Aktuálne 30. marec 2019

Šefčovič zagratuloval Čaputovej, Slovensko bude mať prezidentku

TASR Postoj
TASR Postoj
Volebné komisie už spočítali takmer 100 percent hlasov. Účasť dosiahla pomerne nízku hodnotu 41,9 percenta voličov.
Volebné komisie už spočítali takmer 100 percent hlasov. Účasť dosiahla pomerne nízku hodnotu 41,9 percenta voličov.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Šefčovič zagratuloval Čaputovej, Slovensko bude mať prezidentku
Zuzana Čaputová počas príhovoru k svojim priaznivcom počas volebnej noci 30. marca 2019. Foto: TASR/AP

Bez našich podporovateľov by tento článok nevznikol. Viac ako dve tretiny našich darcov nás podporujú pravidelne.

>>PRIDAJTE SA AJ VY.<<

V sobotnom (30. 3.) druhom kole prezidentských volieb mohlo voliť viac ako 4,45 milióna občanov žijúcich doma i v zahraničí. Prezidenta SR si voliči vyberajú na funkčné obdobie piatich rokov. Nová hlava štátu sa ujme funkcie 15. júna, nahradí v nej doterajšieho prezidenta Andreja Kisku.

Po zrátaní 100 % hlasovacích lístkov sa volieb podľa Štatistického úradu zúčastnilo 41,79 % voličov, z nich 97,93 % odovzdalo platný hlasovací lístok. Zuzana Čaputová získala 1 056 582 hlasov (58,4 %), Maroš Šefčovič 752 403 hlasov (41,59 %). Vzhľadom na nízku volebnú účasť sa víťazom volieb stal kandidát, ktorý v histórii doterajších prezidentských volieb získal najmenej hlasov voličov. 

00:20 Po vystúpení novej prezidentky sa k jej úspechu prihlásila dvojica predsedov strán PS a Spolu, Štefunko a Beblavý. Štefunko povedal, že Slovensko je liberálnejšie ako jeho reprezentácia, a Beblavý si zaželal, aby ich koalícia napodobnila Čaputovú a skončila v eurovoľbách ak nie prvá, tak druhá. Potom sa s Čaputovou zvítal prezident Kiska, silne ju objal a tiež jej daroval kyticu. Kiska v následnom krátkom vystúpení povedal, že Slovensko potrebuje prezidentku, akou je Zuzana Čaputová, za dôvod označil témy ako Kočner a spravodlivosť.

Príhovor slovenského prezidenta Andreja Kisku. Foto: Postoj/Adam Takáč

00:00 „Ďakujem, že ste boli so mnou, ja budem teraz s vami,“ povedala vo svojom prejave Zuzana Čaputová. „Ďakujem všetkým, ktorí mi dali hlas, ale aj tým, ktorých dôveru som nezískala, a budem sa usilovať o ich dôveru. Veľké veci, ako je budovanie krajiny, sa rodia pomaly. My práve začíname, no budeme vytrvalí.“ 

Teší ju, že víťazstvo sa podarilo dosiahnuť spôsobom, o ktorom sa pochybovalo. „Že sa dá získať víťazstvo bez podpásových útokov a ostrého slovníka. Potvrdili to komunálne voľby, prezidentské a verím, že aj európske. Verím, že Slovensko si pýta túto zmenu. Možno sme si mysleli, že slušnosť v politike môže byť prejav slabosti, a dnes vidíme, že to bola naša sila. (...) Netešme sa zo smútku súperov, pozerajme sa dopredu. Lebo máme čo naprávať. Je to lepšie, ako sme si mysleli. Hľadajme teda, čo nás spája. Povýšme spoluprácu nad boje.“

Uviedla, že jej prvá zahraničná cesta povedie do Českej republiky.

Zuzana Čaputová počas víťazného príhovoru. Foto: Postoj/Adam Takáč

23:56 Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) gratuluje víťazke prezidentských volieb Zuzane Čaputovej. „Verím v konštruktívnu spoluprácu pri riešení problémov Slovenska,“ uviedol vo svojom stanovisku pre TASR predseda vlády.

23:45 Maroš Šefčovič priznal prehru, pogratuloval zvolenej prezidentke Čaputovej. Oznámil, že sa vracia do Bruselu, prípadné ďalšie plány na politickú kariéru v domácej politike opatrne zahral do stratena, zároveň dodal, že zostáva vo verejnom živote a je svojím založením sociálny demokrat. Za najdôležitejší moment volieb považuje, že ich výsledkom je pro-európsky imidž krajiny, je dobre, že zloženie druhého kola to potvrdilo. Keby tam bol niekto iný namiesto neho, bolo by to pre krajinu podstatne horšie. Šefčovič poďakoval svojej rodine, najmä manželke a celému tímu. Brífing bez dlhého naťahovania ukončil.

23:42 Rozhovor Františka Múčku a Martina Hanusa ste mohli sledovať naživo:

23:40 Komentár Jaroslava Danišku:
Máme prezidentku, ktorej treba pogratulovať, možno očakávať kontinuitu s prezidentom Kiskom v každom podstatnom ohľade. Ešte pár poznámok.

Po prvé, nižšia volebná účasť. Podľa spočítaní hlasov možno povedať, že Čaputová vyhrala voľby s približne takým počtom hlasov, ako kedysi prehrala Iveta Radičová s Ivanom Gašparovičom. Kampaň de facto skončila po prvom kole, kandidáti, ktorí ju dokázali polarizovať a mobilizovať, do druhého kola nepostúpili, nižšia účasť tomu zodpovedá. Šefčovič chcel mobilizovať konzervatívnejší tábor, ale nemal na to životopis a kariéru, nebol uveriteľný.

Po druhé, o pár dní by bola ideálna príležitosť, aby sa pred kamery postavil niekto, kto začne vyvažovať situáciu a povzbudí konzervatívny tábor, zdvihne zo zeme vlajku. Nemá to však kto urobiť. Čelní predstavitelia tohto tábora z parlamentu totiž buď podporili Zuzanu Čaputovú, alebo zvolili ešte divokejšiu taktiku, nikto z nich nemá mandát urobiť to. Istým spôsobom to spĺňajú niektorí politici z druhej línie, resp. z prostredia mimo slovenského parlamentu. V týchto voľbách sa však buď nepresadili vo svojich stranách, resp. nezohrali významnejšiu rolu. Hoci sa šepká o nejakom dianí v KDH, môj odhad je, že kríza konzervativizmu bude preto pokračovať. Pre konzervatívny tábor bude hlavnou výzvou, aby jeho miesto v spektre a témy nezaujal antisystém a okrajové strany.

Po tretie, aké budú vzťahy prezidentky Čaputovej a premiéra Pellegriniho? Obidvaja vyznávajú mäkký štýl politiky, témy skôr komentujú, ako nastoľujú. Pre budúcnosť bude preto dôležitejšie, aký prístup zvolí k prezidentke Čaputovej predseda strany Fico, z opozície Sulík, iným spôsobom Kotleba.

Po štvrté, ako zmení slovenský liberalizmus zvolenie Čaputovej? Myslím si, že sa blížia tvrdé spory. Prvé dni budú, samozrejme, plné pekných slov, ale ako si všimli vo volebnom štúdiu na Markíze, v Starej tržnici chýbali lídri opozičných strán, Čaputová ich nepozvala, jej strana ich chce nahradiť a prípadná nová strana s prezidentom Kiskom je priamym ohrozením pre Sulíka a Matoviča.


23:20 V štábe Zuzany Čaputovej je dobrá nálada, kandidátka práve prišla medzi hostí za veľkého potlesku. Obkolesilo ju množstvo fotografov, zatiaľ sa však k priebežným výsledkom nevyjadrila. Hostia a podporovatelia spoločne skandujú „Zuzana, Zuzana“.

23:09 V štábe Maroša Šefčoviča sa ukázal bývalý minister financií za Smer a súčasný guvernér NBS Peter Kažimír, pre RTVS sa vyjadril, že prišiel podporiť svojho veľmi dobrého priateľa a dodal: „Nemám rád prekvapenia, ale dnes večer by som si jedno želal.“

V Šefčovičovom štábe je aj bývalý rektor košickej Technickej univerzity a súčasný člen výkonného výboru Združenia automobilového priemyslu SR Juraj Sinay. Vysvetlil, že Šefčoviča prišiel podporiť pre jeho erudovanosť, a vyjadril nádej, že sa výsledok ešte môže upraviť, no aj to, že treba rešpektovať vôľu občanov.

23:05 Robert Mistrík, ktorý je v centrále Zuzany Čaputovej, sa pre RTVS vyjadril, že peniaze vynaložené na svoju kampaň neľutuje, išlo o krajinu a dúfa, že sa z jeho kroku ostatní poučia. „Verím, že dnešný večer bude pokračovaním zmeny, ktorá sa začala voľbami do VÚC, pokračovala komunálnymi voľbami a môže sa zavŕšiť v parlamentných voľbách,“ povedal Mistrík. 

23:00 V druhom kole sa neplánovalo zúčastniť volieb 65,2 % voličov Mariana Kotlebu, 38,3 % Štefana Harabina a 28,3 % Františka Mikloška. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza. Maroša Šefčoviča sa chystalo podporiť 55,9 %  voličov Š. Harabina, 24,6 % M. Kotlebu a 14,6 % F. Mikloška. Naopak, za Zuzanu Čaputovu chcelo hlasovať 57,1 % voličov F. Mikloška, 10,2 % M. Kotlebu a 5,8 % Š. Harabina.

22:45 Štatistický úrad SR začal zverejňovať prvé výsledky spočítaných hlasov.

22:36 Zuzanu Čaputovú podporila väčšina voličov, ktorí v prvom kole volili Milana Krajniaka (79 %), Františka Mikloška (76 %) a Bélu Bugára (69 %) a chystali sa voliť aj v druhom kole. Naopak, Maroša Šefčoviča podporila výrazná väčšina voličov Štefana Harabina (86 %) a Mariana Kotlebu (71 %). Vyplýva to z prieskumu agentúry Median SK pre RTVS.

Až 30 percent voličov Mariana Kotlebu sa rozhodlo v druhom kole podporiť Zuzanu Čaputovú. Avšak približne polovica z tých, čo volili Kotlebu v prvom kole, nechcela dnes odovzdať svoj hlas. 

Sociológ agentúry Median SK v štúdiu RTVS povedal, že jediná náboženská skupina, kde Šefčovič porazil Čaputovú, sú pravoslávni kresťania.

22:35 Komentár Martina Hanusa: 
V tejto chvíli je jasné, že Zuzana Čaputová podľa očakávaní s prehľadom porazila Maroša Šefčoviča a stane sa novou prezidentkou. Trochu nám pri komentovaní jej víťazstva zamotávajú hlavu prieskumy, podľa Focusu by Čaputová mala mať náskok okolo 10 percent, podľa Medianu až vyše 20 percent. Obe agentúry robili reprezentatívne prieskumy v posledných dvoch-troch dňoch, tie rozdiely sú príliš významné na to, aby sa dali vysvetliť len štatistickou odchýlkou. Myslím, že v oboch prieskumných agentúrach budú teraz s veľkým napätím sledovať sčítavanie hlasov a veriť, že sa sekli kolegovia z konkurencie. Ešte je tu tretia možnosť, že skutočný výsledok bude niekde v strede medzi týmito prieskumami (teda 57,5 verzus 42,5).

No ešte s oveľa väčším napätím budú sledovať sčítavanie v Smere a ich samotný kandidát Maroš Šefčovič. Ak by mal totiž Šefčovič naozaj okolo 45 percent, a teda by Čaputovej náskok stiahol viac než sa predpokladalo, v Smere by si to vyhodnotili tak, že ich hra s kresťanskou kartou vrátane finálneho hlasovania v parlamente o Istanbulskom dohovore predsa len žala svoje úspechy. Robert Fico by tak aj budúci týždeň potvrdil pokračovanie boja proti liberalizmu.


22:30 Najdôveryhodnejším slovenským politikom je prezident Andrej Kiska, najmenej dôveryhodným je predseda Smeru Robert Fico. Vyplýva to z prieskumu agentúry AKO pre TA3. Kiskovi dôveruje 57 percent respondentov, naopak, Ficovi nedôveruje až 79 percent respondentov. V rebríčku dôveryhodnosti za Kiskom nasledujú premiér Peter Pellegrini (52 %) a líder OĽaNO Igor Matovič (36 %). Najnedôveryhodnejšími sú po Ficovi predseda ĽSNS Marian Kotleba (76 %) a predseda SNS Andrej Danko (73 %). Agentúra AKO uskutočnila prieskum na reprezentatívnej vzorke 1 000 respondentov v stredu a vo štvrtok.

AKO skúmala aj volebný potenciál strany Andreja Kisku, podľa prieskumu je na úrovni 40 percent. Novú Kiskovu stranu by podľa prieskumu určite volilo deväť percent respondentov, pravdepodobne by jej dalo hlas 31 percent opýtaných. Pravdepodobne by ju nevolilo 19 percent oslovených a Kiska by mohol zabudnúť na hlasy 36 percent respondentov (odpoveď určite nie). Zvyšok sa nevedel alebo nechcel vyjadriť, uviedla TA3 na svojej webovej stránke. Prieskum na vzorke tisíc respondentov robila agentúra AKO vo štvrtok a piatok. Otázka znela: „Doterajší prezident Andrej Kiska končí vo funkcii prezidenta. Ohlásil však, že bude ďalej aktívny v politike. Ak by založil novú stranu, volili či nevolili by ste ju v najbližších voľbách do parlamentu?"

22:20 Po zverejnení prieskumu agentúry Focus sa v štábe Zuzany Čaputovej ozýval búrlivý potlesk. Kandidátka zatiaľ medzi prítomných v štábe neprišla. Na veľkoplošnej obrazovke sledujú hostia a novinári televíziu Markíza. Opozičných politikov zatiaľ v štábe nevidno, očakáva sa príchod prezidenta Andreja Kisku.

V Starej tržnici je už aj Robert Mistrík, ktorý sa vo februári vzdal v prospech Zuzany Čaputovej.

Foto: Postoj/Adam Takáč

22:15 Podľa exkluzívneho prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza, ktorý realizovala na vzorke 1 204 respondentov od štvrtka do piatka, chcelo Zuzanu Čaputovú voliť 55,2 % voličov a Maroša Šefčoviča 44,8 %.

Maroša Šefčoviča volila nielen výrazná väčšina voličov Smeru (93,8 %), ale aj ĽSNS (78,9 %) a SNS (78,5 %). Takisto tesná väčšina voličov Sme rodina (53,9 %). Naopak, Zuzanu Čaputovú volila drvivá väčšina voličov SaS (96,3 %), až za Sulíkovou stranou nasleduje PS-Spolu (94,9 %), OĽaNO (85 %), KDH (65,9 %) a Most-Híd (55,4 %). Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza.

22:05 Podľa prieskumu spoločnosti Median SK pre RTVS, ktorý robili počas piatku a soboty na vzorke 1 071 respondentov, získala Zuzana Čaputová 60,5 %, Maroš Šefčovič 39,5 %.

22:00 Volebné miestnosti sa zatvorili, začalo sa spočítavanie hlasov. Žiadny vážny incident sa počas dnešného dňa nestal, na rozdiel od prvého kola sa teda v tomto čase končí aj moratórium. Priebežné výsledky sa budú objavovať na webovej stránke Štatistického úradu www.volbysr.sk, výsledky by mali pribúdať o niečo rýchlejšie ako pri prvom kole, keďže sa teraz spočítavajú hlasy iba pre dvoch kandidátov. Oficiálne výsledky vyhlási Štatistický úrad SR zajtra o 12:00 h. 

21:45 Približne v rovnakom čase ako Zuzana Čaputová predstúpil pred novinárov aj Maroš Šefčovič, vyjadril obavu, že oproti prvému kolu bude nižšia volebná účasť. Odhad svojho výsledku nechcel povedať. Priznal, že nič intenzívnejšie ako túto volebnú kampaň vo svojom živote nezažil. Potvrdil tiež, že zo Smeru nie je s ním nikto na štábe, ale mali by si počas večera telefonovať. 

21:40 Zuzana Čaputová ďakuje členom svojho tímu, ktorý jej pomáhal v kampani.

Foto: Postoj/Adam Takáč

21:30 Byť prezidentom SR je lukratívne aj finančne. Jeho platové pomery upravuje zákon č. 120/1993, podľa ktorého prezidentovi patrí plat vo výške 4-násobku platu poslanca mesačne. Ten sa zase vyrátava ako 3-násobok priemernej mesačnej mzdy. Po rozmrazení platov ústavných činiteľov na konci minulého roku môže tak prezident SR aj s paušálnymi náhradami vo výške 1 327 eur zarábať spolu viac ako 13-tisíc eur mesačne. Pre porovnanie, prezident ČR má základný plat v prepočte asi 10 700 eur, no popri tom má nárok na paušálne náhrady, ktoré sa základnému platu takmer vyrovnajú. Prezident SR má počas výkonu svojej funkcie tiež právo bezplatne užívať primerane vybavený byt a právo na zriadenie a bezplatné používanie účastníckej telefónnej stanice. Rovnako má počas výkonu svojej funkcie právo bezplatne používať služobné motorové vozidlo.

21:15 Volebný štáb Maroša Šefčoviča sídli v bratislavskom hoteli Devín. Kandidát sa podľa portálu Aktuality.sk už nachádza v hoteli, s novinármi sa však zatiaľ nestretol. Na priebežné výsledky by mal podobne ako pred 1. kolom čakať bez zástupcov strany Smer-SD iba so spolupracovníkmi, rodinou a známymi, prítomný by mal byť napr. aj bývalý guvernér NBS Ivan Šramko.

21:06 Hneď po zatvorení volebných miestností zverejnia televízie TA3 a Markíza prieskumy verejnej mienky. 

„V rámci volebného štúdia k druhému kolu prezidentských volieb televízia TA3 zverejní exkluzívny prieskum agentúry AKO o dôveryhodnosti politických strán a ústavných činiteľov. Obsahovať má aj voličský potenciál strany dosluhujúceho prezidenta Andreja Kisku,“ uviedla TA3 na svojom webe. 

Vo volebnom štúdiu na Markíze zverejnia výsledky prieskumu agentúry Focus, do ktorého dáta zbierali v posledných hodinách pred voľbami. „Práve agentúra Focus s najväčšou presnosťou predpovedala reálne výsledky 1. kola prezidentských volieb,“ chváli sa Markíza

21:00 Do Starej tržnice stále prichádzajú hostia a podporovatelia kandidátky Zuzany Čaputovej. Tá pred pár minútami odišla opäť do zákulisia.

20:55 Zuzana Čaputová novinárom povedala, že výsledky budú podľa nej tesné. Zdraví sa s hosťami a podporovateľmi, ktorí sú v oddelenej časti. Novinári však majú výhľad do priestoru, kde sa kandidátka a hostia pohybujú.

20:45 Zuzana Čaputová sa už nachádza v priestoroch volebného štábu v Starej tržnici v centre Bratislavy. Zatiaľ je však v zákulisí a pred novinárov príde okolo 21:00. Pred budovou sa vytvoril niekoľkometrový rad hostí, podporovateľov a novinárov, ktorí prišli na volebnú noc. Z členov Progresívneho Slovenska sú tu zatiaľ predseda Ivan Štefunko či poslanec Martin Poliačik. 

Štáb Zuzany Čaputovej sídli tentoraz v budove Starej tržnice v Bratislave a už sa pripravuje na volebnú noc. Foto: Postoj/Adam Takáč

17:40 Druhé kolo volieb prezidenta SR je aj naďalej pokojné, bez akýchkoľvek rušivých podnetov. Potvrdila to riaditeľka odboru volieb, referenda a politických strán na ministerstve vnútra Eva Chmelová. Štátna volebná komisia podľa nej doteraz riešila desiatky prijatých podnetov.

„Zatiaľ to však boli podnety zamerané na spôsob hlasovania vo volebných miestnostiach, na správanie volebných komisií alebo otázky, ktoré smerovali k ubezpečeniu sa, že voľby sú organizované takým spôsobom, že ich výsledkom bude možné dôverovať. Napríklad, ako je zamedzené dvojitému hlasovaniu a podobne,“ priblížila Chmelová s tým, že sa nedeje nič vážne, čo by smerovalo k nejakému podozreniu, že by výsledky volieb mali byť nejakým spôsobom znehodnotené alebo zmanipulované.

16:00 Kandidátka na prezidentku v druhom kole volieb Zuzana Čaputová vníma voľby s veľkým rešpektom a je úprimne zvedavá na ich výsledok. Vyhlásila to po tom, čo v meste Pezinok odvolila spolu so svojimi dcérami a partnerom. Keďže sa pomer voličských hlasov rozdeľuje medzi dvoch kandidátov, očakáva tesnejší výsledok. „Som rada, že máme za sebou kampaň, ktorá trvala v mojom prípade desať mesiacov, a ostatné je na ľuďoch, ako sa rozhodli,“ povedala Čaputová. 

Svoju prezidentskú kampaň berie ako intenzívnu cestu, ktorá trvala dlhé mesiace. „Posledné týždne boli mimoriadne náročné. Súčasťou toho je aj únava," skonštatovala. Volebný deň strávi ešte s rodinou a večer sa presunie do Bratislavy na volebnú noc. Oproti prvému kolu to bude podľa nej väčšie stretnutie s jej tímom, podporovateľmi i dobrovoľníkmi. „Pozvali sme ľudí z celého Slovenska. Chceli sme si uctiť všetko, čo urobili pre kampaň,“ povedala. Ako podotkla, nepozývali primárne politikov.

Kandidátka na prezidentku SR Zuzana Čaputová s partnerom Petrom Konečným a dcérami vhadzuje obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky počas druhého kola prezidentských volieb v Pezinku 30. marca 2019. Foto: TASR/Pavel Neubauer

13:15 Premiér Peter Pellegrini sa už teraz teší na spoluprácu s novou hlavou štátu. Konštatoval to v sobotu v Banskej Bystrici po volebnom akte v Základnej škole Jána Bakossa. Svoj hlas v druhom kole prezidentských volieb prišiel odovzdať spoločne so svojimi rodičmi. „Veľmi si želám, aby sme ako Slováci a Slovenky mali dobrú hlavu štátu, s ktorou sa bude dobre spolupracovať a ktorá nás bude dobre reprezentovať navonok a bude robiť dobrú prácu aj dovnútra krajiny,“ reagoval predseda vlády. Želá si, aby v druhom kole bola čo najväčšia účasť, a preto vyzýva občanov vo všetkých kútoch našej krajiny, aby využili svoje volebné právo a prišli v sobotu k urnám.

Predseda vlády Peter Pellegrini vhodil obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky v 2. kole prezidentských volieb vo volebnej miestnosti na Základnej škole Jána Bakossa v Banskej Bystrici v sobotu 30. marca 2019. Foto: TASR/Dušan Hein

13:00 Priebeh prezidentských volieb je zatiaľ pokojný, predseda štátnej volebnej komisie Eduard Bárány predpokladá, že to tak bude aj naďalej. „Vychádzam zo skúseností z prvého kola, hlasovanie v druhom kole je ešte o niečo jednoduchšie,“ pripomenul. Bárány tiež doplnil, že do terénu pôjdu členovia komisie v obmedzenom rozsahu.

Viac ako 20 miest a desiatky firiem a organizácií na Slovensku sa v sobotu plánujú zapojiť do svetovej kampane na ochranu životného prostredia Hodina Zeme. Od 20.30 h na hodinu zhasnú svetlá. Bárány verí, že vo volebných miestnostiach k výpadku elektriny nedôjde. „Dúfam a verím, že v žiadnej z volebných miestností nedôjde k výpadku elektriny či už dobromyseľne plánovanému alebo spočívajúcemu v nejakom technickom nedostatku, pretože by to viedlo k nevyhnutnému prerušeniu hlasovania,“ vysvetlil.

Prerušenie hlasovania podľa neho znamená, že o rovnakú dobu sa musí navýšiť doba hlasovania po 22. hodine. „Keď to už nadobudne určitý rozsah, znamená to napríklad predĺženie doby volebného moratória, znamená to posun doby potrebnej na sčítanie hlasov,“ doplnil prípadné dôsledky.

Pokojný priebeh druhého kola prezidentských volieb potvrdila aj polícia. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru SR Michala Slivku nezaznamenali žiadne incidenty a doposiaľ nebolo podané žiadne trestné oznámenie ani oznámenie o priestupku. „V uliciach je 6513 policajtov, či už operatívnych pracovníkov, alebo pracovníkov špeciálnych útvarov, alebo poriadkovej polície, ktorí sa okrem iného venujú aj priebehu volieb,“ doplnil Slivka.

Voliči v krojoch vhadzujú obálku s hlasovacím lístkom do volebnej schránky počas 2. kola prezidentských volieb 30. marca 2019 v Komárne. Foto: TASR/Milan Drozd

12:30 Odovzdať svoj hlas jednému z dvoch kandidátov v sobotňajšom druhom kole prezidentských volieb prišiel do volebnej miestnosti v areáli Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach aj bývalý prezident Rudolf Schuster, ktorý svoje päťročné funkčné obdobie začal v roku 1999. Ako povedal, zvolená hlava štátu bude mať dôveru voličov a je potrebné ju rešpektovať.

„Doteraz boli sľuby a teraz začnú skutky. Potom sa ukáže, či bol taký, ako sľúbil, alebo bol lepší – menej sľuboval, viac vykonával. Realita sa ukáže, až keď nastúpi 15. júna,“ povedal s tým, že povinnosť občanov je prezidenta kritizovať a ten by ich mal počúvať.

„Každý rok bude mať pri hodnotení stavu republiky možnosť povedať to, čo si myslí – objektívne kritizovať to, čo je zlé, pochváliť to, čo je dobré. Ja som to tak robil, nebol som pochopený. Ale dnes sme už ďalej, takže už skôr pochopia, že prezident nie je na to, aby bol pritakávač koalícii, ale musí povedať, čo robí opozícia dobre, ale aj koalícia,“ dodal s tým, že prezident je dobrý vtedy, ak nájde správny pomer.

Ako Schuster pripomenul, priama voľba prezidenta má veľký význam a nemalo by sa pripustiť, aby ho opätovne volil parlament.

Výsledky prvého kola, respektíve počet hlasov, ktoré v ňom získali kandidáti Štefan Harabin a Marian Kotleba, okomentoval slovami, že aj to niečo signalizuje, „lebo nezískali málo“.

Exprezident Schuster, ktorý bol druhým prezidentom samostatnej Slovenskej republiky (SR) a zároveň prvým prezidentom SR, ktorého zvolili občania SR v prvej priamej voľbe hlavy štátu, pripomenul, že čím je vyššia účasť na voľbách, tým je morálna sila prezidenta väčšia. „Keď si spočítate hlasy, ktoré prezident od občanov získava, tak je to jedna koalícia,“ uzavrel s tým, že z demokratického hľadiska však o výsledku volieb účasť nerozhoduje.

Bývalý prezident SR Rudolf Schuster si preberá od člena okrskovej volebnej komisie hlasovací lístok s obálkou vo volebnej miestnosti počas 2. kola prezidentských volieb 30. marca 2019 v Košiciach. Foto: TASR/František Iván

12:00 Definitívny výsledok prezidentských volieb bude závisieť od volebnej účasti na sobotňajšom druhom kole. Prezidentský kandidát Maroš Šefčovič to uviedol pred médiami krátko po tom, ako spolu s rodinou odvolil v priestoroch Základnej školy Alexandra Dubčeka na bratislavských Dlhých dieloch.

„Vyššia volebná účasť znamená aj vyššiu legitimitu zvoleného prezidenta,“ povedal. Verí, že v sobotu sa bude hovoriť o vysokej volebnej účasti nielen v Bratislavskom kraji, ale aj na strednom a východnom Slovensku.

Podobne ako v prvom kole, aj teraz pozve svoju rodinu na slávnostný obed. Popoludnie bude chcieť využiť na prechádzku a profitovať tak z pekného jarného dňa.

Kandidát na prezidenta SR Maroš Šefčovič s manželkou Helenou a dcérou vhadzujú obálky s hlasovacím lístkom do volebnej schránky počas 2. kola prezidentských volieb 30. marca 2019 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

11:50 Prezident Andrej Kiska v sobotu odovzdal svoj voličský hlas so svojou manželkou tradične v Poprade. V rozhovore s novinármi vyzval ľudí, aby prišli voliť, pretože nová hlava štátu musí mať silný mandát. „Verím, že ľudia si nájdu čas a prídu voliť, aj keď je dnes krásny jarný deň. Čím viac voličov príde a odovzdá svoj hlas novému prezidentovi, tým silnejší mandát bude mať,“ zdôraznil Kiska. 

Základnou úlohou prezidenta je podľa neho apelovať na zodpovedných, aby prinášali riešenia a ukazovali ľuďom hmatateľné výsledky. Konštatoval, že mnohí občania Slovenska volili v prvom kole extrémizmus, avšak často nie preto, že sú sami extrémisti. „Je to akýsi vzdor,“ povedal Kiska. Zároveň požiadal tých voličov, ktorých kandidáti sa nedostali do druhého kola a možno uvažujú, či vôbec ísť v druhom kole voliť, aby prišli k urnám. 

Dosluhujúci prezident nostalgiu necíti. „Určite si kladiem veľké výzvy a chcem pomôcť našej krajine. Takže pre mňa sa veľmi rýchlo otvára ďalšia kapitola môjho života. Vidíme, čo sa deje na vnútropolitickej scéne, vychádzajú stále nové a nové informácie okolo Kočnera a nový prezident alebo prezidentka nebude v jednoduchej pozícii,“ konštatoval Kiska.

Prezident SR Andrej Kiska a manželka Martina Kisková vhadzujú obálky s hlasovacími lístkami do volebnej schránky v 2. kole prezidentských volieb v Poprade 30. marca 2019. Foto: TASR - Oliver Ondráš

Slováci si v druhom kole volia prezidenta

Volebné miestnosti v 5940 okrskoch sú otvorené od 7.00 do 22.00 h. Ľudia si prezidenta vyberú z dvojice Zuzana Čaputová a Maroš Šefčovič. Voliť môže viac ako 4,45 milióna občanov žijúcich doma i v zahraničí. Voľby stoja viac ako 12,7 milióna eur. Prezidenta SR si voliči vyberajú na funkčné obdobie piatich rokov.

Hlas preferovanému kandidátovi odovzdajú voliči tým, že zakrúžkujú jeho poradové číslo na listine. Na voľbu potrebuje volič s trvalým pobytom na Slovensku platný občiansky preukaz. Ten je potrebný aj v prípade, ak volič hlasuje pomocou voličského preukazu mimo miesta svojho trvalého bydliska. Pokiaľ žije volič v cudzine, ale príde na Slovensko voliť, musí si priniesť cestovný doklad a vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

Volič, ktorý nemôže zo závažných, najmä zdravotných, dôvodov prísť voliť prezidenta SR do volebnej miestnosti, môže požiadať o prenosnú volebnú schránku. Žiadať možno obec, v deň konania volieb okrskovú volebnú komisiu. Volebný zákon myslí aj na ľudí, ktorí pre zdravotné postihnutie alebo preto, že nevedia čítať alebo písať, nemôžu upraviť hlasovací lístok sami. Umožňuje im, aby to za nich urobila iná osoba, ale nesmie to byť člen okrskovej volebnej komisie.

Počas volebného dňa plynie moratórium. Až do skončenia hlasovania je zakázané viesť kampaň aj informovať o kandidátoch v ich prospech či neprospech. Pre voličov je spustená aj infolinka ministerstva vnútra. Na čísla 02/ 4859 2317, 02/ 4859 2312 môžu občania volať počas celého dňa až do uzavretia volebných miestností. Linky sú určené pre verejnosť a občanom na nich odpovedajú na otázky týkajúce sa volieb. Výsledky volieb sa budú zverejňovať na webstránke www.volbysr.sk.

Slovensko malo dosiaľ štyroch prezidentov. Prvým bol Michal Kováč, ktorého však volil parlament. Priamo si občania volili hlavu štátu prvýkrát v roku 1999, vybrali si Rudolfa Schustera. Po ňom bol dvakrát v čele štátu Ivan Gašparovič a dosiaľ posledným prezidentom je Andrej Kiska. Funkčné obdobie mu uplynie 15. júna, keď bude inaugurovaný jeho nástupca.

Zahraniční Slováci musia pre účasť na voľbách investovať stovky eur

Slováci žijúci a pracujúci v zahraničí musia pre účasť na prezidentských voľbách na Slovensku precestovať aj tisíce kilometrov a investovať stovky eur. Vyplýva to z ankety iniciatívy Srdcom doma na sociálnej sieti. Iniciatíva sa pýtala zahraničných Slovákov, koľko eur sú ochotní zaplatiť za možnosť voliť v prezidentských voľbách, koľko kilometrov musia prekonať, kým dorazia do najbližšej volebnej miestnosti, či koľko hodín na cestách pre účasť na voľbách strávia.

„Na prvé kolo volieb (16. 3.) nám to vyšlo, na druhé už nie. Cestovala som zo Škótska s päťmesačným a päťročným synom. Cesta nás stála okolo 500 eur a trvala sem dva dni a naspäť 13 hodín,“ napísala Katarína. Samuel cestoval na východné Slovensko pre voľby z Paríža, cesta mu trvala 14 hodín a vyšla ho okolo 100 eur. „Z Londýna je to ešte relatívne v poriadku. Idem domov na otočku už asi na štvrté voľby,“ napísal Martin. 

Denisa príde z Dubaja a musela si zobrať aj niekoľko dní dovolenky z práce. Viac ako šesťhodinová cesta ju podľa jej slov vyjde na 500 eur. „V Spojených arabských emirátoch je cez 2000 Slovákov, ak nie viac. Všetci by sme radi išli voliť,“ podotkla Katarína. V sobotu popoludní pricestuje na Slovensko z Austrálie Ala. „Cestou domov sa zastavím voliť. Som rada, že stíham. Možnosť voliť zo zahraničia by využili všetci, ktorých tu zo Slovenska poznám,“ skonštatovala. Zuzana cestuje z Zürichu. Prejde 840 kilometrov a počíta s nákladmi pre dve osoby cez 400 eur. 

„Ja som mal šťastie na lacné letenky. Cesta tam aj späť spolu s vlakmi ma vyšla pod 80 eur. Horšie je to však s časom, keďže na ceste strávim okolo 20 hodín,“ uviedol Jakub. Mareka stála spiatočná letenka z Amsterdamu na druhé kolo volieb 220 eur. Barbora išla na prvé kolo prezidentských volieb z Prahy do Nitry. „Dokopy ma to obojsmerne stálo asi 30 eur a viac ako desať hodín môjho času. Na druhé kolo ma čaká to isté,“ poznamenala. Jana napísala, že zo Štokholmu je „našťastie“ nová linka do Viedne. „Za letenky na obe kolá sme dali zhruba 150 eur pre dvoch,“ spresnila.

Iniciatíva Srdcom doma bojuje za to, aby mohli Slováci voliť aj zo zahraničia, spustila preto aj petíciu. „Každý občan, ktorý má právo voliť na území Slovenska, musí mať možnosť využiť toto právo aj v prípade, že je v čase volieb mimo územia Slovenska, a to vo všetkých typoch volieb,“ žiada. Premiér SR Peter Pellegrini (Smer-SD) počas prvého kola prezidentských volieb vyjadril podporu možnosti voliť hlavu štátu občanmi SR aj v zahraničí. Pellegrini nevidí dôvod na to, aby Slováci v zahraničí nemohli voliť prezidenta, ak môžu na ambasádach voliť pri iných voľbách. Za otázku budúcnosti označil premiér elektronické voľby.

Pri prezidentských voľbách pomáha aj charita

Ľuďom, ktorí by pre svoj zdravotný stav či sociálnu situáciu nemohli uplatniť svoje volebné právo, pomáhajú aj pracovníci Diecéznej charity v Nitre. Seniorom a nevládnym voličom pomáhajú zabezpečiť voľbu do prenosnej urny, ľuďom bez domova zasa vysvetľujú, ako a kde môžu ísť voliť.

Podľa riaditeľa Diecéznej charity v Nitre Juraja Baráta sa aj takto snažia pomáhať svojim klientom napĺňať ich občianske práva. „Nie je to prioritou našich služieb, ale v našich zariadeniach sú ľudia, ktorí sú odkázaní na našu pomoc, a my sa im snažíme voľby sprostredkovať, aby ich právo bolo naplnené. To znamená, že keď sa nemôžu dostať do volebnej miestnosti, tak sa snažíme sprostredkovať, aby volebná urna prišla k nim. Ľuďom, ktorí tu nemajú trvalý pobyt a sú v našich službách, sa zasa snažíme pomôcť vybaviť volebný preukaz,“ vysvetlil. 

Charita sa stará napríklad o klientov kňazského Domu dôchodcov a sociálnych služieb Promeritae Quieti sv. Svorada v Nitre, kde za nimi chodia členovia okrskovej volebnej komisie s volebnou urnou. „Rovnako sa snažíme sprostredkovať voľby aj pre klientov v hospici Dom pokoja a zmieru u Bernardetky. Je pravda, že ľudia v hospici už majú často iné priority a iné nastavenie, ale občas sa stane, že chcú voliť a vtedy reagujeme a snažíme sa im pomôcť,“ uviedol Barát. 

Sociálni pracovníci charity pracujú aj s ľuďmi bez domova, i keď ich záujem o voľby nebýva podľa Baráta príliš veľký. „Oni potrebujú v prvom rade riešiť svoje existenčné problémy a neraz sú apatickí. Niekedy ale chcú voliť, je to ich občianske právo a my ich v tom povzbudzujeme. Na tej komunitnej úrovni sa ich snažíme dať dohromady a pred voľbami ich skôr povzbudiť k tomu, aby išli voliť. Náš postoj a postoj našich sociálnych pracovníkov je taký, že chcú byť skôr sprostredkovateľom. Keď sa ich pýtajú, koho voliť, tak na toto my neodpovedáme, skôr sa snažíme viesť rozhovor tým smerom, že prečo voliť a už nech sa potom každý rozhodne sám,“ dodal Barát.

Ďakujeme, že ste si prečítali tento článok.
Naše kvalitné články vznikajú len vďaka podpore našich čitateľov.

Prosíme, vyjadrite nám vašu podporu aj finančne.
PRIDAJTE SA TERAZ K NAŠIM PODPOROVATEĽOM.


Ďakujeme!

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0