Blog 10. jún 2019

Keď o DVE viac znamená stratu....

Ján Medelský
Ján Medelský
Vznik dvoch nových kresťanských strán (KÚ, KDŽP) na malom Slovensku znamená obrovskú stratu pre kresťanskú politiku. Zrkadlom tejto skutočnosti sú aj nedávne voľby do EP.
Vznik dvoch nových kresťanských strán (KÚ, KDŽP) na malom Slovensku znamená obrovskú stratu pre kresťanskú politiku. Zrkadlom tejto skutočnosti sú aj nedávne voľby do EP.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ján Medelský

Keďže som vo všetkých doterajších voľbách, či už parlamentných, župných, komunálnych, volil KDH, tak si dovolím k tomu niečo napísať. Priznám sa, že sa ma dotkli všetky historické odchody z KDH, ale posledný bol klinec. Založiť novú stranu, aby mohol človek kandidovať do EP, tak to musí byť aj pre kresťana silná káva...

Ale vrátim sa k môjmu pohľadu na túto situáciu, ktorú vnímam v dvoch rovinách.

V prvej rovine sa na to pozerám čisto matematicky. Ak si niekto myslí, že pri percentuálnej podpore materskej strany nižšej ako je výška potrebná na vstup do parlamentu, z tejto strany odíde, založí novú stranu a získa vyššiu podporu, tak sa domnievam, že matematická hodnota – limita jeho naivity je nekonečno. Vidím to tak, že na Slovensku zatiaľ nemáme takú osobnosť, ktorá by takto dokázala strhnúť davy a získať podstatne vyššiu podporu ako materská strana.

Druhá rovina sa týka samotného programu kresťanských strán. Z môjho pohľadu si neviem predstaviť, čím podstatným, čím tak „megakresťanským“ sa môže líšiť program jednotlivých kresťanských strán, čo by mohlo osloviť mňa smrteľného voliča, aby som presedlal a volil inú stranu. Zvlášť ak kresťanskú rétoriku už používajú aj členovia iných strán, ktoré nemajú vo svojom názve slovo kresťanský.

Takže vo finále zasa trocha nepriamej úmery z matematiky. Čím viac kresťanských strán - rozdrobenejšia kresťanská politika, tým menej kresťanských politikov v parlamente – nižšia možnosť presadiť niečo z kresťanského programu.

Preto si dovolím vyzvať kresťanských politikov, aby sa viac zamerali na riešenie spoločného dobra, ako na pokrytie svojich individuálnych potrieb, aby zjednotili sily a boli pevnou alternatívou v tomto svete. V kresťanskom duchu oprášili vzťahy a začali dialóg o tom ako spoločne zabojovať v budúcoročných parlamentných voľbách. Myslím si, že inak to bude opäť viesť k neustálym matematickým a politickým analýzam a vo finále k otázke "kde udělali soudruzi z NDR chybu". 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0