Blog 23. apríl 2019

Lepší a tí horší

Caroline Líšková
Caroline Líšková
Je pár dní od Veľkonočnej nedele a o to väčší je dôvod na úvahu o momentoch zlyhania kresťanov, o tých lepších a horších, ktorí dielo dokonali.
Je pár dní od Veľkonočnej nedele a o to väčší je dôvod na úvahu o momentoch zlyhania kresťanov, o tých lepších a horších, ktorí dielo dokonali.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Caroline Líšková

Lepší a tí horší

Už nejaký čas prebieha intenzívna diskusia o slabých miestach kresťanskej politiky na Slovensku, o príčinách delenia či štiepenia konzervatívneho politického spektra. Počúvame vyhlásenia a výzvy kresťanských politikov, čítame rôzne názorové postoje novinárov a mienkotvorných aktivistov.

Hľadajú sa príčiny aj vinníci. 
Z KDH odchádzali i odchádzajú ľudia, ktorí nesúhlasili či nesúhlasia s niekým alebo s niečím. 

To naozaj stačí tak málo? Len nesúhlasiť? 
Ja som vstúpila do KDH pred viac ako deviatimi rokmi. Myslíte si, že som do tejto strany vstúpila, lebo bola dokonalá a so všetkými rozhodnutiami, postojmi som súhlasila? Do KDH som vstúpila, lebo táto strana mi je hodnotovo najbližšia, patrila a patrí do slovenskej politickej mapy aj do parlamentu. Chcela som jej pomôcť mojimi vedomosťami, skúsenosťami a tým, aká som. Už v tom čase boli indície, že KDH stráca voličskú základňu. Slabým miestom bola personálna politika, neatraktívne  prezentovanie volebného programu i neprestajné spoliehanie sa na isté voličské hlasy. V tom čase som otvorene a úprimne vyjadrovala svoj názor, aj keď môj hlas bol vtedy slabý. V období pred neúspešnými parlamentnými voľbami v roku 2016 som sa v KDH snažila vytvoriť platformu s ľuďmi, ktorí chceli zmeniť smerovanie strany. Niektorí z nich už z KDH odišli, ostali len večnými kritikmi často všetkého a všetkých, iní si vytvorili ďalšiu kresťanskú stranu, kde si našli publikum, ktoré im načúva. Veď na tom nie je nič zlé, faktom však je, že celé ich dnešné publikum tvorí 0,0 % slovenských voličov. Neuvedomujú si, že tým ich tézy kresťanskej politiky ostanú nezrealizované.

Za ostatné roky som v KDH stretla silné osobnosti, ktoré mali obrovský politický a spoločenský rozhľad, vysoký intelekt a vizionárske videnie budúcnosti kresťanskej politiky. Boli veľmi pracovití, patrili do novšej generácie straníkov. Len škoda, že sa zaľúbili do svojho vlastného obrazu a do svojich „dokonalých“ názorových riešení. Výsledkom bolo ich odštiepenie sa od KDH.

Kto vedome či nevedome pomáha k stratám KDH? Kto kresťanských voličov rozháňa k iným politickým stranám? K politickým stranám, ktoré síce majú v tézach iné hodnotové rámce, ale cítia, že ich nesúdia, či sú lepší alebo tí horší. Ponúkajú im istotu, riešenia a akceptáciu.

Možno kresťanov štiepia práve tí, ktorí nesúhlasia, a preto odídu.
Možno tí, ktorí stále hľadajú nedokonalosti, chyby či zavinenia. Súdia našu nedokonalosť, hodnotia, či sme dosť konzervatívni, kresťanskí, či sme dosť dobrí.
Nie som si istá, či má niekto takéto právo nám povedať, že nie sme hodní. Od koho táto „porota“ získala kompetenciu známkovať kresťanský život toho druhého? Dokonalá nie som ani ja. Kto vidí do mojej duše? Kto pozná hĺbku mojej viery? Odpoveď poznáte. Je pravdou, že moju vieru nepoužívam ako marketingový nástroj, ani sa nechválim, aké neuveriteľné veci ma v živote postretli, ale prežívam ich v tichosti, v hĺbke srdca.
Pokiaľ sa my kresťania budeme posudzovať, kto je väčší kresťan a kto menší, kategorizovať ľudí na toho lepšieho a na toho horšieho, ak si niekto prisvojuje právo známkovať, že ty si kresťan na výbornú a ty na dostatočnú či nedostatočnú, niečo naozaj nie je v poriadku.

Taký postoj štiepi a ničí kresťanskú politiku.
Ak s niekým alebo s niečím nesúhlasíme, neakceptujeme demokratické prostredie KDH, výsledok volieb, schválené uznesenia a nemáme trpezlivosť diskutovať, argumentovať a radšej sa odštiepime, takýto postoj ničí to, v čo veríme.
Samotná história (najmä tá veľkonočná) ukazuje, že kresťanstvo ničí sebectvo v kombinácii s osobnými záujmami, vzájomné ubližovanie si, neakceptovanie lídra, nelojálnosť, súdenie blížneho a opovrhovanie tým, kto nežije podľa našich predstáv.


Preto nesúďme. Ak nesúhlasíme, diskutujme, vzájomne sa obohacujme a najmä sa čím skôr spojme. Možno o mesiac už bude neskoro.

Spoločne tvorme budúcnosť tak, aby bol v parlamente zastúpený silný hlas kresťanov.

 

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0