Blog 19. máj 2019

KÚ, KDH, KDŽP - ako si mám vybrať?

Branislav Škripek
Branislav Škripek
Na mítingoch často dostávam jednu otázku. Preto by som na ňu rád odpovedal - aj takto verejne, lebo si myslím, že odpoveď bude zaujímať viacerých.
Na mítingoch často dostávam jednu otázku. Preto by som na ňu rád odpovedal - aj takto verejne, lebo si myslím, že odpoveď bude zaujímať viacerých.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Branislav Škripek

KÚ, KDH, KDŽP - ako si mám vybrať?

Jedna pani učiteľka sa ma opýtala: „Pán Škripek, vy ste tu z Kresťanskej únie a páčite sa mi. Ale musím povedať, že sú tu aj ľudia z KDH, ktorí sa mi rovnako páčia. A sú aj ľudia z KDŽP, ktorí sa mi tiež páčia. Vy vlastne všetci hovoríte to isté. Tie vaše programy sa veľmi od seba neodlišujú, tak mi povedzte, ako si mám vybrať?”

Viem, že je to ťažká otázka a toto všetko môže pôsobiť zmätočne. Chcem sa tu teraz vyjadriť osobne ako kandidát za Kresťanskú úniu. Iná cesta kandidovať a zúročiť skúsenosti z mojej politickej práce pre mňa možná nebola, iba prijať ponuku od R. Vašečka a vstúpiť do novovzniknutej strany.

Tieto voľby do EP máte ako voliči pred sebou niekoľko zaujímavých kandidátov. Preto by som vám rád niečo navrhol. Spravte si jednoduchú tabuľku s menami tých, ktorých by ste chceli voliť a ku každému kandidátovi si napíšte ZA a PROTI a zrátajte si to.

Za seba, za nás ponúkam tieto dôvody, prečo by ste nás mali voliť. Len pripomínam, že v jednej politickej strane môžete krúžkovať dvoch kandidátov.

Nie sme nováčikovia

Bol som najprv 2 roky v NRSR, tam som vstúpil ako nový v politike a naučil som sa veľa vecí. Už tam som si vytvoril tím ľudí, s ktorým som potom prešiel aj do EP, do toho veľkého legislatívneho labyrintu i do európskej politiky. Teraz mám za sebou ďalších 5 rokov v EP, veľa som vystupoval, cestoval po širokom zahraničí, zbieral skúsenosti, získal veľa kolegov. Pani Anna Záborská je po 15tich rokoch postava skutočne medzinárodného kalibru, veľmi známa a žiadaná prednášateľka, mimoriadne skúsená v európskej politike v ktorej ozaj vie chodiť. Je jednou z najznámejších zástankýň kresťanských hodnôt a princípov. V mnohých dokumentoch radila poslancom v hlasovaniach.

7 rokov skúseností

Ponúkam vám nielen sedem rokov skúseností, ale aj môjho veľmi skúseného tímu. Za roky spoločnej práce máme konkrétne výsledky, ktoré si môžete pozrieť na mojom webe. Toto vám teraz ponúkame spoločne s Annou Záborskou lebo som sa  naučil aj to, že spolupráca je absolútne kľúčová pri presadzovaní politiky.

Kresťanské hodnoty

Skutočne som presadzoval kresťanské hodnoty a nielen o nich hovoril. Napr. v EP som ako jednu z prvých vecí zorganizoval výstavu Biblií. Zdôrazňoval som, že EÚ sa musí prinavrátiť ku svojim židovsko-kresťanským koreňom. Známosť Anny Záborskej je v tejto veci neoddiskutovateľná.

Proti Istanbulskému dohovoru (ID)

Rovnako ako moja kolegyňa A. Záborská, veľa krát som vystúpil proti ID. Tesne pred ukončením tohto volebného obdobia EP prijal uznesenie, kde žiada Súdny dvor o preskúmanie pristúpenia k ID Európskou úniou. Nie, za ID sme ešte nezatvorili úplne dvere ako to mylne niektorí hovoria, či majú napísané na bilbordoch.

Proti genderovej ideológii

Spolu s Annou Záborskou sme boli označení LGBTI aktivistami za ich najväčších nepriateľov. Ale my nie sme proti nim osobne. Nám ide o zastavenie LGBTI lobby, ktorá často zneužíva nafúknuté témy aj problémy a ako rukojemníkov práve ľudí. Považujeme za nezmyselné tvrdenie, že pohlavie si človek vyberá a nie sa s ním narodí. Rovnako neschvaľujeme pomerné kvóty na obsadenie pracovných miest, lebo sme presvedčení, že ľudia si majú slobodne vybrať, kde chcú pracovať a ženy, pokiaľ chcú, sa vedia presadiť v práci aj bez kvót. Dôkazom je aj to, že KÚ má najviac žien na svojej kandidátke do EP a to bez kvót.  

Za ľudskú dôstojnosť

Chrániť život od počatia po prirodzenú smrť je to, čo obhajujeme. Počatý život je hodný ochrany a mnohokrát som k tomu vystúpil v EP.  Organizoval som aj konferencie a poukazoval som na nutnosť rozvoja paliatívnej starostlivosti.

Za úctu k Bohu v európskej politike

Hájime názory prirodzenej rodiny a postoje, ktoré vychádzajú zo židovsko-kresťanského učenia a z Evanjelia nášho Pána Ježiša Krista.

Jazyková vybavenosť

Anna Záborská plynule hovorí anglicky a francúzsky, ja anglicky. Naučil som sa vystupovať. Pôvodne som pôsobil ako evanjelizátor a laický kazateľ, naučil sa sa preto rozprávať verejne pred množstvom ľudí. Viem, že niektorí kandidáti nepoužívajú vôbec žiaden cudzí jazyk, (a zdá sa mi, že voliči sa na to ani nepýtajù…), ale bez tohto  je pôsobenie v EP takmer nemožné. Hoci je väčšina rokovaní tlmočená, je to len pomôcka v každodennej práci. Stále musíte s niekým rozprávať, študovať dokumenty, vyjadrovať sa na mnohé otázky, ale skryté tajomstvo politiky je, že mnohé veci dohodnete a dozviete sa takpovediac ‘v kuloároch”. V priateľských rozhovoroch, na rôznych stretnutiach a po nich, pri obedoch, večeriach, na recepciách pri rôznych príležitostiach. Tam priamo a bez pripravy hovoríte s politikmi, diplomatmi, právnikmi, aktivistami, veľvyslancami… Bez plynulého jazyka to prosto nejde.

Schopnosti, skúseností, overenosť

Ponúkame tak naše schopnosti a skúsenosti, ktoré sú overené. A toto viacerí kresťanskí kandidáti nemajú. Nebojujeme proti nim - len ponúkame to, čo máme viac, aby sme vás mohli lepšie zastupovať v EP a prinášali tak veci, ktoré sú vo vašom záujme. Vieme byť s vami v živom kontakte, pretože to uz vieme robiť a robili sme aj doteraz. Skúsenosti v európskom politickom prostredí sa nedajú kúpiť a bez nich to bude veľké tápanie v džungli. Prekvapuje ma ľahkovážnosť nejedného z kandidátov, ktorí nemajú s EÚ politikou ani prostredím žiadnu skúsenosť a rozprávajú čo všetko tam budú robiť, ale ich priprava na to je žiadna alebo blízka tomu. Ja som uz do EP vstupoval ako člen európskej politickej strany ECPM a títo ľudia ma tam okamžite po nástupe zabezpečili spoluprácou. To je devíza.

Vplyv na medzinárodnej scéne

Stal som sa predsedom Európskeho kresťanského politického hnutia (ECPM). Strana spája kresťanských politikov - 50 členov národných parlamentov, rôzne strany v 21 krajinách. Sledujeme politiky v týchto štátoch a keď sa vyvíjajú protikresťanským spôsobom, tak sa snažíme vytvárať v týchto krajinách nejaký vpyv. A to cez konferencie, prepojené na miestnych politikov a podporujeme ich v tom, aby podali také zákony, ktoré budú takéto politiky korigovať. ECPM je medzinárodná strana, ktorá vytvára priestor na medzinárodnú spoluprácu.  

Som presvedčený, že toto sú v porovnaní s ostatnými kandidatmi tak cenné veci, že stoja za to, aby sme ďalej mohli pokračovať v tomto medzinárodnom poslaní v Európskom parlamente, v európskej politike.

Občan, volič, zodpovedný človek ozaj musí vyberať a to znamená aj porovnávať, skúmať, pýtať sa, preverovať. Nemožno dať na to, že niektorí kandidáti dobre pôsobia. Kandiduje spolu takmer 300 ludi, z toho si každý volič spraví možný okruh cca 5 ľudí, ktorí sa mu ozaj páčia, ale faktické obmedzenie je v tom, že si musíte vybrať iba jednu stranu a ak chcete krúžkovať osobnosti, môžete dať iba dva krúžky. Preto je dôležitý aj pohľad na dobrú spoluprácu s domácou stranou a zaradenie do medzinárodnej frakcie, pretože zostať izolovaným poslancom, alebo stranou, ako to chcú niektoré nacionalistické skupiny nemá význam.

Toto všetko vám ponúkame a uchádzame sa o vašu dôveru ako Kresťanská únia, volebný lístok č.28.

Viac v mojom videu:

https://www.youtube.com/watch?v=bv43bjM3DQw&t=8s

Branislav Škripek

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0