Blog 23. apríl 2019

Odkaz pre kňazov.

Katarína Šedivá (Mikulová)
Katarína Šedivá (Mikulová)
Nepotrebujem od kňaza, aby bol populárny. Nepotrebujem, aby ho uznávali liberálne médiá. Nepotrebujem ani jeho prítomnosť na letnom festivale. Nedeľnú kázeň považujem za zmysluplnú aj bez povinného vtipu na záver a dokonca sa mi slová kňaza nemusia vždy páčiť. Stačí, že sa zhodujú s Evanjeliom.
Nepotrebujem od kňaza, aby bol populárny. Nepotrebujem, aby ho uznávali liberálne médiá. Nepotrebujem ani jeho prítomnosť na letnom festivale. Nedeľnú kázeň považujem za zmysluplnú aj bez povinného vtipu na záver a dokonca sa mi slová kňaza nemusia vždy páčiť. Stačí, že sa zhodujú s Evanjeliom.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Katarína Šedivá (Mikulová)

Odkaz pre kňazov.

Samozrejme, aj ku mne sa dostala informácia o novej rubrike Denníka N s názvom "Nedeľná Nekázeň". V tomto článku nebudem riešiť ani nápad, ani význam tejto mediálnej aktivity. Povedzme, že moja skepsa je neopodstatnená a že sa do liberálneho média časom dostanú aj takí cirkevní predstavení, ktorí sa za svoje konzervatívne hodnoty nehanbia a svoju poslušnosť voči biskupovi nevnímajú len ako formalitu. Uvidíme.
Tento článok je určený najmä pre kňazov. Po prvé pre tých, ktorí sa rozhodli, že budú komunikovať s (liberálnymi) médiami. Po druhé pre všetkých ostatných, lebo im patrí moja nesmierna vďaka, úcta, ale aj nasledujúce povzbudivé slovo.

- - -

Drahí kňazi.

Na úvod tohto blogového odkazu mi dovoľte jeden sentiment. Zo srdca Vám chcem poďakovať za to, že ste. Že ste vôbec prijali svoj úrad a že nám dávate možnosť denne prijímat svätú Eucharistiu. Ďakujem za Vaše nesmierne obety v podobe nekonečných hodín strávených spovedaním. Ďakujem za to, že ste verní pravde, a tak zo mňa snímate všetky ilúzie a sebaklamy, do ktorých opakovane upadám. Chcem, aby ste vedeli, že my veriaci nemáme dosť slov, aby sme vyjadrili naše vďaky. A niekedy sme skrátka len tak dojatí z nového rozmeru lásky, ktorého sa nám dostáva, že radšej ani nehovoríme, len tlmíme slzy.

A teraz jedno povzbudenie a dôvod, pre ktorý píšem. Neviem sa ubrániť dojmu, že veľa z vás má tendenciu "bezákovatieť". Odpustite mi tento výraz, ale je veľmi presný, lebo opisuje, zdá sa, už známy jav. Je ním istá forma snahy o sekularizáciu, akési priblíženie ľuďom sveta, ktoré je, myslím si, úplne mimo misu. Po prvé. Je určite správne evanjelizovať všetkých a učiť láske celý svet. Po druhé. Nemyslím si však, že cesta vedie práve skrze tento odklon od konzervatívnych hodnôt kresťanského života. Chcete, aby som bola konkrétna? V poriadku. Veľmi trpko nesiem, keď vnímam ako ľahko komunikujete názory, ktoré sú v priamom rozpore s účením katolíckej cirkvi a v priamom rozpore s jej oficiálnym stanoviskom. Vy si asi myslíte, že treba trochu zvoľniť, ukázať novú "cool" tvár nás katolíkov a byt tak atraktívnymi pre svet. Musím Vás sklamať. Ako veriaca, ktorá žila väčšinu svojho života v tzv. "liberálnom" presvedčení Vám chcem povedať, že našich neveriacich bratov neprebudí nič, len Kristus. Chcete byť moderný? Ok, kúpte si motorku. Slúžte omšu v konverzách. Prihovárajte sa ľudom ich jazykom. Ale prosím vás, nemýľte nás tým, že budete tvrdiť iné veci, ako tvrdí biskup alebo samotný pápež. Táto vaša aktivita nielen nikoho dlhodobo nepresvedčí, aby rástol v láske k Bohu. Ale spôsobí chaos a skepsu u tých, ktorí sa o nábožný život už snažia a názor Cirkvi majú v hlbokej úcte.

Chcem, aby ste vedeli, že: Som zvlášť vďačná za Vaše slová, ktoré bolia! Za tie slová, ktoré sú tak nepopulárne! Spomínam si, ako ma pred rokmi rozhnevali.  Ako som sa urazila a Vás považovala za konzervatívnych bláznov, ktorí zaspali dobu. Práve tieto tvrdé pravdy ma v minulosti oslobodili z najťažších mizérií, v akých som kedy bola. Lebo ako som sa urazila, tak som sa odrazila. A Boh zariadil, aby som Vaše usmernenia prijala a zariadila si podľa nich život. A teraz? Konečne dýcham! A čudujem sa, ako som stav pred tým mohla považovať za normálny, zdravý, či dokonca slobodný.

Chcem Vám týmto zdeliť, že my ľudia nepotrebujeme od Vás nič špeciálne! Potrebujeme len to, čo už dobre poznáte. Vašu vernosť Evanjeliu. Potrebujeme Vašu poslušnosť biskupovi, potrebujeme Vášho premodleného ducha, potrebujeme Vašu načítanú a prežitú múdrosť, potrebujeme Vami vysvetlené Sväté Písmo, potrebujeme milosti všetkých sviatostí, ktoré nám udeľujete, potrebujeme Vaše čisté slovo a pokiaľ je to možné, tak aj čisté skutky, lebo keď nás pravdivo neusmerníte Vy, tak kto potom?! 

Naopak, chcem Vás uistiť, že nepotrebujeme, aby ste boli populárni. Nepotrebujeme, aby ste boli "progresívni", zábavní a nemusíte byť nutne stále optimistickí a plní len pozitívnych slov. Nepotrebujeme ani Vaše pôsobivé výstupy v médiách, nemusíte ani vedieť spievať a rečniť ako Cicero, nemusíte sa stále usmievať a mať dobrú náladu a už vôbec nechceme, aby ste krútili Pravdy Evanjelia podľa toho, ako to lepšie rezonuje v svetskej spoločnosti.

Prosím, myslite na to skôr, kým niečo vyhlásite v médiách.

Lebo:

"Vy ste soľ zeme!
Ak soľ stratí chuť, čím ju osolia?
Už nie je na nič, len ju vyhodiť von, aby ju
Ľudia pošliapali."

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0