Komentáre a názory 11. marec 2019

Exkomunikujú eurosocialisti Šefčoviča?

Fero Múčka
Fero Múčka
S kampaňou, ktorú si Maroš Šefčovič zvolil, bude mať problém znova presviedčať, že je socialista západného strihu, za akého ho mali v Bruseli doteraz.
S kampaňou, ktorú si Maroš Šefčovič zvolil, bude mať problém znova presviedčať, že je socialista západného strihu, za akého ho mali v Bruseli doteraz.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Fero Múčka

Exkomunikujú eurosocialisti Šefčoviča?
Maroš Šefčovič počas tlačovej konferencie na záver summitu skupiny „Priatelia kohézie“ vo štvrtok 29. novembra 2018 v Bratislave. FOTO TASR – Martin Baumann

Keď sa Maroš Šefčovič stal v roku 2014 podpredsedom európskej komisie pre energetiku, bol to pre Roberta Fica a Smer triumf. Bolo to v čase, keď bol Fico spochybňovaný napríklad aj za mäkký postoj k Rusku po anexii Krymu. Šefčovič však bol pre europoslancov a európske politické strany dobre čitateľný. Išlo už o jeho tretie obdobie a mal vysoký kredit. Vďaka tomu bol vymenovaný dokonca na vplyvnejšiu funkciu, než bola predstava, s akou ho do Bruselu poslala druhá Ficova vláda.

Eurosocialista

A svoju pozíciu počas uplynulého funkčného obdobia ešte vyšpičkoval. Minulý rok s vážnou podporou ašpiroval na post spitzenkandidáta, teda kandidáta socialistov na šéfa komisie. Mal za sebou podporu východného bloku, centrála európskych socialistov ho musela brať vážne. Zo súťaže o šéfa komisie napokon odstúpil, pretože západní socialisti tento post nechcú prepustiť človeku z východnej Európy, no dostal odkaz, že v štruktúrach Strany europskych socialistov (PES) má svoje silné miesto. Symbolicky to bolo vyjadrené ponukou, aby spolu s volebným šéfom Timmermansom vypracoval programové tézy.

Šefčovi sa darilo aj vďaka tomu, že so socialistami hral vždy to, čo bolo treba. Tí sú spolu so zelenými lídrami aj v pretláčaní progresivistickej agendy v kultúrno-etických otázkach, ktoré stoja v centre ich politickej agendy. Na decembrovom výročnom sneme strany PES bol prijatý manifest ôsmich rezolúcií pre nadchádzajúce voľby socialistov do Európskeho parlamentu.

Ten bol základom pre prípravu ďalších volebných dokumentov. V 50-stránkovom dokumente sa pojem LGBTI vyskytuje 26-krát a o práve na potrat sa hovorí, že patrí k základným (fundamentálnym) ľudským slobodám a právam. Úlohu konečného editora dokumentu, ktorá má vyjadrovať dušu dnešného eurosocializmu, mal ako koordinátor Maroš Šefčovič.

Ne-eurosocialista

Dnešné vystupovanie Šefčoviča v týchto témach je v silnom rozpore s týmito stanoviskami. Po počiatočnom kľučkovaní a diplomatických pokusoch túto tému skôr obchádzať sa nakoniec zapozicionoval na slovenské pomery stredovo, ale na pomery bruselského establišmentu vyhranene. „Manželstvo je pre mňa zväzok muža a ženy, tak ako to v súlade s kresťanskými hodnotami definuje aj Ústava SR. O kresťanské hodnotové zakotvenie sa opiera aj môj názor na adopcie detí pármi rovnakého pohlavia,“ opakuje v poslednom čase pre médiá.

Z pohľadu slovenského vedenia kampane nejde o prekvapivú pozíciu, najmä ak cieľom je voličská základňa Smeru v prvom kole a pre druhé kolo má byť alternatívou voči kandidátke progresivistickej strany. No z pohľadu Šefčovičovej ďalšej kariéry môže ísť o kľúčový moment.

Tak, ako je v kontexte dnešných volieb pre nás nezaujímavé, čo sa bude diať počas zostavovania novej európskej komisie, tak bude europoslancom po eurovoľbách jedno, v akej situácii Šefčovič svoje tvrdenia povedal. Navyše, ak je z nich zjavné, že išiel za hranu bežného taktizovania (napr. že nejde o podstatné témy alebo že sa bude riadiť hlasom parlamentu či dodržiavať ústavu). Takéto otvorené vyjadrenia boli pre kandidátov do komisie problémom už pred pätnástimi rokmi.

Zdá sa, že Šefčovič v prípade, ak sa nestane prezidentom, má aj inú predstavu o svojej budúcnosti ako len pokračovanie v bruselskej kariére.Zdieľať

Vtedy sa prvý raz stalo, že toto hodnotové nastavenie sa stalo prekážkou pre funkciu eurokomisára. Keď v roku 2004 s týmto presvedčením kandidoval do komisie uznávaný taliansky akademik, viacnásobný minister Rocco Buttiglione, socialisti z PES a zelení sa spojili, aby zablokovali jeho nomináciu. Dôvodom boli práve jeho názory na manželstvá rovnakého pohlavia.

Iste, Šefčovič nie je celoživotný filozofický a právny mysliteľ, ktorého slová sú odrazom filozofie jeho ducha. No tiež platí, že vo vedení európskych socialistov už dlho nie je nik, kto by takto vystupoval. Naopak, takéto zmýšľanie prudko napádajú. Takéto názory sú už výrazne menšinové aj u západných ľudovcov.

Šefčovič je navyše jediný slovenský kandidát, ktorý sa v rámci kampane stretol s predstaviteľmi kresťanských cirkví, čo je tiež ideologická nadpráca.

Iné možnosti

Keď sa Šefčovič stal kandidátom Smeru na prezidenta, zo strany sa šírili informácie, že ide o obchod medzi ním a Robertom Ficom. V zmysle, že výmenou za kandidatúru, od ktorej si Smer sľuboval dôstojný výsledok, ak nie výhru, dostane istotu opätovnej nominácie do komisie. A so svojím doterajším kreditom a podporou socialistov, ktorí voči nemu majú istý morálny dlh, by v nej mohol opäť ašpirovať na zaujímavý post.

Séria jeho výrokov, ktoré sa rozhodol v prezidentskej kampani používať, však zakladá reálny problém, aby bol u eurosocialistov braný rovnako ako pred polrokom. Keď po eurovoľbách opäť vypukne veľké taktické (a intrigánske) vyjednávanie o tom, kto čo získa, budú jeho terajšie vyhlásenia u socialistov výrazným bremenom.

Preto sa zdá, že Šefčovič v prípade, ak sa nestane prezidentom, má aj inú predstavu o svojej budúcnosti ako len pokračovanie v bruselskej kariére.

Okrem štandardných diplomatických pozícií môže ísť aj o jeho začlenenie do slovenskej straníckej politiky. To je miesto, kde by vedel najlepšie zúročiť svoju kampaň.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0