohľadu na stranu, pourážal všetkých, koho mohol. Viem, že niektoré veci sa vždy nepodarili, za 30 rokov v politike je normálne, že sa dejú chyby. To, o čom hovoril, ako treba pomáhať chudobnejším a slabším – to tu robia rôzne kresťanské skupiny a organizácie už množstvo rokov, napokon v pomoci tehotným ženám sa angažovala aj pani poslankyňa Verešová z jeho klubu, menovať by som mohol desiatky iných... Ak hovorí, že kresťanská politika je len o zákazoch a príkazoch, je to zavádzanie a klamstvo. Nemožno všetko zhadzovať, KDH malo závažnú rolu v slovenskej politike.

Mrzelo ma, že pri takomto urážaní asistovali svojou prítomnosťou aj viacerí kresťanskí politici, ktorí stáli za ním. Mrzí ma to o to viac, že tak legitimizovali tento jeho pseudoprojekt. Zrazu ponúka na to aj veľké peniaze, pričom nikdy doteraz nedovolil, aby ich poslanci OĽaNO používali, je štatutár, pokladník aj všetko dokopy, všetko má v rukách.

Igor Matovič hovorí, že chce robiť kresťanské hnutie, ale používa pritom množstvo klamstiev. Napríklad o mne publikoval opakovane, že napíšem „komukoľvek odporúčacie listy za peniaze“, čo nie je pravda, je to hrubé osočenie a ak to bude ďalej tvrdiť, podám na neho trestné oznámenie.

Ako vnímate okolnosti vzniku novej strany Andreja Kisku, kde by mali mať tiež miesto niektorí kresťania? Prebehla s vami nejaká komunikácia?

Nie, žiadna komunikácia neprebehla. Nevieme ešte, o akú stranu pôjde, nepoznáme program, nejasné je ideologické smerovanie. Počuli sme, že je umiernený liberál, že nechce byť vyhranený, potom sme počuli, že je umiernený konzervatívec, čo nie je ani ryba, ani rak, nevieme, čo to znamená.

Určite platí, že si aj my prajeme, aby sa Slovensko stalo z rozkrádanej a nespravodlivo riadenej krajiny lepším štátom, chceme, aby sa krajina zmenila k lepšiemu, aby tu vo verejnom aj politickom priestore nebola toľká hrubosť. Ale na to, čo ponúka pán Kiska, si ešte musíme počkať.

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0