Blog 15. január 2019

M. M. Šimečka v Denníku N nekorektne o vražde v Gdańsku

Július Eckhardt
Július Eckhardt
Dnes sa v Denníku N objavil článok jedného z najprominentnejších liberálov Martina M. Šimečku. Titulok - "Mať iné politické presvedčenie je dnes rovnako nebezpečné ako mať inú farbu pleti". A začína naozaj zostra: "Po politickej vražde nastane na chvíľu zdesené ticho, ale slovné a fyzické násilie v spoločnosti vzápätí ešte viac narastú."
Dnes sa v Denníku N objavil článok jedného z najprominentnejších liberálov Martina M. Šimečku. Titulok - "Mať iné politické presvedčenie je dnes rovnako nebezpečné ako mať inú farbu pleti". A začína naozaj zostra: "Po politickej vražde nastane na chvíľu zdesené ticho, ale slovné a fyzické násilie v spoločnosti vzápätí ešte viac narastú."
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Július Eckhardt

M. M. Šimečka v Denníku N nekorektne o vražde v Gdańsku

Čo sa nám (alebo skôr svojim liberálnym čitateľom) to snaží známy bojovník za slobodu a demokraciu naočkovať? Poďme sa spolu pozrieť na to, ako práve jeho postoj zapríčiňuje eskaláciu politického napätia a prirodzene a logicky z toho plynúce dôsledky vo forme rastúcej neznášanlivosti, nenávisti i agresivity.

Že nie? Je pravda, že prezident Gdańska Paweł Adamowicz bol zavraždený. Je to veľmi smutná a tragická skutočnosť. Ale je veľkou chybou a vedomým "provokovaním démonov" nazývať tento čin politickou vraždou, pán Šimečka! Páchateľ nepatril k nijakej politickej strane, bol to človek bez vzdelania, bez práce, pred mesiacom prepustený z väzenia, kde si odpykával 5,5-ročný trest za štyri lúpežné prepadnutia bánk, a čo je najdôležitejšie, ide o ťažko duševne chorého človeka s diagnostikovanou paranoidnou schizofréniou. Ako sa ukázalo, prednedávnom prestal spolupracovať s terapeutom, prestal brať lieky a venoval sa hraniu agresívnych počítačových hier. Toto všetko pán Šimečka úmyselne zatajuje. Prečo?

Ak túto udalosť pán Šimečka nazýva politickou vraždou, úplne cielene dolieva olej do ohňa politickej nevraživosti, nenávisti a neznášanlivosti. Ani v Poľsku som v mienkotvorných médiách nenašiel tento čin označený takto bezočivo provokatívne. Zahraničné médiá sa tiež snažia opísať udalosť objektívne, pokiaľ ide o zvažovanie politickej príčiny, vyberám napr.:

The Guardian: Adamowicz, populárny liberálny prezident, bol nenávidený v krajnepravicových kruhoch za energickú obhajobu utečencov a práv LGBT komunít, ale neobjavili sa dôkazy svedčiace o tom, že by bol útok motivovaný politicky"

Le Soir​ ​​zdôrazňuje, ​že podľa prvých informácií najpravdepodobnejš​ím motívom ​vraždy Adamowicza ​boli osobné, a nie politické dôvody. 

​K vražde došlo na známej každoročnej dobročinnej​ akcii WOŚP, ktorú založil a viedol Jerzy Owsiak. Vrah bez nejmenšieho problému vošiel na scénu s 15-centimetrovým nožom, trikrát bodol Adamowicza do hrude a do brucha, a ešte sa dlhých asi 40 sekúnd vo víťaznom geste​ ​s rukami nad hlavou, s nožom v dlani prechádzal po pódiu, kým ho zrejme náhodní prítomní muži neodzbrojili... Owsiak po 26 rokoch odstúpil z vedenia WOŚP. Pravdepodobne ako organizátor podujatia cíti ​časť ​zodpovednos​ti​ za tragédiu.

​Pán Šimečka sa ďalej zmieňuje o internetovej akcii Všepoľskej mládeže (MW), ktorú označuje za ​nacionalistickú a radikálne katolícku organizáciu​. Vraj "na sociálnych sieťach vystavila Adamowiczovi „úmrtný list“ pre jeho liberálne politické presvedčenie.​" ​MW skutočne nezvyčajne vystúpila proti jedenástim prezidentom rôznych poľských miest - v júli 2017​ ​na sociálnej sieti uverejnila ich "politické úmrtné listy" a ako príčinu politickej smrti uviedla "liberalizmus, multikulturalizmus a stupiditu". Okrem toho v uvedenom "dokumente" uvádza, že "tento dokument má symbolický charakter".​

Bola to reakcia na rozhodnutie týchto prezidentov prijímať utečencov napriek tomu, že neexistuje možnosť ich preverenia z pohľadu možnej teroristickej hrozby. Z jedenástich prezidentov sa ohradil práve Adamowicz, nahlásil udalosť na polícii. Prokuratúra však trestné konanie zastavila s odôvodnením, že publikované grafické materiály neobsahujú hrozby a nepodnecujú k nenávisti. 

​Pán Šimečka​ však nič nehovorí o tom, že práve Adamowicz bol uznaný súdom (aj odvolacím) za vinného vo veci útoku na telesnú integritu a urážky na cti voči tro​m​ členo​m​ MW, ktorí v jeho prítomnosti slušne (oblek, kravata​​) a pokojne odovzdali Adamovi Michnikovi (šéfredaktorovi Gazety Wyborczej) malé vedierko s nápisom "Smola".​ Adamowicz mladíka a dve dievčatá sácaním, postrkovaním  a nadávaním do fašistov vytlačil zo scény.

​Ale je tu ešte čosi nesmierne dôležité. Nepočul som ani pána Šimečku, ani žiadneho iného prominentného slovenského liberála (ale ani konzervatívca - žiaľ zrejme kvôli politickej korektnosti) písať o tom, že v Poľsku skutočne došlo k politickej vražde. Stalo sa to 19. októbra 2010 v Łodzi, v miestnej poslaneckej kancelárii Kaczyńského strany PiS. Vrahom bol bývalý člen Tuskovej (a Adamowiczovej) PO​, 62-ročný Ryszard Cyba, spolupracovník bývalej komunistickej milície. Vtrhol do kancelárie, kde bolo 5 pracovníkov úradu. Na prvého z nich, Mark​a​ Rosiak​a​, vystrelil 8 rán z pištole​ a usmrtil ho.

Nestihol zbraň znovu nabiť, pretože sa ho pokúsil odzbrojiť ďalší pracovník​ kancelárie - Paweł Kowalski. Toho napadol elektrickým paralyzátorom, a zranil ho nožom na krku a na rukách. Pritom kričal, že nenávidí PiS a chce zabiť Kaczyńského. Bolo to v období, ked uz tri roky vládla Tuskova PO a práve táto strana šírila nenávisť voči vtedy opozičnej konzervatívnej strane PiS, čoho dôsledkom bola nielen táto vražda, ale aj ďalšie útoky na poslanecké kancelárie PiSu, našťastie bez tragických následkov. 

Pán Šimečka nehovorí ani o tom, že pred necelým rokom uviedlo varšavské divadlo Teatr Powszechny podľa mnohých kritikov škandalózne predstavenie režiséra Olivera Frljića Klątwa (Kliatba). Okrem obscénnych výjavov, ktoré podľa konzervatívnych kruhov primitívnym spôsobom urážajú náboženské cítenie katolíkov i pamiatku pápeža sv. Jána Pavla II., odznieva v predstavení výzva akoby voči divákom na uskutočnenie zbierky na angažovanie nájomného vraha na zavraždenie Jarosława Kaczyńského (sic!).

Katolícke prostredie kritizovalo uvedenie hry ako zámernú provokáciu cielenú na rozpútavanie vášní, vtedajšia prezidentka Varšavy Hanna G. Waltz pochádzajúca tiež z liberálneho tábora PO schválila pre toto predstavenie dotáciu z mestskej pokladnice. Prostredie PO hru obhajuje právom na slobodu umeleckého vyjadrovania...

Takže nie dnes platí ono Šimečkovo "Mať iné politické presvedčenie je dnes rovnako nebezpečné ako mať inú farbu pleti"​. Táto hrôza platila, žiaľ, práve počas vlády liberálnej PO .

​Dnes sa Denník N na inom mieste pýta mediálneho odborníka, ktorý poznal zavraždeného Adamowicza - "Na Slovensku minulý rok zavraždili novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu Martinu Kušnírovú, po čom boli v krajine silné protesty. Aj keď je to iný prípad, nedá sa čakať, že by vražda starostu Pawla Adamowicza prerástla aj v Poľsku do niečoho väčšieho?​" Verím, že nikto z nás nechce, aby ​"vražda starostu Pawla Adamowicza prerástla aj v Poľsku do niečoho väčšieho​". Prečo potom Denník N perom slávneho M. M. Šimečku zbytočne dvíha liberálny adrenalín?​

Dúfam, že poľskí liberáli budú reagovať korektnejšie ako M. M. Šimečka a nebude platiť jeho ďalšia veta z úvodu, že "Po politickej vražde nastane na chvíľu zdesené ticho, ale slovné a fyzické násilie v spoločnosti vzápätí ešte viac narastú."​ Ale dúfam v to hlavne preto, že dnes v Poľsku nevládnu liberáli z PO.​

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0