Blog 15. október 2018

KDH sa zrieklo líderstva kresťanskej politiky v EÚ

Richard Vašečka
Richard Vašečka
Pani europoslankyňa Anna Záborská by určite mala kandidovať v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu.
Pani europoslankyňa Anna Záborská by určite mala kandidovať v blížiacich sa voľbách do Európskeho parlamentu.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Richard Vašečka

KDH sa zrieklo líderstva kresťanskej politiky v EÚ

Pred sobotnou Radou KDH v Prešove zazneli v konzervatívnom mediálnom priestore minimálne dva seriózne hlasy, aby hnutie prehodnotilo svoj postoj ku kandidatúre Anny Záborskej vo voľbách do EP v máji 2019.

Redaktor denníka Postoj Jozef Majchrák napísal:

Anna Záborská je politička, ktorá bola v Bruseli viditeľná, mala silnú agendu a na Slovensku má vďaka dlhoročnému pôsobeniu v pro-life hnutí aj pomerne veľký voličský fanklub. Ak nebude môcť kandidovať za KDH, môže ju to nielen vytlačiť mimo strany, ale aj priviesť k uvažovaniu o účasti na inej kandidátke. Pre KDH by to, samozrejme, nielen z pohľadu eurovolieb, bolo významné oslabenie. A zároveň aj ohrozenie.

Kandidátka bez Záborskej, s Ivanom Štefancom, ktorý ašpiruje na to, aby sa stal jej lídrom, by medzi potenciálnymi voličmi KDH určite mala slabší výtlak. Štefanec, bývalý člen SDKÚ, ktorý súhlasí s registrovanými partnerstvami a nedávno v europarlamente podporil problematickú rezolúciu proti Maďarsku, bude mnohých konzervatívnejších voličov skôr odrádzať, ako lákať.

 

Karol Pastor, štatistik, demograf a člen KDH ponúkol veľmi solídnu a logickú analýzu o eurovoľbách vo vzťahu ku KDH. Takto vyznieva jeho záver:

Ak lídrom KDH nebude prolifer v situácii, kedy budú proliferi na kandidátkach iných strán, pri vyššej účasti môže KDH reálne skončiť pod 4%. Naopak, so známym a výrazným proliferom na čele kandidátky by KDH mohlo - s prihliadnutím na súčasné preferencie - získať 8-10% odovzdaných hlasov. To treba považovať za dobrý výsledok. Preto, kým nie je neskoro, Predsedníctvo KDH resp. Rada KDH by mala požiadať Annu Záborskú, aby úlohu líderky do EP vo voľbách 2019 vzala ešte raz na seba.

 

Zdá sa, že Rada KDH tieto hlasy nevyslyšala. Nebudem vynášať podrobnosti (bol som prítomný ako hosť), ale skonštatujem, že ja osobne  som sa dostatočne presvedčil, že vedenie KDH na čele s predsedom Hlinom nemieni svoje rozhodnutie v tejto veci prehodnotiť. Škoda!

Anna Záborská je bez najmenších podrobností prototypom kresťanského politika s obrovským kreditom nielen na Slovensku, ale aj v celej Európe. Získať si takéto meno a vplyv je výsledkom neúnavného dlhoročného úsilia. V kolose, akým je Európsky parlament s viac ako 700 poslancami, sa to nedá dosiahnuť za rok, ani za dva, ba ani za jedno volebné obdobie.

Europoslankyňa Záborská svoju vysokú dôveryhodnosť opakovane preukázala aj svojimi bezkonkurenčnými výsledkami vo voľbách. V roku 2014 získala len ona sama taký počet hlasov, ktorý by stačil aj na dva mandáty (pozrite si konkrétne čísla v blogu pána Pastora). A to aj napriek tomu, že vtedy (úspešne) kandidovali silní kresťanskí kandidáti aj na kandidátkach OĽANO a NOVA. Medzi ľuďmi má takúto dôveru vďaka svojej nespochybniteľnej politickej i odbornej kompetentnosti, nekompromisnému obhajovaniu kresťanských hodnôt a svojmu pevnému charakteru.

Preto pokladám za obrovskú chybu a znak osobnej i politickej krátkozrakosti, že vedenie KDH bráni Anne Záborskej, jednej z najúspešnejších a najpresvedčivejších kresťanských političiek, kandidovať za vlastné hnutie, ktorého významnou členkou je – na rozdiel od väčšiny členov predsedníctva – od samého počiatku. Takýto postoj vážne poškodzuje nielen samotné KDH, ale čo je dôležitejšie, aj kresťanskú politiku na národnej i európskej úrovni. A tu sa už nedá mlčať. Lojalita voči kresťanskej politike a Slovensku má totiž u mňa prednosť pred straníckou lojalitou.

To je aj dôvod, prečo sa k tomu vyjadrujem verejne. Od svojho vstupu do KDH som doteraz väčšinou na verejnosti diskrétne mlčal, a to aj vtedy, keď som s viacerými postojmi a vyjadreniami predsedu KDH zásadne nesúhlasil. Nesúhlasil som napríklad so zachovaním status quo v otázke potratov alebo v zúrivej obhajobe hlasovanie europoslanca Štefanca proti Maďarsku, nášmu spojencovi z V4 (mimochodom Záborská, ale aj Mikolášik či Škripek sa Maďarska zastali). Tiež som bol veľmi nespokojný s jeho zosmiešňovaním návrhu zákona o obmedzení interupcií z dielne ĽSNS v jednom šíku s liberálnymi médiami, napriek tomu, že biskup Chautur a mnohí kňazi a proliferi vyjadrili tomuto zákonu (nie jeho predkladateľom) podporu. Na druhej strane mi prekážalo jeho opakované mlčanie pri dôležitých hodnotových témach, ktoré vytvára dojem, že kresťanskej veci sa zastane skôr Harabin, kotlebovci alebo SME RODINA než KDH. Ja sa k takým veciam síce pravidelne vyjadrujem, ale ja nie som člen vedenia a v parlamente som vedený ako nezaradený.

A prekáža mi aj neustála konfrontácia a urážanie politických súperov. Ja mám o kresťanskej politike zásadne inú predstavu. Tie rozdiely sú tak priepastné, že som si opakovane gratuloval k tomu, že som neprijal ponuku kandidovať za podpredsedu KDH alebo za člena jeho predsedníctva. A rovnako sa len utvrdzujem v tom, že moje rozhodnutie nekandidovať za KDH v najbližších parlamentných voľbách pod vedením súčasného predsedu, ktoré som avizoval už pri vstupe do hnutia, bolo absolútne správne. Aby bolo jasné, o všetkých týchto veciach som otvorene hovoril s viacerými členmi Predsedníctva.

Odmietnutie kandidatúry Anny Záborskej je pre mňa tou povestnou poslednou kvapkou. V jej prípade pokladám za nezmyselné argumentovať generačnou obmenou. Veď práve kredit Anny Záborskej môže potiahnuť dopredu novú generáciu. Eurovoľby sú špecifické tým, že ľudia volia najmä osobnosti a nie stranícke značky. Teda nie „KDH“, ale „Záborskú“. V týchto voľbách s extrémne nízkou účasťou voliči neprídu kvôli novým neznámym tváram alebo kvôli politikom, ktorí jasne nereprezentujú kresťanské hodnoty. Potom, ako terajší europoslanec Miroslav Mikolášik oznámil svoje rozhodnutie ďalej nekandidovať, zostáva KDH už len europoslanec Ivan Štefanec, ktorý prešiel z SDKÚ a ktorý je napríklad za registrované partnerstvá. V takej situácii by KDH nemalo ani chvíľku váhať zaradiť Annu Záborskú na kandidátku. Pokojne aj na posledné miesta. Nech rozhodnú voliči.

Odvolávanie sa na vek tiež nie je najšťastnejším argumentom. Prezident Donald Trump i jeho protikandidátka Hillary Clintonová sú starší a o pápežovi Františkovi ani nehovorím. Dôležitý je stav a mentálna kondícia. Tá je u Anny Záborskej vynikajúca. Možno je to aj tým, že ako lekárka vie dobre zhodnotiť svoje zdravie.

V situácii, keď hnutie v prieskumoch osciluje stále nebezpečne blízko 5% hranice, pokladám rozhodnutie nedovoliť byť Anne Záborskej vôbec na kandidátke hnutia vo voľbách do EP za vážnu strategickú chybu vedenia KDH. Je to pre mňa potvrdením trendu, že hnutie pod vedením Alojza Hlinu rezignovalo na líderstvo v hodnotovej politike.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0