Rizikové mäso z Poľska sa dostalo do škôl a reštaurácií na Slovensku

Rizikové mäso z Poľska sa dostalo do škôl a reštaurácií na Slovensku

Ilustračné foto: TASR/AP

Slovenský agrorezort spustil cielené kontroly spracovateľských prevádzok a vyslal na cesty potravinových a veterinárnych inšpektorov.

Takmer tristo kilogramov mäsa z chorého hovädzieho dobytka z Poľska bolo distribuovaných do reštaurácií a škôl na Slovensku. Na brífingu v Ivachnovej o tom vo štvrtok informoval ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš.

Dodávky mäsa z inkriminovaného poľského bitúnku mali traja spracovatelia na východe Slovenska - v Bardejove, Gaboltove a Bidovciach. Podľa Bíreša jedna z týchto prevádzok ani nebola schválená. Na základe distribučného listu je deklarácia, že všetko mäso išlo do zariadení verejného stravovania. „Systém garancie poľského mäsa znovu stratil na hodnote. Nie je to prvýkrát. Ťažko povedať, či títo traja dovozcovia prijali mäso preto, lebo ich oslovila cena, ale určite to nebola zdravotná bezpečnosť a kvalita mäsa,“ povedal ústredný riaditeľ ŠVPS.

Dodal, že informácie už posunuli Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý ich prešetruje. Spätnú väzbu zatiaľ nemajú. „Veľmi ma mrzí, že to išlo do verejného stravovania. Najmä ma mrzí to, že je tam citlivá skupina detí, ktoré toto mäso konzumovali,“ skonštatoval Bíreš.

Slovenský agrorezort hneď po zverejnení škandalóznych informácií o poľskej hovädzine spustil cielené kontroly spracovateľských prevádzok a vyslal na cesty potravinových a veterinárnych inšpektorov. Tí kontrolujú vozidlá prepravujúce mäso. Stanovištia veterinárnych inšpektorov na severe Slovenska vo štvrtok v noci kontrolovala aj šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS). „Ukázalo sa ako správne, že Slovenská republika začala hneď v utorok (29. 1.) robiť kontroly napriek tomu, že zodpovedné poľské orgány informovali, že toto mäso sa nevyváža do členských krajín. Spotrebiteľom odporúčam zastaviť konzumáciu poľskej hovädziny vzhľadom na to, že dôveryhodnosť poľských veterinárnych úradov je zdiskreditovaná. Siahnite radšej po slovenskom mäse, ktoré je plne pod kontrolou,“ uviedla.

Podľa Matečnej sa mäso z inkriminovaného bitúnka dostalo do deviatich krajín Európskej únie. Okrem Slovenska aj do Maďarska, Estónska, Fínska, Francúzska, Litvy, Portugalska, Rumunska, Španielska a Švédska. Ministerka na brífingu zároveň avizovala, že v piatok 1. februára sa stretne s poľským veľvyslancom na Slovensku, aby ozrejmil celú situáciu.

Na Slovensku sa ročne vyprodukuje takmer 27-tisíc ton hovädzieho mäsa. V roku 2018 sa ku nám doviezlo viac ako 12-tisíc ton hovädzieho mäsa, najmä z Poľska, Česka, Nemecka, Holandska a Írska.

Pellegrini vyzval zriaďovateľov škôl, aby nakupovali mäso zo slovenských chovov

Premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) vyzval zriaďovateľov materských škôl, základných a stredných škôl, aby nakupovali pre stravovanie detí len mäso, ktoré má pôvod v kontrolovaných slovenských chovoch. Informoval o tom tlačový odbor Úradu vlády SR v súvislosti s informáciou, že rizikové mäso z Poľska sa dostalo aj na územie SR a skončilo vo verejnom stravovaní.

"Na základe zverejnených informácií, podľa ktorých sa na slovenský trh, dokonca do našich škôl, mohlo dostať mäso zo zahraničia pochybnej kvality, chcem vyzvať všetkých zriaďovateľov našich škôlok, základných a stredných škôl, aby od dnešného dňa pre naše deti nakupovali mäso výhradne pochádzajúce zo slovenského chovu, o ktorom máme presnú evidenciu, odkiaľ pochádza a akej je kvality. Zároveň chcem verejne prehlásiť, že ak by ktokoľvek na naše školy a škôlky chcel zaútočiť kvôli tomu, že budú uprednostňovať slovenské výrobky, vláda Slovenskej republiky je pripravená všetkých za takéto konanie v plnej miere ochraňovať," povedal predseda vlády SR.

Pozrieť diskusiu

Fungujeme vďaka finančnej podpore našich čitateľov a pravidelných podporovateľov. Ďakujeme.

Podporte nás aj vy, aby sme vám mohli priniesť ďalšie kvalitné články.

Podporiť pravidelnou sumou Podporiť jednorazovo