Blog 25. marec 2019

Ja vám ten disent závidím

Slavomír Gregorík
Slavomír Gregorík
Text môjho príhovoru na 31. výročí Sviečkovej manifestácie.
Text môjho príhovoru na 31. výročí Sviečkovej manifestácie.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Slavomír Gregorík

Ja vám ten disent závidím

V pondelok, 25. marca, je 31. výročie Sviečkovej manifestácie. V nedeľu, sa pri tejto príležitosti uskutočnila spomienka, na ktorej po velikánoch ako František Mikloško, či Štefan Bučko, odznel aj môj príhovor. Môžete si ho pozrieť TU, na videu od 17. min. 30. sekundy. Tu ho píšem v plnom znení:

,,Pred niekoľkými mesiacmi som bol na divadelnej hre ,,Nepolepšený svätec“, o Silvestrovi Krčmérym. Počas sledovania tohto výborného diela z pera pána Feldeka sa vo mne striedal pocit hnevu, ľútosti, behal mi mráz po chrbte aj sa tlačili slzy do očí. Tí, ktorí ste na ňom boli tiež, určite

,,ja vám ten disent vlastne tak trochu aj závidím"Zdieľať

viete, o čom hovorím. Keď som cestou z divadla uvažoval o tom, čo som videl a zažil, uvedomil som si jednu zaujímavú vec. Že ja vám, ktorí ste ho zažili, ten disent vlastne tak trochu aj závidím. 

Študujem v Kolégiu Antona Neuwirtha, ktoré nesie meno ďalšieho významného bojovníka katolíckeho disentu. V pokoji Bratislavského predmestia tu bývam a študujem filozofiu, históriu či teológiu v krásnom, starobylom kaštieli, ktorý svojho času komunistická moc po zoštátnení premenila na Výskumný ústav hydinársky. Aj vďaka vám, ktorí ste na týchto miestach pred 31. rokmi modlitbou započali pád komunizmu dnes tam, kde kedysi pobehovali vyplašené sliepky, môžu počas skúškového pobehovať vyplašení študenti. 

V našom kaštieli visia obrazy Ladislava Hanusa, Ladislava Záborského a mnohých ďalších ku ktorým vzhliadame ako ku tým, ktorí už obstáli v skúškach, na ktoré sa my ešte len pripravujeme. Asi práve to, vám na tom disente závidím. Bol to priestor obstáť. Vaša osobná integrita, vaše ideály, vaša viera, obstáli v skúške obuškov a ľadovej vody na tomto námestí a integrita ďalších obstála vo väzení, či v mnohých malých skúškach o ktorých sa nikdy nedozvieme. Vyvoláva to vo mne obrovskú hrdosť a nádej, že by som snáď v takejto veľkej skúške obstál aj ja. Veď pred sebou vidím vzory, ktoré to už predomnou zvládli. 

Som podpredsedom Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska. O nás mladých sa hovorí, že sme budúcnosťou. My chceme stavať na tradícii ľudí, ktorí už ako mladí dokázali byť prítomnosťou. Ľudia ako pani Tollarovičová alias pani v modrom alebo Milan Majerský, ktorí vyšli z našich radov, dokázali byť už počas komunizmu prítomnosťou, aktívnou kreatívnou menšinou, ktorá pomohla prekvasiť spoločnosť. Možno sa už blíži čas, kedy mladí, o ktorých sa hovorí, že sú budúcnosťou, budú povolaní stať sa prítomnosťou. 

,,Možno sa už blíži čas, kedy mladí, o ktorých sa hovorí, že sú budúcnosťou, budú povolaní stať sa prítomnosťou."Zdieľať

Mladí túžia po zmene, túžia po zmene k lepšiemu, túžia po ideáloch a chcú na seba klásť vyššie nároky. Som veľmi rád, že Fórum kresťanských inštitúcií vníma tento pohyb medzi a robí veľa pre to, aby sme ho usmernili správnym smerom. 

Jeden neveriaci známy mi raz povedal: ,,Slavo, keď sa budu porušovať vaše práva a slobody, my sa za vás postavíme, ale obávam sa, či sa postavia kresťania za nás ked sa budu porušovať tie naše.“

Ak je tu niekto, kto zdieľa túto obavu, alebo vám to už niekto tiež povedal, odpovedzte mu, že kresťania to už dokázali. Povedzte mu o Sviečkovej manifestácii, kde kresťania pokojnou modlitbou bojovali za dodržiavanie občianskych práv každého. Vždy sme sa postavili za toho, komu sa diala nespravodlivosť, či už je Slovák, Róm, starý, hendikepovaný, osamelý alebo nenarodený. A postavíme sa znova, keď bude treba, pretože plamene Sviečkovej manifestácie ešte nedohoreli."

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0