Najprv pôsobil ako manažér v distribučnej firme, neskôr stál pri zakladaní jedného z prvých rumových podnikov na Slovensku – The Cuba Libre Rum & Cigar House. Dnes v ňom pôsobí ako barman, no cestuje tiež po Slovensku a sprevádza ľudí pri spoznávaní rumovej a cigarovej kultúry. 

Hovorí, že žijeme dobu rumovú a Slováci začínajú chápať, že menej znamená niekedy viac. Radí, kde a ako začať ochutnávať dobré rumy, podľa čoho sa orientovať pri ich výbere a ako si ich pýtať v štýlovom podniku. Roberto Resmer. 

Keď sa povie rumový ambasádor, ľudia si zrejme povedia – to je ten, čo pije alkohol a ešte mu za to platia. Je to tak? 

Sčasti áno. Teba však povedať, že rumový ambasádor by mal byť človek, ktorý dokáže v rumovom a cigarovom svete viesť ľudí. 

Kam ich má viesť? 

Keď sme otvorili náš prvý bar, povedali sme si, že sa budeme riadiť heslom „nalievať menej znamená viac“. 

Čo si pod tým predstaviť?

Samozrejme, neznamená to, že nalievame poháriky s obsahom 0,02 l a účtujeme 0,04. Ide o niečo iné – chceli sme ľudí naučiť degustovať, nie piť. V našom podniku v Prešove vzniklo veľa priateľstiev, získali sme klientelu z celej krajiny i zo zahraničia. Chodia k nám známe osobnosti. Našou túžbou je, že keď sa vás po odchode opýtajú, odkiaľ ste odišli, tak poviete, že zo svojho miesta zážitkov. 

K zážitkom ešte prídeme, ako ste sa však dostali k rumu? 

Po 18 rokoch práce v jednom povolaní som dostal ponuku nastúpiť do spoločnosti, ktorá sa venovala exportu a importu alkoholu. Boli tam výborné pracovné podmienky, mal som aj možnosť odborného rastu, veľa som cestoval, takže som mohol doslova „pričuchnúť“ k dobrým veciam, ako je rum.  

Bolo to ešte v období, keď ste mohli na Slovensku prísť maximálne k dvadsiatim fľašiam dobrého rumu, no ja som už v tom čase ochutnával rumy v rozličných častiach sveta. 

Okrem toho, že ako odborník šírite rumovú kultúru, pôsobíte aktuálne aj ako barman v prešovskom The Cuba Libre Rum & Cigar House. Ako sa stane z manažéra a degustátora barman? 

Všetko sa začalo tým, že som neskôr začal pracovať pre najväčšiu distribučnú firmu na Slovensku, kde som mal priamy kontakt so zariadeniami v oblasti gastronómie. Stretával som tak barmanov, majiteľov podnikov, spolu sme vytvárali nápojové lístky, bavili sa o kultúre pitia a organizovali rôzne promo akcie.

Jedným z našich partnerov bol aj Róbert Biroš, ktorý mal svoj podnik. Keď som končil v spomínanej firme, chcel som si dať trochu pauzu a skúsiť robiť niečo úplne iné. Vtedy ma pán Biroš pozval na kávu, čo mi bolo divné, lebo my sme na kávu nikdy nechodili. 

Čo vám ponúkol? 

Ukázal mi priestor nového baru, kde bolo ešte všetko rozbité, a spýtal sa ma, či si tam viem predstaviť seba. Podali sme si ruky, hoci som ho upozornil, že nie som klasický barman a potrebujem sa doučiť. 

Niečo ste už vedeli? 

Do kontaktu s barmanstvom som prišiel počas práce pre distribučnú firmu. Pozoroval som, že personál na Slovensku zväčša nemá obchodného ducha – čo si vypýtate, to vám donesú.

Niekedy som pri promo akciách šiel za bar. Lenže ja som showman. Dievčatá povedali, že im je horúco, tak som po nich hádzal kocky ľadu. 

„Rumový boom sme pocítili na vlastnej koži, keď sme otvorili podnik v Prešove. Prvý rok bol dokonca problém sadnúť si k baru.“ Zdieľať

Keď sa rozbiehal v Prešove The Cuba Libre Rum & Cigar House, bolo treba pristúpiť k barmanstvu profesionálne. Takže som sa musel riadne učiť spôsoby nalievania, uchytenia lyžice, miešania nápojov, ako posunúť pohár k hosťovi a podobne.

Musí mať rumový ambasádor prebrázdený Karibik krížom-krážom? 

To určite nie, ale na pozvanie konkrétnych výrobcov sme absolvovali niekoľko ciest. 

Kde všade ste pili rum? 

Moja srdcovka je Kuba, potom Dominikánska republika, Venezuela, Peru. Najnovšie sa chystáme do Kolumbie na pozvanie značky Dictator. 

Objavujú sa názory, že žijeme dobu rumovú. 

Áno, súhlasím.

Takže platí, že Slováci objavili rum? 

Nielen Slováci. Najmä za posledné tri roky nastal celosvetovo veľký nárast záujmu o túto chuť. Samozrejme, keď sa na to pozriete zo slovenskej alebo českej perspektívy, tak evidentne najviac stúpa záujem o rum. 

Vznikajú internetové fóra a skupiny milovníkov rumu na sociálnych sieťach, kde sa ľudia delia nielen o to, kde čo kúpiť, ale aj čo im rum ponúkol. Dnes sa už hovorí aj o investičných rumoch.

Tento rumový boom sme pocítili na vlastnej koži, keď sme otvorili podnik v Prešove. Prvý rok bol dokonca problém sadnúť si k baru. Boli sme vyrezervovaní skoro každý deň. 

Čo je za tým? 

Vyšší záujem o rumy a hlavne kvalitné rumy súvisí s mnohými dôvodmi – ľudia začali viac cestovať, spoznávajú krajiny, ekonomike sa darí a ľudia si viac uvedomujú, že sa oplatí ísť do kvality. 

Takže sa mení u nás kultúra v zmysle, že ľudia kupujú nielen podľa ceny, ale ide sa viac na kvalitu?

Myslím, že áno. Ako som už povedal, aj my sme sa snažili vždy ľudí viesť k tomu, že menej je viac. 

Má to mnohé pozitíva. Naši hostia nám hovoria: včera som bol u vás, vypil som pár pohárikov a normálne som prišiel domov, manželka mi nemala čo vyčítať a ráno som bol čerstvý. 

Dbáte špeciálne na to, aby sa niekto neopil?

Kontrolujeme si to, najmä na rôznych degustačných akciách. Keď vidíme, že treba zvoľniť, zvoľníme, prispôsobíme sa. 

Kultúru pitia však budujete aj tým, že tento typ podnikov nepatrí medzi najlacnejšie. 

Povedzme si na rovinu, je to biznis a ten vás baví vtedy, keď nie ste v mínuse. Cenovou politikou sa dá povedať veľa, napríklad že nechceme predávať alkohol za jeden a pol eura, teda cielime na vyššiu vrstvu obyvateľstva. Samozrejme, prácu každého si vážime, ide skôr o to, akú atmosféru vytvoríme. 

Opýtam sa ešte inak. Ak by som prišiel k vám do Cuba Libre a vypýtal si iba jeden pohárik, budete sa na mňa krivo pozerať? 

Nie, vôbec nie. Náš zámer bol, že chceme ponúkať rumy pre každého. Čiže máme dobré rumy aj za prijateľné peniaze, pokojne môžu prísť aj mladí, čo začínajú pracovať. 

Vysvetlím vám to na príbehu, čo sa nám stal. Raz som mal zmenu za barom, bolo to cez deň. Prišli k nám do podniku štyria chalani. Pozerám, batohy na pleciach, hovorím si v poriadku. Taktne som ich upozornil, že vstup do podniku je od 18 rokov, no ukázalo sa, že ešte nie sú plnoletí. 

Dal som im minerálku a povedal: gentlemani, keď budete mať osemnásť, ste u nás vítaní. 

Zhruba o mesiac boli späť aj s občianskymi. Podávam im nápojové lístky a v tom vysvitne, že majú dokopy 50 eur, čo považujú za problém. Ubezpečil som ich, že je to v poriadku, že za to ochutnajú rumy a dostanú aj dve cigary. 

Navštevujú nás dodnes a ja som hrdý, že sme im vtedy nenaliali, ale naučili istej kultúre. 

Čo má robiť človek, keď chce spoznávať rumy, no možno má príliš veľký rešpekt pred podnikmi, ako je váš? 

Treba stratiť zábrany, nebáť sa a prísť. V každom dobrom gastro zariadení by mal byť personál, ktorý vie poradiť a ponúknuť daný produkt. 

Takisto si nemyslím, že je dnes hanbou povedať: dal by som si rum do päť eur. Nikto by sa na vás nemal za to nepekne pozerať. Samozrejme, treba si pozrieť vždy nápojový lístok, aby nevzniklo faux paux, že si človek vypýta niečo, na čo nemá. 

Ako vyberať rum vo všeobecnosti? 

Môžete prísť do obchodu a prečítať si, čo je napísané na etikete. Z toho sa ale veľa nedozviete. Druhá možnosť je internet. Strýko Google ponúka veľa informácií, ale nie všetko je pravda. Potom existujú internetové obchody, pričom niektoré ponúkajú aj detailné popisy rumov. No najlepší spôsob je prísť do baru, kde majú veľký výber. 

Čo radíte úplnému začiatočníkovi? 

Ak chcete vyskúšať viac a neminúť príliš veľa peňazí, pokojne si vypýtajte polovičné množstvo, teda 0,02 l. Aj my to ponúkame. Máme nastavené štyri typy degustačného menu, ktoré pozostávajú zo štyroch druhov rumov, aby mohol človek ochutnať viac. Keď už zistí, čo mu chutí, tak vie, čo si má kúpiť v obchode, objednať cez e-schop alebo konzumovať priamo v bare. 

Patria biele rumy len do kokteilov?

Zväčša áno, ale to neznamená, že každý biely rum je zlý alebo určený do miešaných nápojov. Sú to jednoducho rumy, ktoré zrejú v sudoch zvyčajne do troch rokov, a teda sudy neovplyvnia ich farbu. No sú aj výnimky, napríklad Facundo NEO je biely osemročný rum. 

Čo možno očakávať od bielych rumov po chuťovej stránke? 

Svetlé rumy sú poväčšine surové, istým spôsobom dravé, ale to tiež len vo všeobecnosti. Sú prípady, kde je znížené percento alkoholu alebo sú ochutené, vďaka čomu vyniknú inakšie. 

Napríklad E.S.A Field je jemne chuťovo zafarbený alebo Banks, špeciálny biely rum, ktorý sa skladá z rumov z piatich ostrovov a pripomína gin. Wray & Nephew je biely rum z Jamajky, ktorý keď vám nalejem a budem tvrdiť, že pijete kvalitnú slivovicu, tak mi uveríte. 

Poďme na tmavé rumy. Podľa čoho sa zorientovať? 

V prípade tmavých je podstatné, koľko rokov zreli, akou technológiou boli vyrobené a čo chcel vlastne master blender pri ich namiešavaní dosiahnuť. Vo všeobecnosti platí, že čím je rum starší, tým dlhšie si zo suda ťahá vlastnosti, ktoré boli doň zakomponované, a preto v ňom nájdeme širšiu škálu aróm a chutí. 

Je pravda, že rum môže zrieť maximálne 25 rokov a potom sa pokazí? 

Nie je to absolútna pravda, lebo existujú 40-ročné aj staršie rumy, ktoré pochádzajú z jedného suda. V prípade viacerých rumov však platí, že po istom veku nie sú dobré. Môžete mať napríklad rum známej značky, ktorý je pri veku 30 rokov v poriadku, no možno o päť rokov neskôr by bol nepiteľný. 

Môžeme podľa typu suda odhadnúť chuť rumu?

Typ suda môže byť určitým vodidlom, čo si vybrať. Napríklad ak rum zrel v sude po bourbone, mali by sa v ňom vzbudiť vanilkové tóny. Ale tiež by som to nebral príliš striktne, kľúčové je, ako rum master blender namieša.

„Keď idem na spoločenskú akciu, radšej si dávam ľahšie rumy. To sú zväčša tie, čo zreli kratší čas a majú bledšiu farbu. Keď skončím v práci a chcem sa uvoľniť, dám si zase ťažší rum a cigaru.“ Zdieľať

Napríklad známy rum Zacapa používa na zrenie sudy po bourbon whiskey, ďalej po sherry a tiež portskom víne. To isté platí pri značke Dictador alebo Presidente, no keď ochutnáte všetky tri rumy, zaregistrujete diametrálny rozdiel. 

Na lacnejších rumoch vidíme označenie añejo. Čo presne znamená? 

Añejo znamená, že rum zrel do sedem rokov. Netreba sa ale vždy riadiť tým, že na fľaši vidíte označenia ako extra añejo alebo X.O. Môžete totiž naraziť na rum, ktorý má označenie añejo a bude len trojročný a iný s rovnakým označením bude sedemročný.

Čo máte rád vy? 

Poviem úprimne, že čo sa týka rumov, nesadla mi krajina Guadeloupe. Jej rumy ešte len študujem. Inak mi všetky krajiny dokážu ponúknuť zážitok. Osobne sa vyhýbam rumom ako Don Papa alebo Legendario Elixir – na mňa sú až príliš sladké. 

Čo vám teda vyhovuje? 

Skôr niečo komplikovanejšie. Ale keď sme spomínali lacnejší rum, tak otvorene poviem, že Santiago de Cuba Añejo je rum, ktorý môžem piť kedykoľvek a s kýmkoľvek, s cigarou aj bez nej, sám aj s priateľmi, v akejkoľvek nálade. To je moja srdcovka. 

Verím, že každý si po určitom čase nejaký nájde. Zároveň platí, že keď idem na nejakú spoločenskú akciu, radšej si dávam ľahšie rumy. To sú zväčša tie, čo zreli kratší čas a majú bledšiu farbu. Keď skončím v práci a chcem sa uvoľniť, dám si zase ťažší rum a cigaru. 

Ako párovať jedlo s rumom?

Jedlo a rum by nemali byť v rušivom stave. To isté platí pre párovanie cigár. Ak si k ľahkému rumu dáte ťažkú cigaru, tak sa vám zaručene stane, že si tri razy potiahnete cigaru a rum nebudete viac cítiť. 

Čo sa týka jedla, dnes na internete nájdete veľa receptov. K rumu sa hodí dobre nakorenené mäso. Avšak pozor, nesmie sa prekoreniť či presoliť, aby rum nezanikol. Všetko s mierou. 

K rumu sa vôbec nehodí slané jedlo? 

To nie je pravda. Viem vám pripraviť napríklad rum so slanou čokoládou a budete prekvapený, aký to bude dávať súzvuk. 

Vezmite si, že pijete rum kdesi v Karibiku, blízko mora. Keď si po chvíli obliznete pery, budete mať slaný nádych. Myslíte, že prestanete piť rum? Dovolím si povedať, že ho budete piť ďalej a bude vám chutiť. Iste, miera slanosti nesmie byť prekročená. 

Ako dokáže jedlo ovplyvniť chuť rumu? 

Výrazne. A nielen chuť. Napríklad Ron de Jeremy Spiced je rum, o ktorom desať ľudí z desiatich povie, že je veľmi jemný. Viem vám však pripraviť také jedlo, že budete mať pocit, že pijete 50-percentný alkohol. 

Dnes vám vieme ponúknuť k rumu ovocie, čokolády, obilniny, chlieb i mäso tak, aby vám neprebili chuť rumu alebo aby ju neodviedli kdesi inde.

Z akého pohára piť rum?  

Ak má človek otázniky nad typom pohára, nech urobí jednoduchú vec. Vyhľadajte si na Youtube video so svojou obľúbenou destilérkou a master blenderom, aby ste videli, z čoho pijú títo páni. Najlepší pohár je tzv. tasting glass, teda degustačný – či už so stopkou alebo bez. Ide o formu, keď sa tvar zužuje zdola nahor. 

Dá si rumový ambasádor niekedy whisky alebo brandy? 

Samozrejme, občas si dám. Whisky vo všeobecnosti nie je môj štýl, no niektoré mám rád. Ani koňakom neohrdnem, najmä keď vás iní ponúkajú, je slušné prijať.  

Do istého času som tvrdo bojoval s borovičkou a ginom, až som sa ježil. Značka BVD prišla s borovičkou a tou nepohrdnem. Takisto dnes existujú giny, ktorých aróma je stále ginová, ale chuť je inde. Napríklad Dictador Colombian Black Gin je gin z Kolumbie, ktorý zreje v sudoch po rume. To si dám veľmi rád, pričom vo mne neevokuje ihličie. 

Čo pre vás znamená rum? 

Rozumný univerzálny medikament. (Smiech.) 

A keby ste mali za rum niečo dosadiť? 

Rum je jednoznačne Karibik, voľnosť, oddych, relax a priateľ. Hoci sa hovorí, že alkohol nie je dobrý priateľ, vždy záleží, aké máte vzťahy. Aj kamarát vás dokáže podraziť. No ak s ním máte dobré vzťahy, nemusíte sa ho báť. 



Slovník rumového fanúšika


añejo – označenie rumu, ktorý zrel niekoľko rokov, nie viac ako sedem. Rumy s označením añejo bývajú poväčšine dofarbované karamelom

blend – znamená, že alkohol vo fľaši je zmesou viacerých rumov. Tie sa môžu líšiť vekom aj miestom pôvodu

bourbon – americká whiskey, ktorej obsah musí tvoriť minimálne 51-percentný podiel kukurice 

cachaça – známa aj ako „brazílsky rum“. Vyrába sa zo samotnej šťavy z cukrovej trstiny

melasa – vedľajší produkt pri výrobe cukru z cukrovej trstiny a cukrovej repy. Melasa môže mať rôznu farbu, sladkosť, má sirupovitý charakter

master blender – dohliada na miešanie rumov, ktorého výsledkom je konkrétny produkt

reserva (prípadne gran reserva) – časté označenie rumov, ktoré chce nabudiť dojem niečoho vzácneho, ako je napríklad limitovaná edícia. Podobne ako v prípade „añejo“ ide o pomerne vágne označenie 

rum – destilát z fermentovanej šťavy z cukrovej trstiny alebo z melasy. Vo francúzskych územiach sa používa názov „rhum“, po španielsky „ron“. Niektorí delia rum podľa farby a chuti na: 

biely – rum, ktorý zrel v sudoch krátko, ak vôbec. Najčastejšie sa používa do miešaných nápojov,
zlatý – tmavší, väčšinou stále mladý rum dofarbený karamelom,
tmavý – starší rum, no často takisto len viac dofarbený,
námornícky (Navy) – obyčajne blend rum s vyšším percentom alkoholu, zväčša pochádza z bývalých britských kolónií ako Jamajka či Trinidad a Barbados,
korenistý (spiced) – rum s prísadami. Kvalitné značky v rume macerujú skutočné korenie, ale stretnúť sa môžete aj s umelými ochucovadlami.

rhum agricole – v preklade „poľnohospodársky rum“ je francúzsky termín pre rum vyrábaný priamo zo šťavy z cukrovej trstiny. Tento štýl sa používa najmä na francúzskych zámorských územiach ako Martinik či Guadeloupe

sherry – fortifikované víno z oblasti španielskeho mesta Jerez 

solera – (španielsky) výraz pre typ zrenia. Solera spočíva v systéme na seba naukladaných sudov tak, že hore ležia sudy s najmladším alkoholom a najnižšie tie s najstarším mokom. Obsah sudov sa premiešava zhora nadol

V.S. (Very Special) – označuje najmladšiu zložku koňaku, ktorá môže mať najmenej dva roky. Toto označenie sa používa aj pri rumoch

V.S.O.P (Very Special Old Pale) – najmladšia zložka koňaku má aspoň štyri roky

X.O. (Extra Old) – znamená, že v rume alebo koňaku nie je zložka mladšia ako šesť rokov

Zdroj: hedonismspirit.cz, ministryofrum.com, alko90.sk; foto – Flickr.com/Kevin Baird


Foto – Pavol Rábara

Pozrieť diskusiu

Fungujeme vďaka finančnej podpore našich čitateľov a pravidelných podporovateľov. Ďakujeme.

Podporte nás aj vy, aby sme vám mohli priniesť ďalšie kvalitné články.

Podporiť pravidelnou sumou Podporiť jednorazovo