Aktuálne 12. február 2019

Brexit bez dohody môže zraziť český HDP o 10 miliárd korún

TASR
TASR
Brexit by negatívne ovplyvnil najmä český automobilový priemysel.
Brexit by negatívne ovplyvnil najmä český automobilový priemysel.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Brexit bez dohody môže zraziť český HDP o 10 miliárd korún
Ilustračné foto - TASR/AP

Pri najhoršom variante odchodu Británie z Európskej únie bez dohody by ročný hrubý domáci produkt (HDP) Česka klesol o 10 miliárd Kč (387,06 milióna eur) a tržby českých firiem by sa znížili o 30 miliárd Kč. Uviedla to v analýze poradenská firma Deloitte.

Z jednotlivých odvetví by brexit negatívne ovplyvnil najmä automobilový priemysel. Pokles tržieb by ale pocítili aj firmy v ostatných odvetviach spracovateľského priemyslu, obchodné firmy a letecké spoločnosti.

Spoločnosť Deloitte, ktorej výsledky zverejnil server Novinky.cz, skúmala štyri možné scenáre brexitu. Najväčšie riziko pre českú ekonomiku by predstavoval variant bez dohody. Ten by podľa analýzy znamenal pokles českého HDP o viac než 0,2 %, čo je 10 miliárd Kč.

Dosť vysoké straty by priniesol aj variant takzvanej priemernej obchodnej dohody - zhruba 6 miliárd Kč. V prípade dvoch optimistických scenárov by boli straty menšie než 0,05 % HDP.

Analýza brala do úvahy iba dôsledky brexitu prostredníctvom zahraničného obchodu, nie dôsledky prostredníctvom investícií, migrácie či celkovej nálady na trhu.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Diskusia 0