Vyhlásenie KDH k vládnej stratégii ľudských práv

KDH dlhodobo upozorňuje na vážne nedostatky návrhu Celoštátnej stratégie ochrany a podpory ľudských práv v Slovenskej republike, o ktorom bude v stredu 18. februára 2015 rokovať vláda SR. Vládny dokument nie je v súlade s ustanoveniami slovenského ústavného poriadku a univerzálnych ľudských práv, ako ich garantuje Ústava SR a  Listina základných ľudských práv a slobôd.

Vláda taktiež nereflektuje  ani hlasy takmer milióna občanov, ktorí 7. februára prišli k referendu o ochrane rodiny a z nich viac ako 90 % kladne odpovedalo na všetky referendové otázky. KDH pripomína, že prijatie dokumentu inšpirovaného rodovou ideológiou má okrem politickej a odbornej stránky aj spoločenský rozmer. Ak vláda navrhovanú Stratégiu bez zmeny prijme, rozdelenie a polarizácia slovenskej spoločnosti bude pokračovať. Zodpovednosť za to je plne na členoch  vlády, ktorí prijatie tohto dokumentu podporujú.

KDH preto vyzýva premiéra a členov vlády, aby si okrem politickej zodpovednosti uvedomili aj svoju ľudskú a osobnú zodpovednosť. Zodpovednosť  za vytvorenie a inštitucionalizovanie systému, ktorý vo viacerých aspektoch podporuje skôr ideologické chápanie ľudských práv,  ktoré je v rozpore s Ústavou SR a ktoré bude polarizovať slovenskú spoločnosť.

KDH zdôrazňuje, že v prípade získania silného mandátu od voličov v nasledujúcich parlamentných voľbách na účasť vo vláde,  presadí zrušenie respektíve zásadné prepracovanie tohto dokumentu, ako to vyhlásil predseda hnutia Ján Figeľ na sneme hnutia v Poprade v októbri 2014.

KDH je presvedčené, že moderná a efektívna stratégia v oblasti ľudských práv, má mať charakter univerzality ľudských práv, slobody so zodpovednosťou a má vznikať v konštruktívnom a vyváženom ovzduší odbornej spolupráce. KDH je spolu s expertami   Z rôznych oblastí pripravené ponúknuť zodpovednú alternatívu ľudskoprávnej stratégie voči ideologicky inšpirovanému  dokumentu vlády SMERu.

Ján Figeľ, predseda KDH, Podpredseda NR SR