Blog 12. marec 2019

Kto je Maroš Šefčovič?

Pavol Kebis
Pavol Kebis
Je konzervatívec alebo liberál? Je za imigráciu alebo proti imigrácii? Je za LGTBI alebo je proti? Je za potraty alebo proti potratom? Tieto otázky si v týchto dňoch kladú mnohí kresťania a konzervatívni voliči.
Je konzervatívec alebo liberál? Je za imigráciu alebo proti imigrácii? Je za LGTBI alebo je proti? Je za potraty alebo proti potratom? Tieto otázky si v týchto dňoch kladú mnohí kresťania a konzervatívni voliči.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Pavol Kebis

Kto je Maroš Šefčovič?

Udalosti posledných dní naznačujú, akoby Maroš Šefčovič bol konzervatívny politik, ktorý presadzuje  ochranu života, manželstva muža a ženy a nechce otvárať otázku možných registrovaných partnerstiev alebo adopcie detí pármi rovnakého pohlavia. (Viď tlačová správa Konferencie biskupov Slovenska o stretnutí, kde prítomní cirkevní predstavitelia ocenili toto jeho úsilie.) Tiež povedal, že "viera je preňho dôležitá”. Povedal, že má odmietavý postoj k adopcií detí pármi rovnakého pohlavia a doplnil: “… to nie je v súlade s mojím hodnotovým presvedčením …” a túto nedeľu (10.3.) v televizii Markíza povedal: "Pre mňa sú veľmi dôležité sociálne a kresťanské hodnoty … som kresťansky hodnotový politik …"

Tieto jeho vyjadrenia potvrdené a ocenené predstaviteľmi cirkví vyzerajú byť vo veľkom rozpore s tým čo Šefčovič hovorí a ako koná mimo Slovenska.

Pred troma mesiacmi 7. - 8.decembra 2018 na výročnom kongrese Strany europskych socialistov PES v Lisabone bol prijatý  manifest tzv. ôsmich rezolúcii pre nadchádzajúce voľby socialistov do Europskeho parlamentu, ktorý bol základom pre prípravu ďalších volebných dokumentov. V tomto 50 stránkovom dokumente (link na dokument) sa slovo LGBTI vyskytuje 26x a o práve na potrat hovorí, že patrí k základným (fundamentálnym) ľudským slobodám a právam (str.34, paragraf 2, “My body, my rights.”)

Viete, kto bol kľúčovou osobou pri príprave a pri schvaľovaní? Maroš Šefčovič.  Bol vedúcim koordinátorom.

Viete, kto predkladal manifest na schválenie? Maroš Šefčovič.

Viete, ako hlasoval? Hlasoval za. (Viď foto z hlasovania.) (link na video tu)

Takže liberál.

Vzniká tu teda obrovský rozpor medzi tým, čo hovorí a koná mimo Slovenska a tým, čo povedal na stretnutí s predstaviteľmi cirkví a čo povedal aj v nedeľu v televízii. 

Vysvetlenia sa ponúkajú dve:

1. vysvetlenie: To čo povedal naposledy je pravdivé a to čo povedal a robil pred 3 mesiacmi už neplatí. Znamená to, že zmenil vo vážnych hodnotových a existencionálnych otázkach názor a postoj. V kresťanskej terminologii sa tomu hovorí konverzia. Konverziu však sprevádzajú aj ďalšie sprievodné javy ako je priznanie si viny, ľútosť a pokánie. Tieto veci som však u Šefčoviča nepostrehol.

2. vysvetlenie: To čo povedal o sebe na stretnutí cirkevných predstaviteľov nie je pravdivé, ale bolo to klamstvo. Hovoríme tomu ľudovo divadielko, alebo v kresťanskom slovníku pokrytectvo. 

Natíska sa otázka, prečo by hral takéto divadlo a k tomu ešte v prostredí najvyšších cirkevných predstaviteľov, ktorí navyše tento postoj aj ocenili. 

K otázke sa natíska odpoveď: lebo sa blížia voľby, v ktorých osobne kandiduje.

A čo biskupi a cirkevní predstavitelia? Boli oklamaní? Alebo naivní? Alebo čo tým sledovali, ak sa zapojili do predvolebnej kampane tak, že sa stretli s iba jedným kandidtátom, navyše liberálom, u ktorého ocenili jeho hodnoty a postoje, ktoré nekorešpondujú s realitou.

Cieľom tohto príspevku nie je analýza západného liberalizmus, ale iba poukázať, že Šefčovič podľa uvedených skutočností nie je kresťanský konzervatívny politik, ale liberál a angažovaný predstaviteľ socialistického a sociálno liberálneho prúdu v Európe v rámci Strany európskych socialistov.

Cirkevní predstavitelia a ich poradné tímy by si mali lepšie preveriť kandidátov predtým, než im vyjadria verejnú podporu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0