Blog 06. apríl 2019

Kedy, keď nie teraz

Ján Kmeť
Túto otázku si kladiem vždy keď vidím tie priaznivé ekonomické ukazovatele o ekonomickom vývoji na Slovensku a v Európskej únii. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, prežívame zlaté časy.
Túto otázku si kladiem vždy keď vidím tie priaznivé ekonomické ukazovatele o ekonomickom vývoji na Slovensku a v Európskej únii. Aj keď sa to na prvý pohľad nezdá, prežívame zlaté časy.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ján Kmeť

. Avšak tieto zlaté časy si neužíva každý rovnako. Tržby a zisky firiem rastú, čo je určite dobrá správa, pretože prispievajú k ekonomickému rastu a zvyšujú zamestnanosť. Zamestnanosť sa rýchlym tempom zvyšuje avšak náš trh práce nedokáže ponúknuť dostatok zamestnancov. Značný nedostatok  zamestnancov je viditeľný najmä v  priemysle.

Ďalším z pozitívnych efektov vysokého ekonomického rastu je i rastúci výber daní. Kým v decembri 2016 štát vybral na dani zo závislej činnosti necelých 266 mil Eur , v decembri 2018 to už bolo 329 mil. Eur. Na tomto výsledku sa podpísala zvyšujúca sa zamestnanosť a nárast platov zamestnancov. Avšak aj keď platy rastú, čisté platy rastú pomalšie. Dôvodom je vysoké daňové  a odvodové zaťaženie. Doteraz na zvyšujúcom sa ekonomickom raste a na zvyšovaní platov profitoval predovšetkým štát v podobe zvýšeného výberu daní a rovnako ako štát profitovala i sociálna poisťovňa a všetky tri zdravotné poisťovne na zvýšenom výbere poistného.

Kedy budú na tomto raste výraznejšie profitovať aj zamestnanci, ktorí sa o tento rast zaslúžili ? Ak nie teraz, tak potom už asi nikdy.  Každý kto pozná aspoň základy ekonómie vie, že ekonomika sa vyvíja v cykloch a po období rastu príde vrchol a po ňom musí nutne nasledovať obdobie poklesu čiže recesie.  Obdobie  rastu budeme pravdepodobne zažívať ešte niekoľko nasledujúcich rokov aj keď tempo tohto rastu sa bude pravdepodobne znižovať. Výhľad medziročného rastu je podľa Výboru pre makroekonomické prognózy na r. 2019 na úrovni  4 % a na r. 2020 je vo výške 3,7 %.

Keď to všetko zosumarizujeme, teraz je ten najvhodnejší čas na zníženie daní , konkrétne zníženie dane z príjmu fyzických osôb. Tento ústretový krok si určite zaslúžia všetci zamestnanci a všetci, ktorí podnikajú ako SZČO. Znížiť daň z príjmu fyzických osôb možno priamo znížením základnej daňovej sadzby z 19 % na napríklad 16 % alebo zvýšením nezdaniteľnej časti základu dane alebo zvýšením daňového bonusu na nezaopatrené dieťa. Znížiť túto daň z príjmu je možné i v rámci Európskeho paktu stability.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0