Komentáre a názory 12. jún 2019

Remišovej hrubá čiara

Fero Múčka
Fero Múčka
Krátke intermezzo o možnostiach a hraniciach Veroniky Remišovej.
Krátke intermezzo o možnostiach a hraniciach Veroniky Remišovej.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Remišovej hrubá čiara
Foto - Andrej Lojan

Odkaz od redakcie POSTOJA: Potrebujeme vás!

Články na Postoji nie sú spoplatnené, aby ich mohlo čítať čo najviac ľudí. Vznikajú najmä vďaka pravidelnej mesačnej podpore od čitateľov, ľudí, ako ste vy. Budeme si veľmi vážiť, ak nás budete podporovať. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe článkov, ako je tento. 

Ďakujeme!

 

Čas medzi tlačovkou Igora Matoviča o novom hnutí pre kresťanov a chystanou pondelkovou tlačovkou Andreja Kisku, na ktorej oznámi štart svojej politickej strany, sa nakrátko stal obdobím Veroniky Remišovej. Aj preto, že sa neobjavila po Matovičovom boku, naopak, má byť silnou postavou v tíme Andreja Kisku. Hoci v pondelok ešte zrejme na jeho tlačovke nebude stáť po jeho boku.

Ak sme pred nejakým časom písali, že problémom poctivej politiky, aj na kresťanskodemokratickej strane, bola neochota „dvojok“ ochotných pracovať pod „jednotkami“ v záujme celku, Remišovej problém je skôr opačný. Nie zanedbateľná časť ideovo spriazneného tábora by v nej rada mala viac, ako zrejme siahajú jej ambície. Resp. ak aj niekde v zadnom mozgu tieto ambície má, krotí ich.

Veronika Remišová je pre šéfov akejkoľvek strany dobrá partia. Populárna, v OĽaNO získala v posledných parlamentných voľbách 70-tisíc krúžkov, občas sa objaví v širšej prvej lige v prieskumoch dôveryhodnosti politikov. Zatiaľ sa zdá, že nie je skorumpovateľná. Pred verejnosťou pôsobí voči vedeniu lojálne, a to aj vtedy, ak je predsedom strany Igor Matovič, ktorý nedokáže svojim poslancom ponúknuť ani členstvo v strane.

A nemá chuť (možno ani talent) hrať intrigánske hry. Prečo to oceňujú šéfovia strán, pre ktorých robí či ide robiť, je zrejmé.

Nepolitická politička

Veronika Remišová je nepolitická politička. Nie je to absurdná kombinácia, v politike je vždy isté percento ľudí, ktorých zaujíma viac konkrétna agenda ako legitímny boj o moc (v strane či za stranu proti ostatným). Viac ich baví „fach“ debata než debata o politickej filozofii. Ak schopnosť a chuť „politikovať“ nevyrastá sama z osobnostnej povahy, je ťažké sa ju nadrilovať, a aj tak to potom nie je ono. Preto napokon politickú scénu i zákulisie prevalcujú tí, ktorí sa robenia politiky a vedenia mocenského boja nevedia nabažiť.

Toto konštatovanie môže sklamať nemalý tábor fanúšikov Veroniky Remišovej, ktorí by boli radi, keby sa v nej prebudili mocenské, resp. líderské  inštinkty. To zrejme nepôjde.

Ani Veronika Remišová však nemusí byť navždy len tým typom politika, ktorý sa najmä snaží poukazovať na korupčné kauzy. Naháňať korupciu a rodinkárstvo politikov je fajn, ale cieľ politika s takou voličskou dôverou, ako má Remišová, má byť vyšší.

Prestupové leto z OĽaNO ku Kiskovi môže byť aj pre ňu príležitosťou premyslieť si svoj pozicioning. Spektrum medzi možnosťami byť mocenským hráčom po možnosť byť „najmä“ politikom-investigatívcom je široké. Prostriedkom je skoncentrovanie sa, hlbšie ponorenie sa do agendy (konečný výber medzi vnútrom, školstvom, sociálnymi témami...), aby mohla byť politikom, ktorému viete zveriť rezort. A ktorému veríte, že má veci premyslené, keď chce robiť zmeny v krajine.

Bude to chcieť nemalú zmenu paradigmy z jej strany, a to riadne vydrilovanú. No Remišová na citeľný upgrade má. Aj pri svojom nezablatenom osobnostnom profile môže rátať s pomocou sektorových odborníkov, ktorí do politiky nikdy nepôjdu, ale pomôžu, ak uvidia dobrý úmysel.

Ak sa Veronika Remišová v lete rozhodne urobiť čiaru za svojím doterajším politickým fungovaním, nebolo by na škodu, ak by tá čiara prechádzala aj touto oblasťou.

Akou sumou podporíte POSTOJ vy?

Veľká časť našich čitateľov nás pravidelne podporuje. Pridajte sa k nim a pomôžte tvoriť POSTOJ. Ďakujeme!

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0