Blog 14. január 2019

Úroveň verejnej politickej debaty

Lenka Nalevanková
Lenka Nalevanková
Alebo ako Mistrík vysvetlil Krajniakovi čo je kresťanstvo
Alebo ako Mistrík vysvetlil Krajniakovi čo je kresťanstvo
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lenka Nalevanková

Tlačovku Františka Mikloška som na webe TA3 hľadala márne. Našla som s menšou námahou na HN. TA3 ponúkla diskusiu Roberta Mistríka s Milanom Krajniakom. Milan Krajniak rád diskutuje. Menej rád necháva diskutovať ostatných pod svojimi blogmi na Postoji.

Chápem, že vo výnimočných prípadoch, pri extrémne citlivých otázkach, je možné diskusiu nepovoliť. Do tejto oblasti Krajniakove blogy, usudzujúc podľa nadpisov, aj podľa kandidatúry, nespadajú.

Späť k debate. Prichádza prvá myšlienka. Prečo diskutujú práve Robert Mistrík s Milanom Krajniakom?

Priznávam, prvý krát počúvam Roberta Mistríka. Komu, kedy a prečo napadlo, že Robert Mistrík? Až mi príde, že je to ťah konzervatívcov. V tej diskusii bol taký slabý, že tam ani nemusel byť František Mikloško, vlastne tam nemusel byť nikto, aby jeho, nech mi odpustí, „prázdnota“, sa ukázala v plnej nahote. Samé floskule. Páni liberáli. Toto má byť prezident Slovenskej republiky? Parafrázujem, „Zabezpečil som na celom svete vybavené laboratória. Som schopný komunikácie s Apple. Aj ja som písal kritické články proti mafiánom. Aj vďaka mne bol očistený Matej Tóth.“ A najlepšie nakoniec. „Podal som priateľskú ruku demokratickým kandidátom.“  Ja dodávam: Aby sa vzdali. A pýtam sa: V duchu „dobrej smrti“?

Vrchol diskusie nastal, keď Mistrik oslovil Krajniaka ako kresťana a vysvetlil mu, čo je to byť kresťanom. Spájať sa pre dobro. Na mňa čierny humor za hranou.

Netušila som, že pre ESET sú tieto voľby také dôležité, že pre istotu majú až dvoch kandidátov.

Krajniakove tri podmienky, sú pre mňa dôkazom, že nechce byť zvolený. Prečo práve tieto tri? Prečo nie ďalších 77? Prečo si to sám kazí? Aj v tej Novej Sedlici. Vďaka svojim podmienkam, akýmkoľvek, je nevoliteľný. Prezident pre ľudí. Ľudia, ľudia, obyčajní ľudia. Nemá tú stranu už Matovič? Keď Sme rodina vyhrá voľby, ale tie parlamentné, keď bude zostavovať vládu, môže skúsiť, aj viac než len tri veci. Len či máme dosť Forestov.

Pri úrovni takýchto debát. Pozrúc si trebárs aj Kaliňáka na Markíze a počúvať, že všetko bolo, je a bude v poriadku, včera, dnes i zajtra a na večné časy. Sa nedá čudovať. Že urobme si srandu a zvoľme si Kotlebu či Harabina. Je nízka volebná účasť? Nebolo by čudnejšie ak by aj vďaka úrovni verejnej politickej debaty bola účasť vyššia? Ale ani pravdiví intelektuáli neoslovujú. A nikdy ešte neoslovili mnohých. Keby sme aspoň mali Moravca či Jílkovú.

Ľudia, ľudia, ľudia, ktorí nie sú povrchní a nikde ich nevidieť. 

Voči jednému nepovrchnému, Františkovi Mikloškovi, sa namiesto podpory stretávam napríklad s nasledujúcimi výhradami:

Stavia sa verejne proti katolíckej hierarchii na Slovensku. Dôkazy: veľká osobná angažovanosť v kauze Bezák, spoluautorstvo s Moravčíkom na kontroverznej knihe Radosť evanjelia na Slovensku, je alebo má niečo so slobodomurármi.

Tak som si povedala, že si idem kúpiť knihu Radosť z evanjelia na Slovensku, aby som si spravila trochu vlastnejší názor. Tak ako som si ho urobila aj o arcibiskupovi Bezákovi, keď som si prečítala knihy čo napísal s Hríbom a ešte s jednou autorkou. Otvorili mi oči, paradoxne, v jeho neprospech. V kresťanskom internetovom kníhkupectve mi vyhodilo, že Mikloškovu knihu vydalo vydavateľstvo Hlbiny. Stránka vydavateľstva nefunguje. Pozrela som si ostatné tituly, ktoré vydali. Je medzi nimi napríklad aj Impulz. Číslo, ktoré tam bolo uvedené ako posledné, bolo venované práve Františkovi Mikloškovi. Pekné články. Zarazila ma nízka čítanosť. A kladiem si otázku „Kde je chyba?“ a tým myslím našu slovenskú, aj katolícku, spoločnosť. Tisícky kostolov, tisícky škôl. Plných.

Nespomeniem si teraz ako sa volal ten film, ale nesmeruje to k primitívovi z minulosti, čo nám bude musieť ukázať, že rastliny sa polievajú vodou, nie kokakolou?

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0