Komentáre a názory 13. február 2019

Je Robert Mistrík popierač evolučnej teórie?

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík
Čo v skutočnosti vypovedá rozhovor spred 14 rokov o tomto prezidentskom kandidátovi?
Čo v skutočnosti vypovedá rozhovor spred 14 rokov o tomto prezidentskom kandidátovi?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

Je Robert Mistrík popierač evolučnej teórie?
Robert Mistrík, kandidát na prezidenta SR. FOTO TASR – Dušan Hein

Na konci decembra zverejnil prezidentský kandidát Robert Mistrík blog o knihách, ktoré ho počas minulého roka najviac zaujali. Na prekvapenie našej redakcie medzi osem titulov, cez ktoré chce byť vnímaný, zaradil aj knihu 11 postojov, Rozhovory s ľuďmi, ktorí nepodľahli móde. Vydalo ju naše vydavateľstvo.

„Bol to pohľad do duší ľudí z viac či menej konzervatívneho prostredia, ktoré patrí ku Slovensku rovnako, ako to liberálne,“ napísal Mistrík. Zaradenie tejto knihy rozhovorov možno vnímať aj ako kandidátovo žmurknutie smerom ku konzervatívnym voličom. – Signál, aby ho nezavrhovali ako možnú voľbu, prinajmenšom v druhom kole.

No Robert Mistrík to má so svojimi pozíciami v kultúrno-etických otázkach medzi časťou voličov ťažké. Keď s ním minulý rok Postoj uverejnil kandidátsky rozhovor, viacerí naši konzervatívnejší čitatelia v diskusii pod ním deklarovali, že je pre nich nevoliteľný.

Aj keď sa prihlásil ku kresťanskému presvedčeniu, nepáčila sa im vyhýbavá odpoveď k otázke potratov. Ani to, že podľa Mistríka „párom rovnakého pohlavia by sme mali priznať väčšie práva ako dnes“.

Na druhej strane, už niekoľko dní Mistríka na facebooku ostro pranierujú pre zmenu sociálni liberáli, lebo sa v relácii TA3 V politike vyslovil proti možnosti párov rovnakého pohlavia adoptovať si deti. Niekoľko jednotlivcov z tohto prostredia upodozrieva Roberta Mistríka aj zo všelijakých iných previnení voči progresívnej ortodoxii.

Vraj mu nevonia európske jadro. A v jeho volebnom programe nie je spomenutá liberálna demokracia...

Viacerí autori podobných výhrad svoje statusy zvyknú uzatvárať konštatovaním, že im nezostáva nič iné, než voliť Zuzanu Čaputovú. Mistrík je vraj „príliš konzervatívny“. Dúfajú, že zapracuje šťastena a kandidátka Progresívneho Slovenska podporí ich srdcové progresívne témy priamo z prezidentského paláca.

Najväčšou hrozbou pre kampaň Roberta Mistríka teda napokon je, že neosloví dosť ľudí ani z konzervatívneho, ani z liberálneho tábora. A že sa pre neho naplní ono biblické: „Kiež by si bol studený alebo horúci! Takto, že si vlažný, ani horúci, ani studený, vypľujem ťa z úst.“

Užitočný rozhovor

Prezidentská kampaň s blížiacim sa prvým hlasovacím kolom hustne. No vášne voličov by mohli byť aspoň ako-tak zakotvené v realite. Pretože asi najuletenejším prvkom kampane je zatiaľ snaha nasadiť Mistríkovi psiu hlavu popierača evolučnej teórie.

Na prezidentského kandidáta totiž vytiahli rozhovor, ktorý pred 14 rokmi poskytol Hospodárskym novinám. Čítať sa dá TU.

Každý môže jeho obsah posúdiť sám. V skutočnosti ten rozhovor sprostredkúva súčasnému čitateľovi zaujímavý pohľad na zmýšľanie Roberta Mistríka v roku 2005, keď ešte zrejme netušil, že v roku 2009 bude zakladať SaS a v roku 2019 kandidovať na prezidenta, preto jeho odpovede nie sú vykalkulované na politický efekt.

Ako z toho rozhovoru Robert Mistrík vychádza? Z úvodných otázok a odpovedí cítiť vedca s víziou, ako jeho oblasť výskumu ovplyvní liečebné metódy budúcnosti.

Následne rozoberá žalostný stav slovenskej vedy. A porovnáva, akou prioritou je v iných krajinách vrátane susedného Česka.

V rozhovore tiež kritizuje rôznych liečiteľov a „psychotronikov s virguľou“. Zároveň však prejavuje intelektuálnu pokoru, keď opakovane zdôrazňuje, koľko toho v skutočnosti o svete nevieme.

Spochybňuje Mistrík evolučnú teóriu ako celok? Nie, v rozhovore vraví:

Iste, evolúcia a selekcia druhov zohrala svoju úlohu, ale začínam pochybovať o tom, že hrala, čo sa dodnes predpokladá, dominantnú úlohu.

K otázke, či život stvoril Boh, pristupuje Mistrík ako agnostik:

Neviem, pretože som pri vzniku nebol, nemám dôkazy, nemôžem zaujať stanovisko. Bol niekto pri tom? To, čo sme sa dočítali, všetky nepriame dôkazy alebo dôkazy z nášho vedomia, to nie sú objektívne dôkazy. Ľudské vedomie v tomto ohľade neznamená nič, môže sa v ňom odohrať čokoľvek. Zoberte si akúkoľvek drogu a dostanete sa do extázy, keď sa vám bude snívať všeličo. Jediné, čo platí, je logika, tvrdé dôkazy.“

Mistríkovi kritici z facebooku parodujú tieto slová ako obdobu „neviem... nie som historik“ kotlebovca Milana Uhríka. Akurát zabúdajú, že podobný spôsob argumentácie nedávno zvolila aj Zuzana Čaputová, keď sa mala vyjadriť k pochybnostiam portálu Aktuality.sk vo veci podnikania predsedu PS Ivana Štefunka:

Pokiaľ ide o podozrenie z kartelovej dohody, nie som odborník na túto oblasť a principiálne k podozreniu nedokážem zaujať zásadné stanovisko.

No späť k Mistríkovi! V rozhovore pre HN-ky výslovne tvrdí, že jeho pochybnosti o niektorých prvkoch evolučnej teórie nevychádzajú z kreacionizmu, teda z myšlienky, že svet vznikol nadprirodzeným zásahom Stvoriteľa, doslovne ako tvrdí Biblia. Akurát sa mu zdá doba existencie života na Zemi krátka vzhľadom na množstvo mutácií, ktoré by si vyžadovala dokonalosť človeka.

Zároveň však Mistrík svoje pochybnosti neprezentuje ako dogmatický fakt. Má takpovediac pochybnosti o vlastných pochybnostiach:

Pre mňa platia fakty, dôkazy, ale aj intelektuálne robustné hypotézy. Na druhej strane môj názor je zatiaľ veľmi neucelený a mnohé veci nie som schopný vysvetliť. Pretože keď chcete mať vedecký názor, musíte ho aj vedecky dokázať a ja to neviem dokázať. Je to len moja domnienka.

Kľúčom k pochopeniu Mistríkovho uvažovania o vedeckom bádaní sú slová, ktoré povedal minulý rok Postoju:

Človek je veľmi limitovaný v chápaní nášho sveta. Nerozumieme mnohým skutočnostiam, ktoré nás obklopujú, a dokonca si myslím, že človek nemá na to, aby sme všetko pochopili.

Sú to slová človeka, ktorý si uvedomuje, že niektoré veci okolo nás sú natoľko komplexné, že im my ľudia možno ani nikdy naplno neporozumieme. Cítiť z toho intelektuálnu pokoru a rozum, ktorý si uvedomuje vlastné poznávacie limity.

Rovnakú myšlienku vyslovil Mistrík aj pred dvomi rokmi v rozhovore pre Denník N s názvom Človek nikdy nepochopí, ako funguje život v tele.

Vypáli to inak?

Mistríkove pochybnosti sú pochybnosťami vedca. Ostatne, vedecké teórie majú byť otvorené otáznikom a pochybnostiam. Môžu byť doplnené, zmenené alebo nahradené lepšími teóriami.

Je dobré to pripomenúť, keďže niektorí ľudia majú tendenciu povyšovať si pre seba vedecké teórie na akéhosi „náhradného boha“, o ktorom neslobodno pochybovať. A keď už nejaké pochybnosti máte, aspoň o nich nehovorte nahlas...

Prirodzene, tlačenie Mistríka do polohy popierača evolúcie je politicky účelové. Pripomína to smerácku kampaňovú pesničku o Andrejovi Kiskovi a scientológii pred piatimi rokmi. 

Kandidátovi, ktorý doteraz silno profitoval z imidžu medzinárodne rešpektovaného vedca, sa zrazu podarilo vnútiť pachuť šarlatánstva. No môže to mať aj politické dôsledky, ktoré kritici Mistríka nezamýšľali.

Ak Mistrík konzervatívnych kresťanov doteraz nenadchol svojimi postojmi k potratom či registrovaným partnerstvám, vďaka podsúvaniu, že popiera evolučnú teóriu, zrazu má ich pozornosť. Niektorí z nich sú totiž kreacionistami, ktorí veria, že Boh stvoril svet, život i človeka doslovne tak, ako sa píše v Biblii. Ďalší vyznávajú teistickú evolúciu, teda že Boh evolučný mechanizmus vložil do svojho stvorenia a rozpor medzi vierou a vedou až tak nevnímajú. Ďalší kresťania zastávajú pozíciu, že veda a viera sa snažia odpovedať na odlišné otázky. Veda hľadá odpoveď na otázku „ako“ sa veci stali. Viera dáva odpoveď na „prečo“, snaží sa dať veciam vyšší zmysel. Mistríkova pokora a pochybnosti môžu mnohým týmto skupinám pripadať sympatické.

Navyše, konzervatívci majú v sebe zabudovaný ochranársky reflex voči obetiam ľavicovo-liberálnych záchvatov morálnej paniky. Môže sa to prejaviť aj vo voľbách. Už to naznačil Igor Matovič. Ak sa do druhého kola neprebojuje konzervatívny kandidát, proti Šefčovičovi či Harabinovi bude pravicový liberál Mistrík v lepšej pozícii, aby získal hlasy konzervatívnych voličov, než ľavicová liberálka Čaputová.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0