Blog 22. február 2019

Záborskú alebo Škripeka? Oboch!

Richard Vašečka
Richard Vašečka
V sobotu 24. mája 2014 riešili v mnohých kresťanských rodinách na Slovensku vážnu dilemu: „Koho budeme teda voliť?“ Nie preto, že by nebolo koho, ale práve preto, že sa ponúkali minimálne dve veľmi dobré možnosti. Na kandidátke KDH to bola predovšetkým overená Anna Záborská ako líderka kandidátky a v OĽANO to bol Branislav Škripek, poslanec Národnej rady a známy evanjelizátor. Viem o mnohých rodinách, v ktorých vyriešili túto dilemu tak, že napríklad manžel volil Záborskú a manželka Škripeka. Dobrá správa znie, že v roku 2019 takúto dilemu už riešiť nemusia! Môžu voliť Záborskú aj Škripeka spolu!
V sobotu 24. mája 2014 riešili v mnohých kresťanských rodinách na Slovensku vážnu dilemu: „Koho budeme teda voliť?“ Nie preto, že by nebolo koho, ale práve preto, že sa ponúkali minimálne dve veľmi dobré možnosti. Na kandidátke KDH to bola predovšetkým overená Anna Záborská ako líderka kandidátky a v OĽANO to bol Branislav Škripek, poslanec Národnej rady a známy evanjelizátor. Viem o mnohých rodinách, v ktorých vyriešili túto dilemu tak, že napríklad manžel volil Záborskú a manželka Škripeka. Dobrá správa znie, že v roku 2019 takúto dilemu už riešiť nemusia! Môžu voliť Záborskú aj Škripeka spolu!
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Richard Vašečka

Záborskú alebo Škripeka? Oboch!

Dnes totiž ohlásila svoju kandidátku do volieb do Európskeho parlamentu (EP) politická strana s nádej vzbudzujúcim názvom – KRESŤANSKÁ ÚNIA. Jej lídrami do eurovolieb sú práve Záborská a Škripek.

Oboch by bolo asi zbytočné predstavovať. Anna Záborská bola bez ohľadu na miesto na kandidátke zvolená do EP vždy s najlepším výsledkom spomedzi všetkých kandidátov svojej strany. Od volieb k voľbám jej percentuálny podiel na výsledku KDH výrazne rástol (2004 – 23%, 2009 – 48%, 2014 – 58%). O jej medzinárodnej prestíži tiež netreba písať. Na Slovensku je zas dlhoročnou členkou Predsedníctva Fóra života či predsedníčkou Slovenskej spoločnosti pre rodinu.

Branislav Škripek sa ako nováčik tiež uchytil veľmi dobre. V roku 2017 sa dokonca stal predsedom Európskeho kresťanského politického hnutia, európskej politickej strany združujúcej kresťanských politikov z viacerých európskych krajín.

Ich absencia v EP by vážne oslabila možnosti Slovenska chrániť a presadzovať kresťanské hodnoty v Európe.

 

Spojenie voličov

Spojenie Záborskej a Škripeka na jednej kandidátke je uprostred marazmu, v ktorom sa v poslednom období nachádza kresťanská politika, veľmi dobrým signálom. Reálne sa môže stať bodom zlomu, v ktorom konečne naberie kresťanská politika ten správny kurz.

KRESŤANSKÁ ÚNIA sa totiž môže stať vhodným priestorom na zjednotenie kresťanských voličov. Lebo o to tu ide. Zjednotiť treba na prvom mieste hlasy kresťanských voličov. A to tak, že dostanú ponuku, ktorá sa neodmieta. Ponuku, ktorú môžu zvoliť s radosťou a s čistým svedomím, bez hodnotových kompromisov, bez extrémov, bez akýchkoľvek „ale“. Nie ako „menšie zlo“, ale ako „väčšie dobro“.

Ak sa nevedia dohodnúť lídri strán hlásiacich sa nejakým spôsobom ku kresťanstvu, ak sa nevedia zjednotiť politické subjekty, je tu priestor, aby zjednotil kresťanských voličov niekto, kto má na to mandát a autoritu, a to tak, že im dá vo voľbách jednoznačnú a bezkonkurenčnú ponuku.

Pri všetkej úcte, takúto ponuku voličom nedáva ani tandem Hlina-Štefanec, ani OĽANO. Celkové smerovanie KDH a OĽANO, naznačené lídrami kandidátok, spojené s nezaradením Záborskej na eurokandidátku KDH a Škripeka na eurokandidátku OĽANO, je pre kresťanského voliča vysoko znepokojivé.

KDH so súčasným predsedom nemá žiadne právo privatizovať si priestor pre kresťanskú politiku a snažiť sa vyblokovať všetkých, čo majú predstavu o jednoznačnej a silnej kresťanskej politike. Kresťanskí voliči majú právo vyberať si z najlepšej ponuky kresťanských politikov. Vo viacerých krajinách Európskej únie majú voliči pri voľbách možnosť na kandidátky dopisovať mená politikov, ktorým dôverujú a ktorých si prajú mať v parlamente.

 

Milión

Tak ako v roku 2014, aj dnes sa mnohí uchyľujú k fňukaniu, robia zo seba obete a pokúšajú sa šíriť strach. Toto je však všetko iné, len nie kresťanský postoj.

Kresťanský postoj – nevídaný na slovenské politické pomery – ukázal v roku 2014 Branislav Škripek, keď neváhal odporučiť Annu Záborskú, ktorá vtedy kandidovala za KDH, ako veľmi dobrú kandidátku:

Prečo by som bol protikandidátom Anny Záborskej? Ja nie som jej protikandidátom, ale kolegom. Táto žena je veľmi podstatná v európskej politike, musí tam byť, určite tam bude a bez nej by to nebolo dobré. S touto ženou treba spolupracovať. Treba ju podporovať. A ja som alternatívnym kandidátom pre všetky hlasy, ktoré nebudú voliť KDH. Takých je dosť na Slovensku. A ja tu chcem byť pre nich. A tak získame všetci viac. Bude nás proste viac.“

Výsledky volieb jeho slová potvrdili. Anna Záborská si napriek nižšej účasti v eurovoľbách udržala rovnaký počet hlasov ako v roku 2009, percentuálne dokonca viditeľne narástla. A kresťanských europoslancov sme získali viac. Medzi nimi aj Braňa Škripeka. A aj vďaka takémuto postoju sa vedia dnes bez problémov zjednotiť.

Ja budem v roku 2019 robiť kampaň medzi kresťanskými voličmi v prvom rade na to, aby išli vo voľbách do EP voliť. Budem pri tom tiež jasne hovoriť, že na základe najlepšieho vedomia a svedomia budem v nich voliť Annu Záborskú a Branislava Škripeka na kandidátke KRESŤANSKEJ ÚNIE.

Hoci kvôli tandemu Hlina-Štefanec nemôžem KDH voliť a bohužiaľ v ňom už ani ďalej zotrvávať, nebudem sa zdráhať voličom KDH odporučiť jednotlivcov, ktorých považujem za dobrých kandidátov.

Dúfam, že aj politici a kandidáti z KDH budú schopní takejto veľkodušnosti. Podporiť Škripeka by pre nich nemal byť žiaden problém, keďže mu predseda KDH verejne a opakovane dával pozvanie na kandidátku, a teda ho určite považuje za dobrého kandidáta.

Aj Anna Záborská by si okrem veľkej kytice zaslúžila od členov KDH uznanie a podporu. Absolútne minimum je zdržať sa nevďačných negatívnych komentárov.

Ja pokojne odporučím dobrých kandidátov aj z ďalších strán, keď budú zverejnené ich kandidátky. Nie sme nepriatelia. Rozširujeme ponuku. V roku 2014 sme si to vyskúšali. Napriek „rozdeleniu“ (ja to volám rozšírená ponuka), počet kresťanských europoslancov neklesol, ale vzrástol. Popri Záborskej a Mikolášikovi to boli aj Škripek z OĽANO a Janka Žitňanská z NOVA. A keby sme boli menej bojovali medzi sebou a boli by sme viac zabrali v kampani, mohlo ich byť ešte viac. Len pár stoviek hlasov delilo od mandátu Hudackého z KDH či Remišovú z OĽANO.

Tak to funguje aj v zdravom podnikaní. Ak sú mestskej časti dva obchody so zdravou stravou, príchod tretieho vôbec nemusí znamenať pohromu. Naopak, môže pomôcť zvýšiť kvalitu a efektivitu, a najmä môže výrazne zvýšiť počet ľudí, ktorí si tú zdravú stravu budú kupovať! Áno, tým pôvodným môžu načas klesnúť tržby, ale ani to nie je nevyhnutné. Riešením nie je fňukať a sťažovať sa na toho tretieho, brániť zubami nechtami status quo, ale zabrať a osloviť zákazníkov. A napokon, netreba míňať čas a energiu na boj medzi sebou, ale radšej sa treba pokúsiť budovať slušné a korektné vzťahy.

V politike nám nepomôže fňukanie. Treba dať voličom solídnu ponuku, vyhrnúť si rukávy a spraviť poriadnu kampaň! V získavaní konzervatívneho voliča máme obrovské rezervy. Obrovské!

V referende za rodinu sa vo februári 2015 napriek obrovskej antikampani  zúčastnilo a pozitívne hlasovalo takmer milión ľudí. Pár mesiacov predtým, v máji 2014, vo voľbách do EP získalo KDH len 74 000 hlasov.

Konzervatívnych voličov je dosť. Minimálne milión. Treba ich osloviť, dať im solídnu ponuku, získať ich a presvedčiť, aby išli 25. mája 2019 voliť. Na toto musíme sústrediť svoju myseľ a svoju energiu.

V roku 2019 už nebudú musieť byť rodiny rozdelené tak, ako to bolo pri voľbách do EP v roku 2014. KRESŤANSKÁ ÚNIA má potenciál a ambíciu spájať kresťanských voličov.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0