Komentáre a názory 21. marec 2019

Pastiersky list nebude, no biskupi si aj tak idú svoje

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Môže to znieť prekvapivo, ale lídri kresťanských spoločenstiev majú na prezidentských kandidátov vyššie nároky ako samotní hierarchovia.
Môže to znieť prekvapivo, ale lídri kresťanských spoločenstiev majú na prezidentských kandidátov vyššie nároky ako samotní hierarchovia.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Pastiersky list nebude, no biskupi si aj tak idú svoje
Arcibiskup Ján Orosch počas svätej omše v Bazilike sv. Mikuláša v Trnave, ktorú v priamom prenose vysielala katolícka televízia LUX.

Pred prvým kolom prezidentských volieb pritiahli na seba svetlá reflektorov aj cirkevní predstavitelia. Jeden arcibiskup sa stretol so Šefčovičom, ďalší naložil Čaputovej aj Mikloškovi, zatiaľ čo jeho sekretár verejne boxoval za Harabina.

Vyjadrenia hovorcu Konferencie biskupov Slovenska (KBS) Martina Kramaru naznačujú, že pred druhým kolom bude situácia pokojnejšia: spoločný pastiersky list nebude a nechystajú sa ani stretnutia s prezidentskými kandidátmi.

Veď napokon, stretať sa už ani nie je prečo. Šefčovič sa môže „štemplom“ od arcibiskupa Zvolenského chváliť aj pred druhým kolom (i keď podporovatelia Harabina z radov veriacich dobre vedia, že predseda KBS chcel týmto gestom čosi povedať aj im) a Čaputovej je jasné, že s biskupmi by spoločnú reč nenašla.

Hovorca biskupov veriacim zároveň pripomenul, aby volili podľa svedomia formovaného učením Ježiša Krista. „Pre spoločné dobro a budúcnosť našej krajiny pokladáme za dôležité odmietnutie nespravodlivosti a korupcie,“ vyhlásil Kramara, no jedným dychom dodal, že sa to týka nielen oblasti peňazí, ale aj „samotného ľudského života, ktorého nedotknuteľnosť v každom okamihu niektorým uniká.“

Opatrne formulované vyhlásenie z ústredia slovenských biskupov ale neznamená, že jednotliví biskupi si nemôžu povedať svoje. A už tak aj urobili.

Nikoho síce nemenovali – na to si dal arcibiskup Orosch pozor aj pred prvým kolom – ale ich odporúčanie je viac než jasné.

Gréckokatolícky biskup Milan Chautur na facebooku po vykreslení príkreho rozporu medzi liberalizmom a tradicionalizmom napísal: „Nevstupujem tu s nikým do polemiky a konfrontácie, len pripomínam, že s osobou kandidáta si volíme aj jeho postoj k životu a jeho životnú filozofiu, ktorá každého z nás bude reprezentovať vo svete. A to je už veľká zodpovednosť za budúcnosť vlastných detí, pred ktorou sa nedá ujsť tým, že nepôjdem voliť, alebo do hlasovacej urny vhodím prázdny lístok.“

Odkaz biskupa Košickej eparchie je zjavný: treba ísť voliť a po mojich slovách vám musí byť jasné aj to, koho zaškrtnúť.

V podobnom duchu, no omnoho dramatickejším spôsobom sa počas stredajšej omše v kostole svätého Jakuba v Trnave, ktorú v priamom prenose prenášalo rádio Lumen, vyjadril aj arcibiskup Orosch.

A príležitosť k vyjadreniu si na blogu Postoja nenechal ujsť ani farár v oravskej obci Klin Štefan Mordel, ktorý pred prvým kolom prezidentských volieb k najvyššej soche Ježiša Krista na Slovensku osobne sprevádzal Štefana Harabina.

Popri vyjadreniach biskupov akosi zanikol hlas zdola. Hlas lídrov kresťanských spoločenstiev združených pod iniciatívou Naša voľba (Július Slovák, Mário Tomášik, Ján Buc, Braňo Letko, Marian Lipovský, Pavol Strežo, Ondrej Chrvala a ďalší), ktorí ešte pred prvým kolom zdôraznili, že nestačí, keď sa kandidáti ku kresťanským hodnotám prihlásia len verbálne, ale podstatné sú aj doterajšie skutky a svedectvo života.

Na rozdiel od kresťanských lídrov sa biskupi uspokoja aj s tým, ak sa kandidáti ku kresťanstvu prihlásia len formálne. Ale poriadne nahlas, aby nebolo cesty späť a aspoň najbližších päť rokov voľky-nevoľky konali aj tie skutky.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0