Aktuálne 25. marec 2019

Haščák: Kočnerov expresívny slovník bol známy, ale s vraždou som si ho nespájal

Postoj
Postoj
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák poskytol veľký rozhovor portálu Aktuality.sk. O vysvetlení esemesky má Marek Vagovič pochybnosti.
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák poskytol veľký rozhovor portálu Aktuality.sk. O vysvetlení esemesky má Marek Vagovič pochybnosti.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Haščák: Kočnerov expresívny slovník bol známy, ale s vraždou som si ho nespájal
Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák na snímke z 30. apríla 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Jaroslav Haščák poskytol Aktualitám rozhovor po tom, čo na verejnosť prenikli informácie, že vyšetrovatelia vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice majú k dispozícii výmenu esemeskových správ medzi Haščákom a Mariánom Kočnerom. Kočner mal začiatkom roka 2018 Haščákovi napísať: „Inak pracujem na odj…ní čuráka.“ Šéf Penty Kočnerovi odpísal: „Povieme si, keď budeme spolu.“

Táto komunikácia, ktorá prebehla zhruba mesiac pred zavraždením Jána Kuciaka, vrhla na Haščáka zlé svetlo, šéf Penty sa preto rozhodol, že prostredníctvom rozhovoru v Aktualitách vysvetlí, prečo jeho esemesky s Kočnerom nijako nesúviseli s už naplánovanou vraždou novinára.

Haščák v rozhovore priznáva, že novinársku prácu Jána Kuciaka registroval, podľa neho to bol „šikovný novinár s analytickým myslením“, ktorý si vedel držať „odstup od dezinformácií“. Podľa neho o Kočnerovi písal „kvalitné analytické články s množstvom faktov“, preto predpokladal, že jeho práca môže Kočnerovi prekážať.

Haščák v rozhovore uviedol, že s Kočnerom sa v posledných dvoch rokoch stretol osemkrát (päťkrát v roku 2017 a trikrát v roku 2018), ku všetkým došlo v sídle Penty. Okrem toho si s ním vymenil asi 20 správ. „Kočner mal snahu cez moju osobu vplývať na médiá, ktoré o ňom písali a vlastní ich Penta,“ uviedol Haščák, pričom to Kočner robil veľmi expresívnym slovníkom. Haščák však dodal, že nikdy neprekročil pomyselnú hranicu. „Nikdy sa v rozhovore so mnou nevyhrážal nikomu z novinárov fyzickým násilím – a už vôbec nie likvidáciou. Vždy to bolo len v štýle vulgarizmov, že píšu nepravdy, že ich bude žalovať a žiadať satisfakciu.“

Po určitom čase ho začali jeho sťažnosti rozčuľovať a odkázal mu, aby sa obrátil na médiá so žiadosťou o uverejnenie opravy. Ak by mu redakcie nechceli vyhovieť, prisľúbil mu pomoc.

V súvislosti s vraždou Kuciaka mu „však nikdy nenapadlo, že to môže zájsť tak ďaleko. Kočnera som vnímal ako psa, ktorý síce breše, ale nehryzie.“ Pred Haščákom sa Kočner podľa jeho slov vôbec na Kuciaka nesťažoval, „predo mnou kritizoval len novinárov z našich médií“.

Po vražde si myslel, že „Kuciak sa dostal k informáciám, o ktorých niekto nechcel, aby boli zverejnené. To znamená, že ho chceli umlčať tí, ktorých sa bezprostredne týkali. Neuvažoval som nad tým v tom zmysle, že niekto sa chce Kuciakovi pomstiť, pretože mu ubližuje“. Napriek tomu mu napadlo, že objednávateľom môže byť aj Kočner. „Keby som mal zostaviť rebríček, o kom písal Kuciak najkritickejšie, tak Kočner bol zrejme na prvom mieste. Napriek tomu som nepredpokladal, že by bol schopný objednať si vraždu.“

Haščák v rozhovore uviedol, že sa s Kočnerom pozná približne od roku 1998 alebo 1999, keď od neho chcel kúpiť televíziu Markíza. Spočiatku sa stretávali len raz za tri-štyri roky, bol na svadbe jeho dcéry a na jeho päťdesiatke, Kočnera potom pozval na oslavu svojej štyridsiatky.

Keď novinári Aktualít Marek Vagovič a Peter Bárdy Haščákovi pripomenuli, že Kočner bol verejne známy svojimi vyjadreniami aj o fyzickej likvidácii svojich odporcov (napr. že advokátovi Romanovi Kvasnicovi nechá prejsť guľku hlavou, poslanca Jozefa Rajtára nechá zraziť autom), Haščák odpovedal, že „to bol presne štýl komunikácie, ktorý používal Marián Kočner: expresívne výrazy a silácke reči. Vo vzťahu k novinárom som ho však nepočul sa takto vyjadriť“.

Na pripomenutie Kočnerových vzťahov s ľuďmi z podsvetia (Peter Čongrády, piťovci) Haščák reagoval slovami, že „na konci 90. rokov sa o všelikom šírili rôzne fámy, vybuchovali tu autá a zneužívalo sa podsvetie. Napriek tomu som o Kočnerovi nemal vedomosť, že by niekomu fyzicky ublížil“.

Keď mu mesiac pred vraždou Kočner poslal esemesku, že sa chystá „od..bať čuráka“, odpovedal mu, že sa o tom porozprávajú osobne. Haščák v rozhovore uviedol, že s Kočnerom sa za posledné roky rozprával „hlavne o médiách, ale aj o zmenkách a Markíze, respektíve o Technopole“. Podľa neho esemeska „na 95 až 99 percent súvisela s vyšetrovaním Pavla Ruska, (...) súvisela s jeho záujmom odstaviť vyšetrovateľa, ktorý riešil prípad Silvie Volzovej a Pavla Ruska“.

Po prijatí esemesky sa s Kočnerom stretol 25. januára 2018, v rozhovore uvádza, že sa už k tomu pravdepodobne nevrátili. Haščáka samotného to už nezaujímalo. „Považoval som to za klebetu, nevenoval som tomu pozornosť. Zodpovedá tomu aj moja veta v citovanej komunikácii. Formuláciu ‚povieme si, keď budeme spolu‘ používam často aj vtedy, keď ma niečo nezaujíma a nemám chuť sa o tom baviť. (...) Poznal som Kočnera osobne, aj jeho štýl komunikácie. Nikdy som nemal obavu, že by chcel niekomu fyzicky ublížiť. Pozeráte sa na to dnešnými očami, keď je obvinený z objednávky vraždy. Ale treba sa na to pozerať tak, že čo som si o ňom mohol myslieť v čase, keď mi napísal tú esemesku. Jednoducho som ho nemal takto zaradeného. Kočner sa živil tým, že behal po meste, stretával sa s ľuďmi a zbieral informácie. To bol štýl jeho podnikania a biznisu.“

Marián Kočner na snímke z 28. júna 2018 počas pojednávania v kauze zmeniek televízie Markíza na Najvyššom súde v Bratislave. Foto: TASR/Jakub Kotian

Haščák v rozhovore uvádza aj to, že netušil, že Kočner riešil aj prokurátora Žilinku. „O Lipšicovi som sa s Kočnerom bavil v posledných dvoch rokoch možno trikrát. Nikdy som však z jeho strany nezachytil ani náznak nejakého fyzického vyhrážania.“ Lipšic zastupoval firmu Mecom vo vlastníctve Penty v jednom spore, čo mu mal Kočner vyčítať.

Po vražde sa s Kočnerom stretol dvakrát. Haščák sa ho vtedy pýtal, čo si myslí o Kuciakovej vražde, Kočnerovu odpoveď Haščák opísal slovami: „(Ticho.) V zásade to odbil tým, že za tým vidí taliansku stopu.“

O Kočnerovi ako objednávateľovi vraždy začal Haščák vážne uvažovať až po tom, čo v médiách vyšlo, ako o Alene Zsuzsovej a Kočnerovi vypovedal jeden z obvinených Zoltán Andruskó.

„Po tých rokoch, čo som konfrontovaný s Gorilou, je mi už skoro jedno, či som vnímaný ako človek, ktorý korumpoval alebo nekorumpoval politikov, ktorý kúpil alebo nekúpil nejakú nahrávku. Vražda je však hrana, za ktorú sa nedá ísť,“ hovorí spolumajiteľ Penty. „Nemôžem ani na sekundu pripustiť, že by som s ňou mal byť spájaný.“ Na otázku udržiavania blízkeho vzťahu s Kočnerom odpovedal: „Z dnešného pohľadu to jednoznačne vnímam ako chybu.“

Marek Vagovič: Ich vzťah bol určite oveľa tesnejší

Novinára Aktualít Marka Vagoviča, ktorý sa spolu s Petrom Bárdym rozprával s Jaroslavom Haščákom, sme sa pýtali na okolnosti rozhovoru.

Jaroslav Haščák dlho nechcel poskytovať žiadne rozhovory. Vy ste ho teraz oslovili a on vám vyhovel alebo išlo o iniciatívu z jeho strany, aby mohol vysvetliť, ako to bolo medzi ním a Kočnerom?

Iniciatíva urobiť rozhovor s Jaroslavom Haščákom vyšla z našej strany. Oslovili sme ho krátko nato, ako bola zverejnená jeho komunikácia s Mariánom Kočnerom, ktorý mu mesiac pred vraždou Jána Kuciaka písal, že chce „od..bať čuráka“. Toto bol zrejme aj hlavný dôvod, prečo sa pán Haščák rozhodol poskytnúť prvý veľký rozhovor od kauzy Gorila. Jeho meno sa totiž začalo spájať s vraždou novinára, čo je z hľadiska reputácie jeho osoby – aj finančnej skupiny Penta – neporovnateľne horšie ako podozrenia z korupcie v kauze Gorila. 

Je pre vás jeho vysvetlenie inkriminovanej esemesky s Kočnerom dôveryhodné? Je podľa vás dôveryhodné aj to, ako opísal svoj vzťah s Mariánom Kočnerom?

Či sa spolu bavili o Ruskovi alebo Kuciakovi, vedia len Haščák s Kočnerom. No aj v prípade, že diskutovali o objednávke vraždy Silvie Volzovej, z ktorej je podozrivý Pavol Rusko, ide o závažnú vec, ktorú nie je možné prejsť mlčaním. Slovné spojenie „od..bať čuráka“ sa dá vysvetliť rôzne, no aj keby chcel Kočner „len“ odstaviť vyšetrovateľa tohto prípadu, ako tvrdí Haščák, je to dôvod na zvýšenú pozornosť. Spomínaný prípad totiž vyšetruje šéf tímu Gorila, ktorý nemusí vyhovovať ani Haščákovi. Ak teda šéf Penty tvrdí, že Kočnerovým slovám nevenoval pozornosť, pretože ich považoval za klebetu, mám o tom určité pochybnosti.

Čo sa týka Haščákovho vzťahu s Kočnerom, myslím, že povedal len to, čo bolo nevyhnutné, aby sa aspoň čiastočne vyvinil a očistil. Som presvedčený, že ich vzťah bol oveľa tesnejší, ako to prezentoval pán Haščák v rozhovore pre Aktuality.sk. Potvrdzujú to aj ďalšie esemesky o ich vzájomnej komunikácii, ktoré sú súčasťou policajného uznesenia o obvinení Kočnera v prípade vraždy Jána Kuciaka. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0