Blog 18. máj 2019

Čoho sa bojíme?

Alojz Hlina
Alojz Hlina
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Alojz Hlina

Čoho sa bojíme?

Hovorí sa, že nemáš čoho báť, ak si spravodlivý.

Cestujem veľa po Slovensku a vidím veľa strachu. Na sociálnych sieťach, vo virtuálnom svete je to ešte horšie. V tomto 2D svete z ľudí opadnú zábrany, je tam veľmi veľa strachu. Strachu, ktorý sa prehlušuje nenávisťou.

Prečo toľko nenávisti? Prečo ľudia už ani nečítajú, len rovno vyjadrujú nenávisť?

Napísal som status s fotkou, že sme vyniesli a zniesli 9-metrový nápis Eurorealisti na vrchol Ďumbiera. Vyniesli a zniesli, tak to bolo doslovne napísané. Prečo piati komentujúci z desiatich mali potrebu napísať: „..dúfam, že ste to zniesli.. „ a doplniť nejaký vulgarizmus k tomu?

To už ani nečítame? To, že je v obľube nemyslieť a už vôbec nemyslieť kriticky, o tom už viem. Ale už ani nečítame to, čo ideme skritizovať? Nerozmýšľame, nečítame a už ani necítime. Je to desivé.

Kto všetko zistil, že vyvolávanie strachu a pocitu ohrozenia je úspešná politická agenda.

"Hociktorý dedinský hlupák, ktorý dnes dostatočne nahlas zakričí: Zavrite hranice! môže naštartovať svoju politickú kariéru."  

/citát z knihy Prumysl lži od A. Alvarovej/ 

Kedysi boli vyššie nároky na politikov. Nielen že sa neodpúšťalo pokiaľ politik nevedel rozdiel medzi HDP a DPH, od politika sa očakávalo, že vie, aké je HDP a aké sú prognózy. Dnes postačí nájsť tému s potenciálom kultúrnej vojny, postaviť sa za ňu a už to ide.

Jeden z najkrajších pohľadov, aké Slovensko umožňuje, je pohľad na Dražovský kostolík. Ani neviem, koľko krát som pri ňom bol a stále sa neviem naň vynadívať.  Včera bol po viac ako tisíc rokoch na malú chvíľu trochu iný. Hovorím to skoro na každom stretnutí s občanmi: Kostolné veže sú majákom našej civilizácie. Sú skoro v každej dedine a jasne ukazujú, aká je podstata Európy. Aký je jej základ.

Aj Dražovský kostolík hrdo na brale oznamuje z diaľky okolo prechádzajúcim,  aké sú naše základy. Včera bol okrem časti veže s krížom zahalený v znakoch Európy. V znakoch Európskej únie, ktoré sú silne inšpirované kresťanstvom. Modrá je pre kresťanov mariánskou farbou a veniec  hviezd je symbolom Panny Márie. Kostolík bol na chvíľu trochu iný v májový deň, v mesiaci Panny Márie.  /Viac o tom, ako vznikla európska vlajka, si môžete  vypočuť v tejto homílii./

Znaky Európy nezakryli kríž na kostolnej veži,  v prípade  Dražovského kostolíka je to o to symbolickejšie, že na vrchole kostolnej veže  je dvojkríž, ktorý je aj našim národným symbolom.

Znaky Európy neprekryjú kríž, symbol kresťanstva a neprekryjú ani dvojkríž – národ, spoločenstvo. To je naozaj symbolické.  Tak to bolo, tak to aj je a tak to i bude. Každý, kto by to chcel zmeniť, hazarduje s Európou. Podstata Európy je kresťanská. Keď zložíte plachtu, odhalíte krásnu, tisícročnú stavbu – objaví sa kresťanská podstata Európy.

Prichádzame o našu Európu. Musíme ju chrániť. Ale nie pred vychudnutými deťmi zo Sýrie, ale pred nelegálnou migráciou, pred teroristami a žiaľ, aj pred vnútornými konfliktami. Pred ľuďmi, ktorí sa živia predávaním strachu a je ich čoraz viac.

Nebojme sa, ak sme spravodliví. Nebojme sa o našu krajinu, Európu, ak sme spravodliví.

Zo včerajšej inštalácie by malo byť krátke video, ktoré má pomôcť sa nebáť. Pomôcť mobilizovať nie predavačov strachu, no ľudí dobrej vôle, ľudí spravodlivých. Lebo spravodliví sa nemajú čoho báť.

Lebo spravodliví nebudú opustení a ich deti nebudú žobrať o chlieb.

 

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0