Blog 21. máj 2019

Nenechajte sa pomýliť priatelia, všetci skončíme ako Kuffa

Vlado Sedlák
Vlado Sedlák
Áno, aj Ty skončíš ako Kuffa a nižšie skúsim vysvetliť čo tým myslím.
Áno, aj Ty skončíš ako Kuffa a nižšie skúsim vysvetliť čo tým myslím.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Vlado Sedlák

Nenechajte sa pomýliť priatelia, všetci skončíme ako Kuffa

Ešte donedávna som Mariána Kuffu vo svojej hlave vytesňoval, a jeho verbálny prejav považoval za nemiestny a irelevantný. Nie som fanúšik otázok kladených samému sebe alebo nosenia bábiky Panny Márie po Bratislave, a o KDŽP nepremýšľam ani v zlom sne. No po pozretí „diskusie“ s Mariánom Kuffom na tohtoročných BHD sa vo mne niečo pohlo. Uvedomil som si totižto, že Kuffu mainstream nevie vystáť nie kvôli spôsobu jeho reči alebo rekvizitám ktoré používa. Oni ho nenávidia kvôli obsahu, ktorý produkuje. A ten obsah, okrem istej politickej naivity, ktorú nechcem zľahčovať, nie je nič iné ako klasický hodnotový konzervativizmus. Pro-life postoj, zdravý rozum v „džendžer“ témach, rešpektovanie historických pilierov Západu. Zastáva tézy na ktorých by sme sa zhodli asi väčšina z nás.

Všimol som si, že medzi konzervatívcami prevláda ilúzia, že bude stačiť ak budeme komunikovať naše postoje v kultúrnych otázkach slušnejšie, inteligentnejšie, intelektuálnejšie a že bude všetko fajn, všetci budeme kamoši, diskusia bude otvorená, skrátka sme cool. Ale nie sme a nie je. Pretože znovu : pre ideológov progresivizmu je problémom obsah, nie forma. Všimnite si čo zažívajú (a hlavne prečo to zažívajú), napr. vzdelaný Roger Scruton, ktorému zrušili miesto v komisii britskej vlády. Alebo inteligentný Jordan Peterson, proti ktorého vystúpeniam spisujú „progresívci“ petície ako u nás proti Kotlebovým akciám. Alebo superhviezda austrálskej rugby ligy Israel Folau, ktorý končí so športom. Akokoľvek sa snažím nájsť niečo ďalšie :  jediným spoločným menovateľom vyššie spomenutých pánov s Kuffom je len obsah. A teda konzervatívny pohľad na jednu z kultúrnych tém, ktorý sa rozhodli verejne prejaviť.

A preto priatelia, ak sa aj Vy chcete angažovať v kultúrnych témach, pripravte sa na odpor. Ako naznačuje Rod Dreher v poslednom rozhovore pre Postoj : budete označení za bigotných, budete vylúčení zo slušnej debaty a mnohým z vás (alebo nás) to vo výsledku nebude stáť za to. Budeme si myslieť svoje a vzdialenosť medzi oficiálnym „vedeckým svetonázorom“ a tým, čo sa bude hovoriť doma bude narastať. Znie to povedome, však?

Prajem nám preto odvahu, slobodu a schopnosť starostlivo si vyberať svoje boje.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0