Svet kresťanstva 10. október 2018

Pápež: Potrat je ako najať si na riešenie problému nájomného vraha

TASR
TASR
Pápež František v stredu v príhovore počas generálnej audiencie vo Vatikáne vyhlásil, že všetko zlo spáchané na svete súvisí s pohŕdaním životom.
Pápež František v stredu v príhovore počas generálnej audiencie vo Vatikáne vyhlásil, že všetko zlo spáchané na svete súvisí s pohŕdaním životom.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

TASR

Pápež: Potrat je ako najať si na riešenie problému nájomného vraha
Foto: TASR/AP

Toto pápežovo konštatovanie bolo súčasťou série jeho katechéz venovaných Božím prikázaniam, v ktorých sa tentoraz venoval piatemu prikázaniu „nezabiješ“, pričom znova potvrdil posvätnosť ľudského života – od jeho počatia po smrť, uviedol spravodajský portál Vatican News (VN).

Pápež vyhlásil, že toto prikázanie „vo svojej stručnej a kategorickej formulácii stojí ako múr na obranu základnej hodnoty v ľudských vzťahoch: hodnoty života“.

Následne zaujal odmietavý postoj k všetkým formám neúcty k životu, najmä k potratom.

K téme:
František odsúdil potraty pre poškodenia plodu dieťaťa: Robili to nacisti

Poukázal na to, že „rozporuplný prístup k ľudskému životu povoľuje aj jeho usmrtenie v lone matky, a to v mene ochrany práv iných“. František si však položil otázku, ako môže byť „terapeutický, občiansky či prosto ľudský ten skutok, ktorý ničí nevinný a bezbranný život v jeho rozkvete“.

Prítomných pútnikov na Námestí sv. Petra sa potom spýtal, či „je správne odstrániť ľudský život, aby sa vyriešil nejaký problém“. Odpovedal, že „je to, akoby sme na vyriešenie problémov najali nájomného vraha“.

Spomenul v tejto súvislosti ako príklad rodičov, ktorým lekár oznámi, že ich ešte nenarodené dieťa má zdravotné postihnutie.

Pápež podľa VN zdôraznil, že rodičia v týchto prípadoch potrebujú „skutočnú blízkosť a solidaritu“, aby „čelili realite a prekonali pochopiteľné obavy“. Často však „dostávajú unáhlené rady, ktoré ich povzbudzujú k ukončeniu tehotenstva“, čo „je slovný obrat pre to, ako s niekým priamo skoncovať“.

Podľa pápeža choré dieťa, ktoré sa javí ako problém, je „v skutočnosti darom“, ktorým „Boh človeka vymaní z egocentrizmu a dopraje mu rásť v láske“. Dodal, že to isté ako o dieťati platí aj o každom človeku v núdzi, seniorovi či chudobnom.

„Zraniteľný život nám ukazuje východisko, cestu k záchrane z existencie zameranej len na seba, a odkrýva nám radosť z lásky,“ zdôraznil pápež.

Pripomenul prítomným „modly tohto sveta“: peniaze, ktoré mnohých ľudí vedú k tomu, aby sa chorého nenarodeného dieťaťa zbavili, lebo starostlivosť oň býva drahá, ale aj moc a úspech. Upozornil, že pri hodnotení života „sú to chybné veličiny, pretože jediným autentickým meradlom je láska“.

Vyzval tiež ľudí, aby neopovrhovali životom – „svojím ani cudzím“, a obrátil sa aj na mladých ľudí, aby neznevažovali svoju existenciu, nepodceňovali sa a „nepohŕdali samými sebou v závislostiach“, ktoré ich „ničia a privedú k smrti“.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0