Svet kresťanstva 18. október 2018

Arcibiskup kritizoval používanie termínu LGBT v cirkevných dokumentoch

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Tri udalosti zo synody o mladých, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti.
Tri udalosti zo synody o mladých, ktoré by nemali ujsť vašej pozornosti.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Arcibiskup kritizoval používanie termínu LGBT v cirkevných dokumentoch
Arcibiskup Charles Chaput. Foto - acebook.com/ArchbishopChaput

Biskupská synoda o mladých, ktorá od 3. októbra prebieha vo Vatikáne, sa preklopila už do svojej druhej polovice. Aj keď jej priebeh nie je ani zďaleka taký búrlivý, ako sme to mohli vidieť v rokoch 2014 a 2015 počas dvojnásobnej synody o rodine, je tu niekoľko momentov, ktoré stoja za zmienku.

Kritika termínu LGBT v synodálnom dokumente

Spomedzi viac ako 260 biskupov a kňazov, takzvaných synodálnych otcov, najkritickejší príspevok zrejme predniesol filadelfský arcibiskup Charles Chaput.

Nepáčilo sa mu, že v pracovnom dokumente synody (Instrumentum Laboris) sa nachádza skratka LGBT. Narážal tým na časť dokumentu, ktorá poukazuje na to, že niektorí mladí z LGBT komunity tlmočili sekretariátu synody svoju túžbu po väčšej blízkosti a starostlivosti cirkvi.

„Neexistuje nič také ako ,LGBTQ katolík´ alebo ,transgenderový katolík´ alebo ,heterosexuálny katolík´, akoby naše sexuálne tendencie definovali to, kým sme,“ vyhlásil Chaput.

„LGBTQ a podobné skratky by sa nemali v cirkevných dokumentoch vyskytovať, pretože ich používanie podsúva presvedčenie, že ide o reálne a autonómne skupiny ľudí, pričom cirkev ľudí týmto spôsobom jednoducho neklasifikuje,“ konštatoval severoamerický arcibiskup, ktorému, naopak, v prípravnom dokumente chýba zdôraznenie pravdivosti učenia cirkvi o sexualite.  

Opačný pohľad pritom na augustovom Svetovom stretnutí rodín v Dubline prezentoval jezuita James Martin, ktorý sa dlhodobo venuje vzťahom katolíckej cirkvi a homosexuálnych osôb. Minulý rok vydal na túto tému aj knihu s názvom Building a bridge (Budovanie mosta), ktorá si vyslúžila uznanie aj kritiku.

Americký jezuita je na rozdiel od arcibiskupa Chaputa presvedčený, že farnosti by mali viac pomáhať LGBT katolíkom a takisto rodinám, ktoré majú medzi sebou člena tejto komunity. Títo ľudia sa podľa Martina často cítia v cirkvi ako vydedenci, pritom v skutočnosti sú jej plnohodnotnou súčasťou.

V príhovore na synode arcibiskup Chaput kritizoval aj inú časť pracovného dokumentu. Definovanie mladých ľudí ako „strážcov a ukazovateľov každej epochy“ je podľa neho zavádzajúce.

„Ide o lichôtku, ktorá chce zakryť nedostatok dôvery v krásu a moc viery, ktorú sme získali. Mladí ľudia sú totiž v skutočnosti ,produktom svojej doby´. (...) Úlohou starších veriacich je odovzdávať im pravdu evanjelia nepoškodenú kompromisom a deformáciou,“ vyhlásil Chaput, ktorý zároveň priznal, že jeho generácia sa tohto poslania v podstate vzdala.

„Kríza sexuálneho obťažovania duchovnými je výsledkom slabosti a zmätku v cirkvi a naši mladí za to zaplatili,“ dodal filadelfský arcibiskup.

Na synode vystúpili už aj Slováci

Slovenskí veriaci majú na synode troch zástupcov – bratislavského arcibiskupa Stanislava Zvolenského, prešovského arcibiskupa Jána Babjaka a animátorku Viktóriu Žolnovú z Prešovskej archieparchie.

Práve ona vystúpila so svojim príspevkom ako prvá. „Povolanie a jeho rozlišovanie nie je obmedzené na zasvätený život alebo na manželstvo. Je to každodenný proces, ktorý sa odráža v mojej práci, pri plnení svojich úloh a tak môžem rásť v svätosti,“ povedala vo svedectve pred synodálnymi otcami.

Viktória Žolnová, ktorá má 28 rokov, pochádza z východoslovenskej obce Havaj a pracuje ako dobrovoľníčka v Gréckokatolíckom mládežníckom centre Bárka v Juskovej Voli. Na synode je jednou zo 49 audítorov z celého sveta, ktorí sú prítomní na zasadaniach, ale nemajú hlasovacie právo.

„Mladí ľudia na Slovensku majú mnoho silných stránok, viac ako slabých. Mnohí sú veľmi talentovaní, usilovní, šikovní, ochotní obetovať veľa, aby dosiahli to, po čom túžia. Tvrdo na sebe pracujú,“ odpovedala Žolnová na otázku Postoja, ako hodnotí svojich rovesníkov.

A aké sú podľa slovenskej zástupkyne slabé stránky našej mládeže? „Niektorým chýba obyčajná ľudskosť, slušnosť či vnímavosť na potreby toho druhého. V ovzduší je cítiť kultúru sebectva, egoizmu a necitlivosti jeden voči druhému, najmä mladších voči starším. Vytráca sa úcta.“

Tento týždeň vystúpil na synode aj prešovský arcibiskup Ján Babjak, ktorý vo svojom príspevku predstavil prácu s mladým v Prešovskej archieparchii.

„Mladým sa venujeme systematicky v rôznych centrách a venujú sa im najmä mladí animátori, ktorých si vychovávame v dvojročnej animátorskej škole v našich mládežníckych centrách. Aktuálne máme v týchto školách 164 účastníkov,“ uviedol Babjak, ktorý obzvlášť ocenil prácu s Rómami.

„Sú šikovní a zdatní nielen v oblasti hudby a spevu, ale aj v oblasti odovzdávania viery svojim rovesníkom. Keďže Rómovia sú otvorení pre život oveľa viac ako majoritná spoločnosť, myslím, že raz oni môžu byť hlavní misionári pri odovzdávaní viery ďalším generáciám v našej cirkvi,“ konštatoval prešovský arcibiskup.

Posledný zástupca Slovenska na synode, arcibiskup Stanislav Zvolenský, vystúpil so svojim príspevkom v stredu večer. Venoval sa v ňom téme mládežníckeho protagonistu. Na Slovensku podľa neho k nemu dopomohlo nedávne blahorečenie Anny Kolesárovej. "Napríklad aj tým spôsobom, keď v školách a zamestnaniach, ale aj prostredníctvom sociálnych sietí viedli dlhý dialóg so svojimi rovesníkmi o pohľade viery, ktorým si uvedomujeme, že pozemský život nie je absolútnou hodnotou a že je cestou k dokonalejšiemu vykúpenému spôsobu jestvovania. Keď viedli dialóg o pohľade Katolíckej cirkvi na dôstojnosť a čistotu tých osôb, ktoré násilníci pri svojich útokoch nepozbavili pozemského života, ale hlboko ich ponížili dokonaním svojho násilného činu," povedal arcibiskup Zvolenský.

Dojatí čínski biskupi

Najväčšiu pozornosť na synode bezpochyby priťahujú dvaja čínski biskupi, ktorí sú na tomto fóre prítomní po prvýkrát. O ich účasti sa rozhodlo až na poslednú chvíľu po tom, čo koncom septembra Svätá stolica a Čína uzavreli prelomovú dohodu. Doteraz komunistická krajina účasti čínskych biskupov na podujatiach vo Vatikáne bránila.

„Zažili sme zázrak. Toľko rokov sme čakali na tento moment a on nakoniec prišiel,“ povedal biskup diecézy Chengde Guo Jin-cai v rozhovore pre taliansky katolícky denník Avvenire. „Keď som dostal pozvanie zúčastniť sa synody, nemohol som tomu uveriť. Nikdy som si nemyslel, že sa to môže stať. Pre mňa je to skúsenosť Božej milosti.“

Napriek tomu, že Jin-cai je členom prorežimného Vlasteneckého združenia čínskych katolíkov, kým biskup diecézy Yan´an Yang Xiao-ting ním nie je, obaja vystupujú kolegiálne ako reprezentanti jednej cirkvi.

A, samozrejme, pápežovi Františkovi už tlmočili aj pozvanie na návštevu svojej krajiny. „Nemožné sa môže stať možným. Tak, ako naša prítomnosť na synode,“ zhodnotil biskup Jin-cai.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0