Aktuálne 22. január 2019

Mistrík a Čaputová sa dohodli, preferenčne slabší kandidát podporí silnejšieho

TASR Postoj
TASR Postoj
František Mikloško na spoločný obed s Robertom Mistríkom, Zuzanou Čaputovou a predstaviteľmi OĽaNO neprišiel.
František Mikloško na spoločný obed s Robertom Mistríkom, Zuzanou Čaputovou a predstaviteľmi OĽaNO neprišiel.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Postoj

Mistrík a Čaputová sa dohodli, preferenčne slabší kandidát podporí silnejšieho
Prezidentskí kandidáti Zuzana Čaputová a Robert Mistrík. Foto – TASR/Martin Baumann, Dušan Hein

Prezidentskí kandidáti Zuzana Čaputová a Róbert Mistrík sa dohodli, že ešte pred prvým kolom prezidentských volieb podporí preferenčne slabší kandidát silnejšieho. Novinárom to oznámil Mistrík po pracovnom obede, ktorý absolvovali spolu s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom.

Tieto slová potvrdila aj Čaputová s tým, že nemá problém vzdať sa v Mistríkov prospech, ak budú jeho preferencie lepšie.

Spokojný Matovič

„Prezidentské voľby budú o troch možnostiach. Buď vyhrá kandidát Smeru-SD, kandidát extrému, alebo to bude slušný a demokratický kandidát. Je na našej zodpovednosti, aby sa stal prezidentom človek z demokratického spektra. Dohodli sme sa, že budeme konať zodpovedne, a to, kto koho podporí, závisí od preferencií,“ ozrejmil Mistrík.

„Súčasťou mojej cesty je aj zodpovedné správanie sa. Nebudem tá, ktorá ohrozí krajinu zotrvaním v kandidatúre, ak by hrozilo, že do druhého kola sa dostanú reprezentanti nedemokratických hodnôt,“ povedala Čaputová.

Dohodu oboch kandidátov ocenil aj Matovič. „Zároveň sme sa dohodli, že sa stretneme takto o dva týždne a budeme pokračovať ďalej,“ avizoval.

Šéfka poslaneckého klubu OĽaNO Veronika Remišová doplnila, že hnutie chce prezidenta, ktorý bude mostom, bude ľudí spájať, bude prienikom medzi konzervatívcami a liberálmi a bude stáť na strane pravdy. „Som veľmi rada, že títo kandidáti sa budú správať zodpovedne,“ povedala.

Či OĽaNO víťaza tohto duelu medzi Mistríkom a Čaputovou podporí aj finančne, nielen verbálne, Matovič nevylučuje. Ako tretia strana môžu poskytnúť kandidátovi maximálne 100-tisíc eur.

Mikloško sa s Mistríkom a Čaputovou stretne až v diskusii

Ďalší z prezidentských kandidátov František Mikloško vopred avizoval, že na pracovný obed nepríde a že neuvažuje ani o odstúpení v prospech iného kandidáta.

„František Mikloško nevidí dôvod stretať sa s Robertom Mistríkom a Zuzanou Čaputovou na obede, keď už tento večer s nimi bude na diskusii Denníka N. Väčší zmysel ako súkromné stretnutia podľa prezidentského kandidáta Mikloška majú verejné diskusie, kde občania môžu spoznať postoje a názory jednotlivých kandidátov,“ uviedla pre Postoj Mikloškova hovorkyňa Eva Güttlerová

Líder OĽaNO Igor Matovič ešte minulý týždeň avizoval, že pozýva trojicu kandidátov na post prezidenta Čaputovú, Mikloška a Mistríka na rokovanie za okrúhlym stolom. Stále si totiž myslí, že táto trojica by sa mala ešte pred prvým kolom navzájom dohodnúť na spoločnom zjednocujúcom kandidátovi, ktorého následne OĽaNO podporí.

Záujemcovia o Prezidentský palác majú čas na podanie svojich kandidatúr do 31. januára do polnoci. Voľby prezidenta SR sa budú konať 16. marca.

V prípade nezvolenia hlavy štátu v prvom kole sa uskutoční druhé, ktoré sa bude konať 30. marca.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Aktuálne

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0