Svet kresťanstva 13. marec 2019

Kardinál Pell dostal šesť rokov väzenia. Ako sa z toho poučiť?

Michael Cook
Michael Cook
Bol odsúdený na základe slova jednej osoby svedčiacej za zatvorenými dverami.
Bol odsúdený na základe slova jednej osoby svedčiacej za zatvorenými dverami.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Michael Cook

Kardinál Pell dostal šesť rokov väzenia. Ako sa z toho poučiť?
Kardinál George Pell opúšťajúci súd v Melbourne na snímke z 11. decembra 2018. Foto: TASR/AP

Kardinál George Pell, bývalý vysoký predstaviteľ Vatikánu a arcibiskup v Melbourne a Sydney, ktorý bol minulý rok obvinený z päťnásobného sexuálneho zneužitia detí, bol odsúdený na šesť rokov väzenia, pričom vo väzení si odsedí minimálne tri roky a osem mesiacov. Sudca Peter Kidd priznal, že 77-ročný kardinál môže vo väzení zomrieť.

Pre sudcu Kidda muselo byť odsudzujúce rozhodnutie vôbec najťažším v jeho kariére. Uvedomoval si, že sa o tom bude písať po celom svete a vyprovokuje to reakcie z oboch strán – z tej, ktorá je presvedčená, že Pell je stelesnením zla, aj z tej, ktorá verí v jeho nevinu. „Nie dosť dlho!!! Šesť rokov. Nech zhorí v pekle!“ napísala jedna žena na facebooku. Horelo to aj na twitteri. To je len chabý obraz hnevu tých, ktorí Pella považujú za austrálsky archetyp celého kňazského sexuálneho zneužívania a zametania pod koberec.

Poučenie pre obete sexuálneho zneužívania detí: Nezáleží na tom, aký slávny alebo prominentný môže byť ich útočník, právo sa za nich postaví.Zdieľať

Na presadenie „vyváženého a stabilného výkonu spravodlivosti“, ako o tom hovoril sudca Kidd, bolo v tejto výbušnej atmosfére potrebné mať chladnú hlavu a ostrú myseľ. Za týchto okolností a vzhľadom na to, že všetky obvinenia obete bol ako sudca povinný považovať za nesporné fakty (na základe rozhodnutia poroty, pozn. prekl.), urobil chvályhodnú prácu. Bol brutálny, keď Pella opísal ako „nesmierne arogantného“ a „drzého“, no súčasne stále trval na jeho práve na spravodlivý proces a bránil ho pred lynčujúcim davom.

Podľa zákona je dnes kardinál Pell odsúdeným páchateľom sexuálnych trestných činov. Odvolací súd prerokuje jeho odvolanie v júni.

Dovtedy si všimnime niekoľko poučení, ktoré si všetci môžeme vziať z tohto najkontroverznejšieho kriminálneho prípadu v Austrálii od obvinenia Lindy Chamberlainovej z roku 1982, že zabila svoju novonarodenú dcérku. (Následne bola obvinenia zbavená.)

To, že je niekto obeťou, či už skutočnou, alebo iba domnelou, sa však stalo zdrojom moci. Táto moc sa dá ľahko zneužiť.Zdieľať

Poučenie pre obete sexuálneho zneužívania detí. Rozsudok a rozhodnutie o treste preukazujú, že spravodlivosti môže byť učinené zadosť, že právny systém funguje pre nich a že polícia ich sťažnosti pozorne vypočuje. Nezáleží na tom, aký slávny alebo prominentný môže byť ich útočník, právo sa za nich postaví.

Má to však aj odvrátenú stranu. To, že je niekto obeťou, či už skutočnou, alebo iba domnelou, sa stalo zdrojom moci. Súd s Pellom ukazuje, že keď obeť predstúpi na lavicu svedkov, jej svedectvo sa považuje za pravdivé. Táto moc sa dá ľahko zneužiť. Stačí sa pozrieť na prípad amerického herca Jussieho Smolletta, ktorý (údajne) krivo tvrdil, že ho zbili dvaja výtržníci, pokrikovali na neho „homofóbne a rasistické urážky“ a okolo krku mu uviazali slučku. Polícia však dnes hovorí, že bol iba nespokojný so svojím platom a urobil zo seba obeť Trumpových podporovateľov nosiacich lyžiarske masky a čiapky s nápisom „MAGA“.

Prečítajte si aj:
Žiadny páchateľ, ale obetný baránok

Poučenia pre katolícku cirkev. Očakávajte viac obvinení proti vedúcim postavám cirkvi. Niektoré budú oprávnené, ako sú tie proti odpornému bývalému arcibiskupovi vo Washingtone Tedovi McCarrickovi. Ďalšie však budú práve také protirečivé ako v Pellovom prípade. Vysoký predstaviteľ katolíckeho kňazstva vo Francúzsku kardinál Philippe Barbarin bol minulý týždeň odsúdený, že známeho pedofilného kňaza neoznámil polícii, čo je obvinenie, ktoré sa dá ľahko vzniesť, ťažko sa dokazuje a on to vehementne popiera.

Demonštranti pred súdom v Melbourne po vynesení rozhodnutia o treste 13. marca 2019. Foto: TASR/AP

A médiá sa vždy poponáhľajú podať pomocnú ruku. Dnešné vydanie New York Times prepája Pellov príbeh s vraždou prepusteného kňaza žijúceho v oblasti Las Vegas, ktorý prevádzkoval pornografickú webovú stránku, a s obvineniami zo sexuálneho obťažovania dospelých, ktoré sa objavili proti dvom americkým biskupom. Cirkev môže očakávať, že s obvineniami sa bude zaobchádzať ako s preukázanými zločinmi – nie napriek klerickému stavu obžalovaných, ale práve kvôli nemu.

Očakávajte viac obvinení proti vedúcim postavám cirkvi. Niektoré budú oprávnené ako u McCarricka, ďalšie protirečivé ako u Pella. S obvineniami sa bude zaobchádzať ako s preukázanými zločinmi – nie napriek klerickému stavu obžalovaných, ale práve kvôli nemu.Zdieľať

Poučenia pre právo. V iných austrálskych jurisdikciách by sa obžalovaný, ktorý je takou prominentnou postavou ako Pell, pokúsil o proces pred sudcom. Počas niekoľkých rokov pred súdnym konaním sa atmosféra v austrálskom štáte Victoria, kde bol odsúdený, zamorila nenávisťou voči Pellovi a katolíckej cirkvi. Je rozumné myslieť si, že je úplne nemožné, aby o niekom takom kontroverznom ako Pell rozhodla porota spravodlivo. Victoria by svoju legislatívu mala upraviť tak, aby za podobných okolností umožnila procesy, ktoré vedú iba sudcovia.

Sudca Kidd vyhlásil, že konanie o treste bolo otvorené a transparentné – no samotný súdny proces taký nebol. Kardinál Pell bol odsúdený na základe pravdivosti obete, ktorá si spomenula na dva traumatické incidenty z konca 90. rokov 20. storočia. Obrovské množstvo nepravdepodobností odporujúcich tejto verzii udalostí porota ignorovala.

Jedinými osobami zasvätenými do svedectva obete boli kardinál Pell, jeho obhajcovia, prokurátor a sudca. No ak bol odsudzujúci rozsudok vynesený viac na základe sily pravdivosti obete ako na rovnováhe pravdepodobností, nemala by mať verejnosť prístup k jej svedectvu? Jej súkromie by, samozrejme, malo byť rešpektované pomocou rozmazanej tváre a digitálnou úpravou hlasu.

Utajenie najdôležitejšieho a jediného nepriaznivého svedectva v súdnom konaní vystavuje právo zlej povesti. Pellovi podporovatelia sa môžu oprávnene sťažovať, že bol odsúdený v spolitizovanom procese.Zdieľať

Utajenie najdôležitejšieho nepriaznivého svedectva – jediného nepriaznivého svedectva – v súdnom konaní vystavuje právo zlej povesti. Pellovi podporovatelia sa môžu oprávnene sťažovať, že bol odsúdený v spolitizovanom procese.

Predpovedať výsledok odvolania kardinála Pella by bolo neuvážené. No on a jeho podporovatelia majú opodstatnené dôvody dúfať, že rozsudok bude zrušený ako „nespoľahlivý“, teda ako neodôvodnený, resp. nepodložený dôkazmi. To sa už stalo v prípade podobnom Pellovi, hoci obžalovaný nebol taký známy.

Josephine Greensillová, učiteľka stredného veku pochádzajúca z Victorie, strávila dva a pol roka vo väzení za trestný čin spáchaný pred 30 rokmi – mala obťažovať dvoch 8-ročných chlapcov svojej triedy. Bola odsúdená v procese vedenom porotou a trestný sudca sa vyjadril, že jej odporné činy „otrávili a zničili“ životy jej obetí. Podobne ako v Pellovom prípade sa jej právnik vyjadril, že „neexistujú žiadne lekárske dôkazy, žiadne forenzné dôkazy a žiadni očití svedkovia“. Odvolací súd v roku 2012 rozhodol, že „rozhodnutia o vine sú nespoľahlivé a nedostatočné. Nemôžu zostať v platnosti.“

Michael Cook
Autor je šéfredaktor austrálskeho magazínu Mercatornet.com.

Pôvodný text: Lessons from Cardinal Pell’s 6-year jail sentence, uverejnené v spolupráci s Mercatornet.com, preložil L. Obšitník.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0