Blog 24. apríl 2019

Dilema rozhodovania dnes

Erik Dujava
Erik Dujava
Dnešný človek stojí neraz pred banálnou, no kľúčovou úlohou - úlohou rozhodnúť sa. K tomu je potrebná odvaha a schopnosť rozlišovať. A niet len to.
Dnešný človek stojí neraz pred banálnou, no kľúčovou úlohou - úlohou rozhodnúť sa. K tomu je potrebná odvaha a schopnosť rozlišovať. A niet len to.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Erik Dujava

Dilema rozhodovania dnes

Pred takými 40-50 rokmi to ľudia mali možno v istom ohľade jednoduchšie - ich svet bol oveľa jednoliatejší a jednofarebnejší ako ten dnes. Jedna ideológia, jedna myšlienková cesta, jedna strana. Človek sa častokrát nemal ako rozhodnúť, lebo matka štát rozhodla za neho. „Hotel mamka“ existoval už vtedy, len bol oveľa väčší a nebolo z neho také ľahké ujsť. Paradoxne, mnohým to tak vyhovovalo, mali jednoduchý a pohodlný život. Človek mohol vyberať z omnoho menšieho spektra možností a nemusel sa s rozhodovaním až tak namáhať. Ak nerobil problémy, režim mu na oplátku zabezpečil napríklad sociálne istoty. Samozrejme, aj vtedajší život mal svoje úskalia, ale zdá sa, že vtedy to bolo v tomto zmysle jednoduchšie. 

Človek 21. storočia čelí novým výzvam. Jedna z nich je napríklad ako sa správne rozhodnúť. Predstavme si, že vchádzame do supermarketu, v ktorom možno nájsť širokú paletu sortimentu. Niektorí ľudia už v tomto bode majú problém rozhodnúť sa ktorý tovar si zakúpia. Obraz supermarketu však môžeme použiť aj v inom zmysle. Život moderného človeka je ako prechádzka supermarketom kde človek neustále stojí pred rozhodovaním sa. Nie je vždy ľahké sa v ňom orientovať. Napríklad pri výbere povolania či pri výbere životného partnera. Niektorí majú problém si zvoliť svojho partnera už hneď na začiatku - „čo ak v nasledujúcom regáli nájdem niekoho lepšieho?“ Niektorí to chytia za iný koniec - „nevyhovuje? No problem. Veď ho môžem vymeniť.“ Niet divu, že z človeka sa stáva neraz spotrebný tovar, ktorý môže byť kedykoľvek nahradený. 

Naša supermarketová spoločnosť tak rozhodne nie je jednoliata. Je oveľa farebnejšia po všetkých sférach ľudského bytia. Už niet jednej konfesie alebo svetonázoru - máme tu katolíkov, protestantov, židov, moslimov, agnostikov, ateistov alebo ľahostajných. Máme tu rôzne menšiny a kultúry. Máme tu ľudí, ktorí sa neboja hovoriť o inej sexuálnej orientácii. Je tu toľko možností, že niektorí neraz volia možnosť „nerozhodnúť sa“ ako rozhodnúť sa zle. Táto ťažkosť zasahuje predovšetkým mladých ľudí, ktorí sa častokrát strácajú v labyrinte možností a výberu. Mnohým však chýba základná hodnotová os pretože sa podsúva myšlienka, že niet objektívnej pravdy a všetko je relatívne. Niet istého smeru, preto človek si sám sebe udáva smer. Lenže človek sa mýli. Niet teda divu, prečo vzniká morálny a hodnotový zmätok, v ktorom sa mnohí strácajú. 

Treba ešte pripomenúť, že najdôležitejšie rozhodnutie vo svojom živote človek koná vo vzťahu k otázke Boha. Táto otázka je existenciálne dôležitá a zasahuje celého človeka - jeho rozum, vôlu, srdce, vzťahy ... V konečnom dôsledku nie je jedno či človek žije s Bohom alebo žije akokeby Boha nebolo. 

Človek, ktorý si chce byť sám sebe bohom, si iba namýšľa, že vie, no bez Boha v skutočnosti nevie nič. Podobne je to aj v otázke tzv. čiastkových životných rozhodnutí. Bez Boha sa stráca onen kompas, na základe, ktorého by človek v živote robil tie správne rozhodnutia. Bez tohto kompasu sa človek v supermarketovej spoločnosti orientuje len veľmi ťažko a neraz nadobúda až pocit, že sloboda je neznesiteľné bremeno. Spoločnosť bez viery, bez identity, bez zmyslu, bez pevnej morálky sa stáva tekutou a do prázdneho miesta po Bohu nastupujú pseudonáboženské ideológie a samozvaní spasitelia. Rozhodnutie pre tieto ideológie však má fatálne dôsledky.    

Práve preto je úloha Cirkvi taká dôležitá. Nestačí sa utápať v nostalgii alebo iba bedákať aký je ten svet zlý. Je potrebné učiť ľudí žiť naplno s odvahou a vierou v dnešnej pluralistickej spoločnosti. Pomôcť im rozlišovať a pevne si stáť za svojím. Nebáť sa, ale napĺňať tento svet nádejou. 

Titulný obrázokhttp://meritcd.com/blogs/improve-your-decision-making-improve-your-leadership-2/

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0