Svet kresťanstva 16. február 2019

Pápež zbavil kňazstva bývalého kardinála McCarricka (aktualizované)

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Niekdajší kardinál Theodore McCarrick je prvým kardinálom, ktorý bol prepustený z kňazského stavu za sexuálne zneužívanie.
Niekdajší kardinál Theodore McCarrick je prvým kardinálom, ktorý bol prepustený z kňazského stavu za sexuálne zneužívanie.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Pápež zbavil kňazstva bývalého kardinála McCarricka (aktualizované)
Na archívnej snímke z 23. apríla 2002 kardinál Theodore McCarrick máva z limuzíny počas príchodu do Vatikánu. Foto – TASR/AP

Tlačové stredisko Svätej stolice v sobotu dopoludnia vydalo komuniké, v ktorom Kongregácia pre náuku viery oznamuje, že 88-ročný bývalý americký kardinál Theodore Edgar McCarrick bol prepustený z kňazského stavu.

Dôvodom najvyššieho možného trestu, ktorý mu Vatikán mohol udeliť, je sexuálne zneužívanie mladistvých.

Kongregácia pre náuku viery, ktorá súdi nielen delikty proti viere, ale aj najťažšie delikty spáchané proti mravom a proti sláveniu sviatostí, vyniesla rozhodnutie v McCarrickovom prípade ešte 11. januára 2019.

„Ako duchovný sa dopustil nasledujúcich deliktov: zneužitie sviatosti zmierenia a prestúpenie šiesteho prikázania Desatora s neplnoletými aj plnoletými osobami s priťažujúcou okolnosťou zneužitia moci,“ píše sa vo vyhlásení Kongregácie pre náuku viery.

V stredu 13. februára Kongregácia zamietla McCarrickovo odvolanie a potvrdila pôvodné rozhodnutie, ktoré bolo v piatok oficiálne oznámené aj samotnému McCarrickovi.

Rozhodnutie Kongregácie potvrdil aj pápež František s tým, že je definitívne a nie je možné sa proti nemu odvolať.

McCarrick, ktorý bol v minulosti jednou z najvplyvnejších postáv americkej cirkvi, sa v posledných mesiacoch zdržiava v kapucínskom kláštore svätého Fidelisa v meste Victoria (Kansas). Nariadil mu to pápež František, ktorý naňho minulý rok uvalil domáce väzenie.

Bezprecedentný prípad

V lete minulého roka sme informovali o tom, že emeritný arcibiskup Washingtonu McCarrick sa vzdal kardinálskeho titulu po tom, čo sa prevalili informácie, ako pred takmer polstoročím sexuálne zneužíval deti a mladistvých.

Pápež František jeho rezignáciu ihneď prijal. Zároveň mu nariadil úplne sa stiahnuť z verejnosti a v modlitbe a pokání čakať na výsledky kánonického procesu. Zároveň s ním prebiehalo aj civilné vyšetrovanie.

Prečítajte si aj
McCarrickov škandál: Problémom nie je len sexuálne zneužívanieZdieľať

Podobnú situáciu prežívala cirkev aj v roku 2013, keď bol zo sexuálneho obťažovania kňazov a seminaristov obvinený medzičasom zosnulý škótsky kardinál Keith O´Brien. Aj keď sa pod tlakom okolností rozhodol nezúčastniť na konkláve, z ktorého vzišiel pápež František, kardinálskeho titulu sa nikdy nevzdal.

Jediným kardinálom v novodobej histórii, ktorý tak urobil, bol jezuita Louis Billot v roku 1927. Jeho motívy však boli úplne iné ako v McCarrickovom prípade – zo strany Billota išlo o vyjadrenie verejného nesúhlasu s politikou vtedajšieho pápeža Pia XI.    

Kto je McCarrick

Theodore Edgar McCarrick sa narodil v roku 1930. Ako 27-ročný bol vysvätený za kňaza Newyorskej arcidiecézy. Už z tohto obdobia pochádzajú prvé prípady sexuálneho zneužívania mladistvých, ktorých sa mladý kňaz dopustil.

V roku 1977 ho pápež vymenoval najprv za pomocného biskupa a neskôr aj za diecézneho biskupa.

V rokoch 1981 – 1986 pôsobil na čele diecézy Metuchen v New Jersey a v rokoch 1986 – 1998 už ako arcibiskup na čele arcidiecézy Newark, takisto v New Jersey.


Kardinál Theodore McCarrick vo Vatikáne krátko pred začiatkom konkláve v roku 2013. Foto – TASR/AP

Napriek tomu, že už v prvej polovici 90. rokov sa začali objavovať prvé závažné svedectvá o McCarrickových sexuálnych deliktoch, o ktorých bol informovaný aj Vatikán, pápež Ján Pavol II. ho v roku 2000 katapultoval do pozície washingtonského arcibiskupa a krátko nato ho vymenoval aj za kardinála.

Keď sa začiatkom nového milénia začali objavovať stále nové a nové prípady zneužívania v amerických diecézach, McCarrick sa namiesto na lavici obvinených ocitol medzi tými, ktorí mali zjednať očistu americkej cirkvi.

Na čele Washingtonskej diecézy stál až do roku 2006, keď dovŕšil kánonický vek 75 rokov a v súlade s nariadeniami cirkevného práva predložil svoju demisiu, ktorú pápež Benedikt XVI. prijal.

Až v čase, keď sa McCarrick ocitol na cirkevnom dôchodku, sa veci pohli dopredu. Bývalý apoštolský nuncius v USA Carlo Maria Viganò pred časom zverejnil informáciu, že Benedikt XVI. v roku 2009 alebo 2010 prikázal McCarrickovi upustiť od svojich verejných aktivít a vysťahovať sa z kňazského seminára, v ktorom sa zdržiaval. Kardinál však pápežove nariadenia ignoroval.

Medzitým pribúdali ďalšie obvinenia vrátane svedectva Jamesa Greina z Virginie. Jeho rodičia boli osobnými priateľmi McCarricka, malého Jamesa aj pokrstil. V čase dospievania ho však začal sexuálne zneužívať, a to aj počas spovede.

V júni 2018 Vatikán zakázal kardinálovi McCarrickovi verejne vykonávať kňazskú službu. O mesiac nato sa McCarrick zriekol hodnosti kardinála.

Bývalý nuncius obvinil aj Františka

Celý prípad vrhol tieň pochybností aj na samotného pápeža Františka. Spomínaný niekdajší nuncius v USA Viganò v lete minulého roka obvinil pápeža Františka, že niekoľko rokov McCarricka kryl.

Pápež tieto obvinenia odmietol, aby však došlo k vyvráteniu akýchkoľvek pochybností, nariadil preskúmať adekvátnosť svojho postupu.

Prefekt Kongregácie pre biskupov Marc Ouellet v otvorenom liste označil Viganòve obvinenia voči Františkovi za nepodložené a zákerné.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0