Blog 20. marec 2019

Jednota kresťanov?

Ivan Kňaze
Ivan Kňaze
Zdrojom nášho zjednotenia je Ježiš, nie politická strana alebo volená osobnosť.
Zdrojom nášho zjednotenia je Ježiš, nie politická strana alebo volená osobnosť.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Ivan Kňaze

Jednota kresťanov?

Vo viere v Ježiša sme si všetci bratmi a sestrami a sme sa blízki. To platí po celom svete, kdekoľvek prídeme a platí to aj na Slovensku. Osobne som to prežil posledné dni v Rwande a v Holandsku. Jednota vo viere je sila a vytvárame ju aj napriek jedinečnosti a rôznosti názorov – dokonca aj tých politických. Túto jednotu vytvárame aj s veriacimi mimo katolíckej Cirkvi a takisto aj s ľuďmi, ktorí úprimne žijú podľa evanjelia. Vytvárame ju dokonca aj s ľuďmi neveriacimi, nakoľko aj v nich je Boží obraz a mnohí hľadajú úprimne pravdu.

Pre nás katolíkov je základom jednoty pápež a s ním zjednotení biskupi. Táto jednota Cirkvi tu je aj napriek rôznosti názorov našich pastierov – biskupov – a môžeme povedať, že aj nás kňazov. Jednota nie je uniformita a dá sa docieliť aj napriek totálne rozdielnym názorom na politiku a osoby, ktoré ju tvoria.

Cirkev a akékoľvek spoločenstvo v nej je veľký dar, ktorý je oveľa väčší ako akékoľvek politické zoskupenie.

Okrem tohto daru nám dal Boh dar rozumu, vôle a citu a dal nám slobodnú vôľu. Problémom je, že každý si nosíme v sebe aj sebectvo a pýchu. Nikto nie sme od egoizmu oslobodení a pracovať na sebe je tá najťažšia vec. Ak ide o politické zoskupenie, tak boj je o to ťažší, ale prináša požehnanie.

Modlime sa za jednotu, ktorú budujeme v rôznosti. Základom jednoty je aj veľký rešpekt k názorom každého človeka. 

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0