Svet kresťanstva 15. september 2014

Začala príprava Národného stretnutia mládeže P15 v Poprade

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Viac ako tritisíc ľudí sa zúčastnilo na Celoslovenskom mládežníckom programe 7BOLESTNÁ. V Šaštíne, kde sa v nedeľu konalo pred národnou púťou, jeho organizátori "symbolicky" začali prípravu Národného stretnutia mládeže (NSM) P15 v Poprade (31. júla - 2. augusta 2015).  Viachodinový program, v ktor...
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Viac ako tritisíc ľudí sa zúčastnilo na Celoslovenskom mládežníckom programe 7BOLESTNÁ. V Šaštíne, kde sa v nedeľu konalo pred národnou púťou, jeho organizátori "symbolicky" začali prípravu Národného stretnutia mládeže (NSM) P15 v Poprade (31. júla - 2. augusta 2015).  Viachodinový program, v ktor...

Viac ako tritisíc ľudí sa zúčastnilo na Celoslovenskom mládežníckom programe 7BOLESTNÁ. V Šaštíne, kde sa v nedeľu konalo pred národnou púťou, jeho organizátori "symbolicky" začali prípravu Národného stretnutia mládeže (NSM) P15 v Poprade (31. júla - 2. augusta 2015). 

Viachodinový program, v ktorom vystúpilo vyše 150 hostí, vyvrcholil slávnostnou svätou omšou s novokňazmi Slovenska, spustením internetovej stránky www.narodnestretnutiemladeze.sk a odhalením loga P15. Na príprave podujatia sa podieľalo viac než stovka dobrovoľníkov. 
"V Šaštíne sme chceli celovečerným programom preniknúť do Máriiných bolestí rečou dnešných mladých. Veríme, že sa nám to podarilo. Podujatie mladým umožnilo zažiť spoločenstvo s mladou Cirkvou. To isté sľubujeme i o desať mesiacov," hovorí hlavný organizátor, kňaz Ondrej Chrvala. Poprad bude vtedy podľa jeho slov hostiť mladých katolíkov z celého Slovenska i zahraničia. Prídu na P15. Rada KBS pre mládež a univerzity, ktorá sa s tímom dobrovoľníkov venuje prípravám tohto podujatia, očakáva účasť najmenej tri až päťtisíc ľudí. Chýbať na nej nebudú viacerí biskupi.
"Cieľom všetkých Národných stretnutí mládeže je ponúknuť mladým ľuďom zážitok živej Cirkvi a osobné stretnutie s Kristom. Poprad je mesto pod Tatrami, ktoré nás podľa slov svätého Jána Pavla II. neoddeľujú od susedného Poľska, ale práve naopak - spájajú. Národné stretnutie mládeže P15 otvorí rok príprav na Svetové dni mládeže (SDM) v susednom Krakove, preto je krásne, že budeme Poľsku tak blízko," uvádza režisér programu P15 Pavol Danko. Dodáva, že organizačný tím na podujatí v Šaštíne zároveň spustil oficiálnu duchovnú prípravu na P15, ktorá má názov Čistý rok.
"Pápež František vybral ako tému na stretnutia mládeže v budúcom roku blahoslavenstvo: "Blahoslavení čistého srdca, lebo oni uvidia Boha." (Mt 5, 8). Od septembra 2014 do júna 2015 preto mladým ponúkame vždy na konci mesiaca katechézu zameranú na iný odtieň čistoty," odkrýva plány Danko. Materiály pre mladých pripravil tím 20 kňazov, rehoľníkov a laikov. Je vhodný na prácu s mladými, pre učiteľov náboženstva či animátorov. Zverejnený bude v niektorých médiách i na oficiálnej stránke NSM, ktorú symbolicky spustili práve v programe 7BOLESTNÁ v Šaštíne.
Novinkou je tiež logo P15. Jeho základom je v jeho pravej časti kruh symbolizujúci oko. Namiesto zreničky má srdce. Blahoslavení čistého srdca - teda tí, ktorí majú čistý pohľad, ktorí majú akoby srdce v očiach. Oko sa pozerá na tri farebné trojuholníky, ktoré symbolizujú Boha, no súčasne označujú končiare Tatier, ktoré sa vypínajú nad mestom Poprad. Modrá farba, ktorá obklopuje srdce a vypĺňa vnútorný trojuholník, symbolizuje Máriu, čistotu a odkazuje na modrú farbu vo vlajke a erbe mesta Poprad. Autorkou loga je Erika Cániková.
Národné stretnutie katolíckej mládeže sa v podobných rozmeroch chystá po druhýkrát. Poprad zatiaľ podobnú akciu nehostil. Podobné podujatie sa konalo vlani v Ružomberku. Viacdňovú alternatívu pre tých, ktorí nemohli vycestovať na Svetové dni mládeže do Rio de Janeira, navštívilo približne tritisíc mladých ľudí z viacerých krajín. Na príprave sa podieľalo vyše 300 dobrovoľníkov. Každý rok sa konajú stretnutia mladých v jednotlivých diecézach, ktoré navštevujú stovky ľudí. Podnetom pre ne sú práve Svetové dni mládeže. Tie sa prvýkrát konali v roku 1985 v Ríme na podnet svätého Jána Pavla II.
Komunikačný tím 7BOLESTNÁ

Foto: narodnestretnutiemladeze.sk
Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0