Aktuálne 20. máj 2019

Poslancov čaká voľba kandidátov na ÚS, deň ukončili Tomanovej správou

TASR
TASR
Voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala prísť na rad v utorok podvečer.
Voľba kandidátov na ústavných sudcov by mala prísť na rad v utorok podvečer.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Poslancov čaká voľba kandidátov na ÚS, deň ukončili Tomanovej správou
Ilustračné foto: wikimedia.org

Úrad komisárky pre deti evidoval vlani 1566 podnetov, čo je oproti roku 2017 o 479 podnetov viac. Zamestnanci úradu prešetrovali 844 podnetov. Vyplýva to zo správy o činnosti komisárky pre deti za rok 2018. Diskusia o nej ukončila ôsmy rokovací deň 45. schôdze Národnej rady (NR) SR. Ďalší deň začnú rokovaním o voľbách kandidátov na ústavných sudcov a šéfa Národného bezpečnostného úradu (NBÚ).

Komisárka Viera Tomanová prešetrovala viaceré podnety, ktoré sú spojené s ochranou práva dieťaťa na rodinu. Pri posudzovaní práv detí zdôrazňuje potrebu zohľadniť najmä záujem dieťaťa. Tomanovej úrad riešil aj šikanu v školách či otázku očkovania a epidémie osýpok, pozrel sa aj na situáciu súvisiacu s epidemickým výskytom syfilisu u detí v Trebišove.

Poslanec Pavol Goga (Smer-SD) skonštatoval, že komisárka sa musí venovať širokému spektru tém, o čom podľa jeho slov svedčí rozsah správy. Spomenul napríklad zlé podmienky, v ktorých vyrastajú deti v niektorých regiónoch, napríklad na východe Slovenska. Komunitné centrum by sa podľa neho malo zriadiť v osade v Trebišove. Vidí tiež potrebu podpory zo strany štátu či spolupráce viacerých ministerstiev a úradov.

Poslanci v prevažne poloprázdnej rokovacej sále počas dňa diskutovali aj o správach o činnosti Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) za rok 2018, Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) a verejnej ochrankyne práv. V utorok (21. 5.) čaká poslancov ešte správa o činnosti komisára pre osoby so zdravotným postihnutím za rok 2018. 

V pláne je tiež voľba kandidátov na ústavných sudcov, ktorá by mala prísť na rad v podvečer rokovacieho dňa. Koalícia ešte neoznámila svoju dohodu, mala by sa zísť koaličná rada. Koaliční lídri už deklarovali záujem zvoliť čo najviac kandidátov, o funkciu sa ich uchádza 24. Plénum má tiež voliť šéfa NBÚ, vláda do funkcie navrhla Romana Konečného. Okrem toho je na programe schôdze aj niekoľko poslaneckých návrhov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0