Svet kresťanstva 17. november 2019

Godzone nie je emotívny zážitok na jeden večer

Adam Takáč
Adam Takáč
Rozhovor s lídrom projektu Godzone Julom Slovákom.
Rozhovor s lídrom projektu Godzone Julom Slovákom.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Godzone nie je emotívny zážitok na jeden večer
Julo Slovák (Foto: Pavol Rábara)

Na prvé modlitby chvál, ktoré zorganizoval, prišli dvaja ľudia. Dnes chodí na evanjelizačné koncerty, ktoré pripravuje so stovkami dobrovoľníkov, viac ako dvadsaťtisíc mladých z celého Slovenska. Vysvetľuje, prečo ich Godzone turné po desiatich rokoch stále priťahuje, prečo to nie je iba o emóciách, a hovorí, čo by sa malo zmeniť, keď účastníci koncertu odídu domov.

(Rozhovor bol pôvodne publikovaný v novembri 2018)
 

Pamätáte sa na prvé chválové stretnutie, ktoré ste zorganizovali?

Áno, veľmi dobre. Vyrastal som v Sliači, od malička ma rodičia viedli vo viere, miništroval som, ale nemal som osobnejší vzťah s Bohom. Práve počas modlitieb chvál na animátorskej škole som prežil svoje vnútorné obrátenie. Mal som štrnásť rokov. Bol to pre mňa silný moment a s nadšením som sa rozhodol zorganizovať chvály v našej farnosti. Myslel som si, že podobný zážitok ako ja budú mať takisto ostatní ľudia. Na prvé stretnutie však prišli len dvaja – jedna staršia pani a mladé dievča. Akoby som vtedy narazil do múru. Sklamal som sa a nerozumel som, prečo nie je v mojom okolí viac ľudí, ktorí túžia hľadať Boha viac ako iba cez „povinnú jazdu“ na nedeľnej omši.

Pokračovali ste v tom ďalej?

Chodieval som na všetky možné stretká vo farnosti aj mimo nej. Raz za mnou prišiel jeden človek s obálkou, kde boli peniaze. Povedal mi, že si mám kúpiť gitaru. Nebol som pritom vôbec hudobný typ, nikdy som nehral na žiadnom nástroji. No akoby zo slušnosti som si ju teda kúpil. Zakrátko ma na jednej akcii poprosili, aby som hral na večernej modlitbe. Keďže nikto iný nemohol, zahral som asi dve piesne. Po modlitbe za mnou prišli nejakí ľudia s tým, že cítili Boží dotyk vo svojom vnútri. Najprv som tomu nerozumel, ale potom som to bral ako pozvanie do služby.

Boli ste však na to sám.

Prečítajte si tiež:
Godzone tour: Boh, pukance & rock´n´roll (reportáž z Godzone)

V našej farnosti zo začiatku áno. Navštevoval som birmovanecké stretká, spevácke zbory, opekačky a iné akcie. Snažil som sa ľuďom povedať, aby sme sa iba nehrali, ale tiež sa spolu modlili, čítali Sväté písmo a stavali svoje spoločenstvo na Bohu. Najprv ma s týmto návrhom neprijali a sám som vlastne nevedel, ako s nimi pracovať. Asi po troch rokoch som stretol človeka, ktorý mi povedal, že zažil vnútorné obrátenie. Bol metalista a v tom čase likvidoval platne, mikiny a rôzne satanistické symboly a svoj život chcel odovzdať Bohu.

Neskôr sme spoločne začali viesť skupinku birmovancov. Práve z nej vznikol základ spoločenstva SP (Silné posolstvo). Postupne sme formovali aj našu kapelu ESPÉ. Spočiatku však vznikla iba preto, aby sme hudobne sprevádzali svoje modlitby.

Kedy sa z nej stala známejšia hudobná skupina?

Po vydaní prvého albumu s názvom Chcem počuť Tvoj hlas sme si povedali, že sme Boží hlas počuli, no povedal nám – takto to nerobte, chlapci (úsmev). Zdal sa nám príliš amatérsky. Nikto z nás nevedel, ako sa píšu piesne, na ktoré sa ľudia môžu modliť. Až s tretím albumom prišiel prelom, začali nás pozývať naprieč Slovenskom aj v Čechách. Zrazu sa z kapely zo Sliača stala skupina, ktorá v priebehu roka precestovala a navštívila športové haly po celej krajine.

Od koho prišiel nápad robiť evanjelizačné turné?

Nikdy sme si to nechceli nechať pre seba. V podstate od začiatku sme robievali evanjelizačné koncerty v našej banskobystrickej diecéze, ktoré sa volali Sen o prebudení. Pod záštitou nebohého biskupa Rudolfa Baláža sme začali s festivalom Voľnosť na Nevoľnom. V roku 2009 sme ho ukončili, no stále sme mali túžbu prinášať evanjelium mladým ľuďom atraktívnym a zrozumiteľným štýlom.

Rada pre mládež pri Konferencii biskupov Slovenska nás pozvala, aby sme v rámci Týždňa cirkvi pre mládež urobili prvé turné. Volalo sa Enter the Godzone. Nikto však ešte netušil, že tým vlastne vzniká celý projekt Godzone. Malo to byť iba jednorazové podujatie. Šokovalo nás, že sa na ňom zúčastnilo viac ako päťtisíc ľudí, mnohí sa nezmestili do hál, v ktorých sme hrali. Uvedomili sme si, že nemôžeme ľudí pozývať, ale máme ísť za nimi do ich miest.

Za desať rokov sa počet účastníkov Godzone turné stále zvyšoval, minulý rok prišlo na koncerty viac ako dvadsaťtisíc ľudí. Prečo tam podľa vás chodievajú?

Uvedomili sme si, že nemôžeme ľudí pozývať, ale máme ísť za nimi do ich miest.

Menej dôležitým – no neopomenuteľným – dôvodom je, že to, čo sa tam hovorí, podávame spôsobom, ktorý im je blízky. Mladí ľudia hovoria svedectvá svojim rovesníkom a mnohí sa v nich nachádzajú. Jazyk a produkcia, akou sa im to podáva, je pre nich v dnešnej dobe kľúčová. Nechcem tým povedať, že to má byť celé iba marketing, ale aj forma, ktorou chceme prilákať ľudí, je dôležitá.

Podstatnejšie však je to, čo zisťujeme zo spätných väzieb. Najväčším motivátorom je pre mladých duchovný hlad a túžba rásť vo viere. Uvedomujeme si, že to v nich drieme, a pokiaľ im to ako kresťania neponúkneme spôsobom, ktorý im je blízky, dajú im to rôzne iné náboženstvá alebo sekty. Snažíme sa robiť veci, ktoré vychádzajú z konzervatívnych kresťanských základov, a odovzdávať ich moderným spôsobom.

Zaznieva kritika, že koncerty sú príliš komerčné.

Nikdy sme nemali taký zámer. Vždy sme chceli robiť veci najlepšie, ako dokážeme. Som vďačný, že umelci, kreatívci, dizajnéri a mnohí ďalší, ktorí majú na starosti produkciu, sa rozhodli vložiť do toho svoje schopnosti bez nároku na odmenu. Všetci účinkujúci a organizátori na turné to robia zadarmo. Mnohí si dokonca platia účastnícky poplatok za to, že budú v tíme. To, že sa snažíme robiť veci kvalitne, neznamená, že ich nerobíme pre Boha. Práve naopak, tvrdíme, že Boh si zaslúži tú najvyššiu kvalitu, ktorú vieme dať. Ale ak by aj úroveň nebola vysoká, dôležité je, aby sme urobili maximum, čo vieme.

Nestráca sa ale v tom všetkom duchovný rozmer?

Je potrebné vidieť trochu dovnútra. Počas týždňa, keď je turné, mávame sväté omše, niekoľko hodín modlitieb či duchovnú prípravu pred začiatkom turné. Niektoré veci zvonku nevidieť, a preto pozývam všetkých, aby sa stali súčasťou tímu. Uvidia, že je to o niečom inom, ako sa môže zdať na prvý pohľad.

Čo je Godzone



Godzone je evanjelizačný projekt zameraný na mladých ľudí na Slovensku, ktorý funguje od roku 2009. Základ tvoria najmä členovia spoločenstva SP, ale aj členovia ďalších katolíckych spoločenstiev. Ich snahou je mladým ponúknuť evanjelium moderným a atraktívnym spôsobom. Najznámejším podujatím je evanjelizačné turné Godzone tour, ktorú každoročne organizujú v rámci Týždňa cirkvi pre mládež. Okrem toho realizujú animátorskú školu Godzone School, kde počas víkendových stretnutí a letného sústredenia vyučujú mladých lídrov a pripravujú viacero ďalších projektov. Projekt je zastrešený Združením kresťanských spoločenstiev mládeže a jeho predsedom ThDr. PhDr. Jánom Bucom PhD., katolíckym kňazom, ďalej tajomníkom Rady pre mládež a univerzity Konferencie biskupov Slovenska ThLic. Ondrejom Chrvalom a provinciálom rehole Piaristov na Slovensku PaedDr. Jurajom Ďurnekom SchP. 


Ďalšou výhradou voči Godzone je, že koncerty sú až príliš postavené na emóciách a celé je to len chvíľkový citový impulz, ktorý ťažko pretaviť do reálneho života.

Godzone nie je iba turné. Tento projekt vedie tisíce ľudí, vychováva stovky animátorov a už desaťročie robí desiatky misijných výjazdov a rôznych ďalších akcií počas celého roka. Je to postavené na spoločenstve, ktoré funguje osemnásť rokov, s rodičmi, ktorí sa duchovne obrátili vďaka svojim deťom. Z Godzone vyšli už niekoľkí kňazi a rehoľníci a množstvo katolíckych rodín. Veľké množstvo to priviedlo ku krstu a ďalším sviatostiam. Ak niekto bude tvrdiť, že Godzone je emotívny zážitok na jeden večer, absolútne nepochopil zmysel tohto projektu.

Skúste ho teda vysvetliť.

Godzone vedie tisíce ľudí, vychováva stovky animátorov a už desaťročie robí desiatky misijných výjazdov a iných akcií.

Godzone turné je len špičkou ľadovca. Chceme cez neho evanjelizovať a priniesť Boha tým, ktorí ho nepoznajú, no ďalším dôležitým rozmerom je mobilizácia. Nechceme, aby len prišli na jeden večerný koncert. Podstatou nie je zhromaždiť tisíce ľudí, ale vyslať ich do života s Bohom.

Niektorí nám vyčítajú, že s týmito ľuďmi nepracujeme komplexne. No úlohou Godzone nie je mať na starosti celkovú pastoráciu mládeže na Slovensku. Sme otvorení spolupráci a očakávame pomoc aj od farností. Okrem turné máme Godzone školu a ďalšie projekty, v ktorých chceme priviesť mladých k stabilnému kresťanskému životu.

Čo by mali zmeniť alebo robiť inak, keď odídu z koncertu?

Tohtoročná téma znie Chceme viac?. Znamená to, že túžime byť ľuďmi, ktorí žijú iný spôsob žitia a chcú viac – tým myslíme Božie kráľovstvo. Chceme ich vyzvať, aby žili život a hodnoty vo svojich rodinách, prácach a spoločenstvách tak, že si to všimnú aj ľudia okolo nich.

Ako to môže konkrétne vyzerať?

Máme pripravenú výzvu, v rámci ktorej rozdáme tisíce konkrétnych malých skutkov milosrdenstva a pozveme ľudí, aby ich vykonali.

Aké napríklad?

Je tam trebárs úloha – vstaň ráno skôr a priprav raňajky pre svoju rodinu. Veríme, že malými skutkami milosrdenstva sa naučíme žiť novú kultúru lásky, ktorá trochu nabúra uponáhľaný a konzumný spôsob života.

Cítite od cirkvi podporu v tom, čo robíte?

Godzone turné zastrešuje Rada pre mládež pri KBS. Viacerí biskupi nám nahrali videopozvánku. Do žiadnej diecézy nevstupujeme s koncertmi bez schválenia miestneho biskupa. Samozrejme, aj medzi nimi sú takí, ktorí majú otázky a obavy, ale to je prirodzené. Nebránime sa nijakej komunikácii s nimi. Vždy chceme byť poslušní voči tomu, čo povedia.

Kedy sa začínajú prípravy na turné?

Prečítajte si tiež:
Predtým než zavrhnete Godzone

Tému a smerovanie turné vymýšľame už niekedy v januári. Potom hľadáme konkrétne nápady a kreatívne spôsoby, ako ich zrealizovať v programe. Je to v podstate celoročná práca. Okrem toho robíme veľa ďalších akcií v rámci projektu Godzone.

Koľko ľudí pripravuje Godzone tour?

Najskôr je to užší tím dobrovoľníkov z celého Slovenska a zamestnanci, ktorí pracujú pre Godzone na plný úväzok. V rámci turné funguje asi tristočlenný tím dobrovoľníkov, ktorý sa presúva na koncerty počas celého týždňa. Okrem toho sú to lokálni dobrovoľníci v jednotlivých mestách, kde sa turné koná.

Koncerty sú už desať rokov zadarmo. Z čoho je turné financované?

Je to každoročný zázrak. Finančne nás podporuje aj cirkev, ale to tvorí iba malú časť rozpočtu. Väčšinu pokrývame zo zbierok a príspevkov, ktoré nám ľudia posielajú či už počas celého roka prostredníctvom kampane, alebo cez turné. Mnohí členovia organizačného tímu, ktorí sa podieľajú na prípravách, sa rozhodnú taktiež prispieť. Najväčšiu časť rozpočtu teda tvoria dobrovoľné finančné dary.

Foto: Facebook

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0