Blog 23. marec 2019

Pravdu si napísal, ale nemal si ...

Alojz Hlina
Alojz Hlina
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Alojz Hlina

Pravdu si napísal, ale nemal si ...

Pán Palko napísal komentár, ktorý presne potvrdzuje moje predpoklady. Zareagujem naň a možno čiastočne zodpoviem aj na to, prečo som hneď po prvom kole prezidentských volieb napísal komentár o kandidatúre F.Mikloška.

Na začiatok je potrebné uviesť: Plán bol iný, ako to nakoniec dopadlo. Čakalo sa, že pán Mikloško dostane 8-10%. Ak by to nastalo, tak nie pán Mikloško, no ľudia okolo neho by sa vyhlásili za lídrov konzervatívneho priestoru. Začali by zvolávať okrúhle stoly, ku ktorým by niekoho pozvali, niekoho nie. Mňa by nepozvali rovnako, ako ma nepozvali ani k spoločnej tlačovke kresťanských politikov, ktorá sa konala pár dní pred voľbami. A viete ako sa hovorí:  Ak nie si pri stole, tak si na jedálnom lístku. Pán Mikloško dostal svojich stabilných 5%. Preto pán Faktor ako bývalý financmajster starej gardy v KDH vo volebnom štábe F.Mikloška sedel pri prázdnom pohári, pekne symbolicky ho tam odfotil J. Mikloško.

Rada KDH prijala uznesenie, že podporuje F.Mikloška a ja som zaň hlasoval. Rešpektoval som ho. Po ukončení Rady KDH som ho odprezentoval v médiach. Nevyjadroval som sa k pánovi Mikloškovi napriek tomu, že pán Mikloško naozaj vytrvalo nezabudol povedať skoro v každej diskusii ako ho KDH nezaujíma. Nevyjadroval som sa ani k pánovi Palkovi, ktorý využil každý mikrofón na to, aby neúnavne kritizoval KDH. Navzdory všetkému som do prvého kola prezidentských volieb mlčal. Nevyjadroval som sa. Rešpektoval som uznesenie.

Aj po prvom kole prezidentských volieb som zvažoval, či vôbec má zmysel reagovať. Nakoniec ma presvedčil komentár V.Palka, ktorý v nedeľu ráno zverejnil na sociálnej sieti a v ktorom píše, že sa podľa neho podarilo ubrániť nie ostrov, ale malý kontinentík. Táto odtrhnutosť od reality ma presvedčila, že moju reakciu zverejniť mám.  Môj odhad vyšiel skoro presne. Pán Palko potreboval týždeň na to, aby sa z neúspechu vyliečil a opäť začal hru o tom, kto sa bude snažiť moderovať procesy v konzervatívnom priestore.

Môj komentár na HN vyvolal mnohé reakcie, spomeniem len jednu od známeho, ktorý to zhrnul do jednej vety: Pravdu si napísal, ale nemal si.

Keď prestaneme písať pravdu, čo ju nahradí? Ako sa píše v jednej knihe: „Politika neznáša vákuum. Ak ju nenaplníte nádejou, určite sa nájde niekto, kto ju naplní strachom“. Ak si nebudeme hovoriť pravdu, čo si budeme hovoriť?

Nie, nepodarilo sa ubrániť malý kontinentík  ako to opísal v nedeľu p. Palko. Konzervatívci zlyhali. Zlyhali na plnej čiare. Niekto rozohral vysokú hru, ale rozohral ju zle. Na konci sme porazení všetci. Pán Mikloško  a ľudia okolo neho odmietli rokovať s nami. Odmietli rokovať o spoločnom konzervatívnom kandidátovi, odmietli rokovať o Čaučíkovi, o Remišovej.

Nie, nie je to žiadne malé víťazstvo. Nie je to žiadne víťazstvo, nie je to žiaden kontinentík. Je to veľká prehra. 

Ak bývalý financmajster a stará garda chcú staré dobré časy, musím ich sklamať. Už sa nikdy nevrátia. Ak si pán Faktor myslí, že keď vloží pár tisíc Eur do kampane F.Mikloška, tak bude znova ovplyvňovať procesy v konzervatívnom priestore, je na omyle.

KDH zachraňovalo prezidentský výsledok F.Mikloška. Teraz však nastal čas zachraňovať KDH. Chcem sa poďakovať všetkým voličom KDH, ktorí podporili a volili pána Mikloška. Cením si ich loajalitu a mimoriadne si cením ich postoj. Chcem sa im zároveň ospravedlniť za seba a aj za všetkých účastníkov procesov v konzervatívnom priestore, že sme im nedokázali ponúknuť silnejšieho a voliteľnejšieho kandidáta. Na naše ospravedlnenie však treba povedať to, že KDH bolo prvé, ktoré ponúklo takého kandidáta. Meno M.Čaučíka by sa mohlo v týchto dňoch tlačiť na volebné lístky. Mali sme vôľu rozprávať i o V. Remišovej. Ak by sa urobila dohoda medzi týmito dvoma a pánom Mikloškom, ten kto by vzišiel z tejto dohody, by bol dnes v druhom kole. To, prečo sa to neudialo, súvisí s tým, čo som písal v mojom komentári pre HN.

V druhom kole mohol byť konzervatívec a liberál. Niekto však vsadil na to, že prezidentská kampaň sa dá využiť na vnútorný zápas o moc.Potrebovali len tých 8-10%. Neprišli...

 A tak tu dnes máme voľbu – liberálku a liberála. Pre druhé kolo volieb rešpektujem uznesenie predsedníctva KDH, ktoré doslovne znie:

..Stanovisko k prezidentským voľbám prijala Rada KDH, ktorú po prvom kole kvôli tomu neplánujme zvolať. Máme za to, že naši členovia, voliči, sympatizanti sa v druhom kole rozhodnú zodpovedne a podľa svojho svedomia.

Ja voliť pôjdem.

Pán Palko deklaruje nevoliť? Je to príklad zodpovednosti politicky uvedomelého občana? Napomôcť tomu, že konzervatívci v druhom kole nemajú svojho kandidáta a potom ísť príkladom nevoliť?

Ten komentár do HN som napísal preto, lebo niekto nemá reálny odhad situácie. Preto, že niekto si neuvedomuje, že doba sa zmenila. Preto, lebo je nevyhnutné si uvedomiť, že generácia politikov sa musí zmeniť. Môžete na niektoré skutočnosti poukazovať, môžete ich kritizovať, ale nemôžete ich ignorovať. Nedá sa vymeniť ľud.

Ak chce niekto vyhrať prezidentské voľby, musí byť voliteľný pre viac ako milión ľudí. Musí vedieť nagenerovať finančné zdroje. Ak bývalý financmajster so starou gardou chceli rozdávať karty v konzervatívnom priestore, nemali byť škrblíci a mali prispieť na kampaň rádovo viac.

Mám malú prosbu na pána Palka: Prosím Vás, prestaňte už útočiť na KDH. Robíte to naozaj vytrvalo. KDH Vám pomohlo. Za túto stranu ste boli ministrom. Prečo toľká kritika, ba až programový atak? Prosím Vás o to. Ak máte výhrady, viete ako sa hovorí v biblii: „Napomeň ho medzi štyrmi očami.“  Prídem, kam poviete a trpezlivo si ich vypočujem.

Na záver chcem všetkých našich voličov poprosiť: Zostaňte nám verní. KDH tento tvrdý zápas o moc a výmenu generácií ustojí. A bude silnou stranou, ktorá bude riešiť Vaše problémy. Minulý týždeň sme mali tlačovku o doprave, tento týždeň o poľnohospodárstve, budúci týždeň o cestovnom ruchu a životnom prostredí. Pracujeme na odbornom zastúpení, pracujeme na eurovoľbách – máme špičkovú kandidátku.

Toto sú činnosti, na ktoré sa chceme sústrediť. Rozbíjanie KDH nie je v záujme nikoho slušného, nikoho normálneho na Slovensku. Ľudia na Slovensku a aj tí, ktorí nás nevolia chápu, že je potrebná normálna, štandardná konzervatívna strana, kresťansko-demokratická strana. Strana, ktorá tvorí kostru systému parlamentnej demokracie. Ak nebude kostra, systém sa začne rozpadať. Guláš dochutíte feferónkou, ale iba z feferóniek ho nenavaríte.

Neštandardu, antisystému, extrému je naozaj moc. Slovensko potrebuje KDH a bolo by naozajstným paradoxom, ak by to vonkajší sekulárny svet pochopil, ale my sami vo vnútri by sme sa ničili navzájom.

Pán Mikloško, ak sa Vás niečo z môjho komentára dotklo, je mi to ľúto.

Pravdu si však bolo potrebné povedať.

 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0