Aktuálne 23. marec 2019

Zlo sa volá Kočner

Postoj
Postoj
Policajné uznesenie o vznesení obvinenia z objednávky vraždy Jána Kuciaka naznačuje systém, v ktorom fungoval Marián Kočner.
Policajné uznesenie o vznesení obvinenia z objednávky vraždy Jána Kuciaka naznačuje systém, v ktorom fungoval Marián Kočner.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Postoj

Zlo sa volá Kočner
Marián Kočner v budove Špecializovaného trestného senátu (ŠTS) v Banskej Bystrici vo štvrtok 20. decembra 2018. FOTO TASR – Dušan Hein

Denník N priniesol v troch textoch úryvky z uznesenia o vznesení obvinenia z objednávky vraždy Jána Kuciaka. Uznesenie má 25 strán, napísali ho vyšetrovatelia na čele s Petrom Juhásom.

Ako uvádza Denník N, vyšetrovatelia došli k záveru, že Kočner sa rozhodol zavraždiť Jána Kuciaka z dôvodu, že sliedičské komando na čele s Petrom Tóthom naňho nič nenašlo. Kočner platil toto Tóthovo komando sumou 6400 eur mesačne.

Z policajného uznesenia vyplýva aj to, čo nedávno hovoril právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica (okrem iného aj v rozhovore pre Postoj), teda že pôvodným zadaním objednávateľa vraždy Kočnera bolo, aby najatí vrahovia Kuciaka najskôr nechali zmiznúť, až potom ho zavraždili, pričom telo novinára sa nemalo nájsť.

V uznesení sa píše, že najskôr mal byť ešte v roku 2017 zavraždený prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Maroš Žilinka, ktorý dozoroval kauzu Technopol. Zoltánovi Andruskóovi sa podľa uznesenia do vraždy Žilinku nechcelo, Alena Zsuzsová mu hrozila, že ho Kočnerovi ľudia zabijú, navrhla mu, aby namiesto Žilinku zabil Kuciaka. Ako ďalej uvádza Denník N, Andruskó to zadal partii, o ktorej vedel, že už v Kollárove vraždila – boli to Tomáš Szabó a Miroslav Marček.

Kočner komunikoval s Alenou Zsuzsovou od roku 2012, najmä cez mobilné aplikácie Viber, Whatsapp a Threemu. Zsuzsovú využíval podľa zistení vyšetrovateľov na získavanie diskreditujúcich informácií, napríklad intímnych fotografií. Ako napísal vyšetrovateľ Peter Juhás: „Tieto činnosti mali pre Kočnera veľký význam, nakoľko tým, že disponoval takýmito materiálmi na vplyvné osobnosti slovenskej politiky, prokuratúry, súdnictva a polície, mohol mať pocit neohrozenosti v prípadných trestných stíhaniach a za jeho trestnú činnosť, prípadne trestnú činnosť jemu blízkych osôb.“

Podľa vyšetrovateľa to Kočner a Zsuzsová volali pasenie oviec. Ako píše Denník N, za ovcu 1. kategórie dostala Zsuzsová od Kočnera 30-tisíc eur, za ovcu 2. kategórie 10-tisíc eur.

Uznesenie potvrdzuje aj informáciu, že Kuciaka lustrovali na pokyn šéfa finančného spravodajstva Pavla Vorobjova dvaja policajti, o Kuciakovi mali vyrobiť takzvaný „vzťahový diagram“.

V uznesení sa podľa Denníka N píše: „Tento vzťahový diagram bol odovzdaný vtedajšiemu riaditeľovi Pavlovi Vorobjovovi, ktorý ho podľa svojej výpovede mal odovzdať vtedajšiemu prezidentovi policajného zboru Tiborovi Gašparovi. Z výpovede utajeného svedka č. 1 bolo zistené, že o poskytovanie informácií zo systémov ministerstva vnútra sa staral Kočnerov kamarát Norbert Bödör, ktorý bol v rodinnom vzťahu s vtedajším policajným prezidentom Gašparom.“

Vyšetrovateľ tiež konštatuje, že Kočner mal veľmi blízky a priateľský vzťah s Jaroslavom Haščákom, šéfom Penty. Haščák napríklad v jednej správe Kočnerovi odkazuje, „že mu veľakrát pomohol s jeho médiami, lebo mu je kamarát a aj preto, lebo si to, ako o ňom píšu, niekedy nezaslúži, ale, žiaľ, niekedy áno“.

Vyšetrovatelia interpretujú aj nahrávku rozhovoru Kočnera s Dobroslavom Trnkom: Trnka mal vraj nahrávkami Gorila v roku 2014 vydierať Haščáka, hoci tieto nahrávky už predtým predal Kočner Haščákovi za milión eur s tým, že tieto nahrávky už nikto nemá. Kočnera preto veľmi nahnevalo, že Trnka nimi začal vydierať Haščáka a nepovedal mu to. Kočner tiež Trnkovi povedal, že ak ho Haščákovi ľudia zabijú, bude to jeho vina.

Z uznesenia tiež vyplýva, že ešte skôr, než sa Kočner dostal do väzenia, Zsuzsová navrhla, aby zabili prokurátora Šufliarskeho, lebo peniazmi už nevedia vybaviť, aby rozhodoval v prospech Kočnera. Ak by ho zlikvidovali, na jeho miesto by prišiel prokurátor, ktorý by nedal zavrieť Kočnera.

Ako píše Denník N, Kočner mal na prokuratúre viacerých blízkych ľudí, okrem Trnku aj Ladislava Tichého, bývalého námestníka generálnej prokuratúry, tomu Kočner tri mesiace pred Kuciakovou vraždou napísal túto správu: „Tohto roku som do novinárov investoval 200-tisíc eur. By si sa posral, ako ich mám prelustrovaných. Viem, kto koho j…, kto je buzik, ožran, tyran. Aj s foto a videodokumentáciou.“ 

Vyšetrovateľ v uznesení uvádza, že Kočner aktívne komunikoval s viacerými vplyvnými osobami zo súkromného sektora, podsvetia, ale aj zo štátnej správy. Podľa výpovedí Andruskóa mali medzi tieto vplyvné osoby patriť títo ľudia: Tomáš Rajecký, Ladislav Bašternák, Rado Bžán, Pavol Forisch, Marek Para, Ladislav Tichý, Jaroslav Haščák, Dušan Pátek, Viktor Stromček, Ivan Lexa, Peter Tóth, Norbert Bödör, Marian Krajniak, Martin Glváč, Martin Daňo, Jano Počiatek, Miro Konôpka, Boris Kollár, Robert Pinter, Peter Šufliarsky.

Z uznesenia tiež podľa Denníka N vyplýva, že po odstúpení Roberta Kaliňáka z postu ministra vnútra Kočner poslancovi Smeru Martinovi Glváčovi napísal: „Tak, keď budeš minister vnútra, tak dobre (...) Tebe by to išlo. Aj vrahov Kuciaka by si našiel. Tak ty by si len ministroval a ja by som to celé zariadil, aby dobre bolo.“

Podľa redakcie TV JOJ sa v 25-stranovom uznesení objavila aj informácia o úmrtí inej slovenskej novinárky. Andruskó v rámci svojej výpovede vyjadril podozrenie, že táto novinárka bola v roku 2016 otrávená. TV JOJ jej meno v tejto chvíli nezverejnila, prípadu sa chce podrobnejšie venovať.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0