Spoločnosť 10. október 2018

Zbierka najväčších mýtov o histórii cirkvi, ktoré ste počuli

Lukáš Obšitník
Lukáš Obšitník
Prinášame provokatívny americký bestseller Vyriekli krivé svedectvo, ktorý odhaľuje najrozšírenejšie falošné tvrdenia o histórii nášho sveta.
Prinášame provokatívny americký bestseller Vyriekli krivé svedectvo, ktorý odhaľuje najrozšírenejšie falošné tvrdenia o histórii nášho sveta.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Obšitník

Zbierka najväčších mýtov o histórii cirkvi, ktoré ste počuli
Rodney Stark: Vyriekli krivé svedectvo, Postoj, preklad: L. Obšitník, 2018

Keď sa Krištof Kolumbus v roku 1492 vydal na plavbu na západ, smiali sa z neho kráľovské dvory a predovšetkým cirkev, ktorá učila, že Zem je plochá doska.

Pravdou pritom je, že v čase Krištofa Kolumba vzdelaní Európania vrátane cirkvi už niekoľko storočí vedeli, že Zem je guľatá. Pápeži počas veľkého zotročovania Indiánov a afrických černochov opakovane vydávali buly na ich obranu a na otrokárov dokonca vyhlasovali exkomunikáciu. Väčšina najvýznamnejších vedcov 16. a 17. storočia bola veľmi zbožná a motiváciou k novým objavom im bola práve ich viera.

Mýty o spiatočníctve cirkvi však tvoria slušnú zbierku. Cirkev bola podľa nich odjakživa brzdou pokroku, obhajovala otroctvo, brojila proti slobodymilovným vedcom a keby sa temný stredovek neskončil, dodnes by sme trpeli v temnote nevzdelanosti. V Postoji sme sa preto rozhodli vydať knihu Vyriekli krivé svedectvo, aby sme im nastavili zrkadlo.

Väčšina takýchto tvrdení vznikla v období náboženských vojen, počas ktorých víťazila propaganda a politické víťazstvá boli cennejšie než pravda. Napriek odstupu niekoľkých storočí sú však stále veľmi rozšírené a viaceré z nich sa aj na slovenských školách dodnes vyučujú (schválne: vezmite si do rúk učebnicu dejepisu svojich detí a skontrolujte, koľko podobných tvrdení sa v nej nachádza).

Autor Rodney Stark v knihe odkrýva najväčšie mýty o histórii katolíckej cirkvi, prenikavým spôsobom odhaľuje ich pôvodcov a na základe výskumu rešpektovaných historikov z posledných desaťročí vykresľuje, že k úspechu Európy a západného sveta podstatným spôsobom prispela práve cirkev. Viaceré pochybenia kresťanov priznáva, no vysvetľuje, že k nim dochádzalo napriek učeniu cirkvi, nie vďaka nemu. Počas tzv. vedeckej revolúcie došlo k mnohým veľkým objavom, no v skutočnosti išlo o prirodzený proces založený na postupnom pokroku, ku ktorému došlo v stredoveku. Ako raz povedal veľký fyzik Isaac Newton: „Ak som videl ďalej ako ostatní, bolo to preto, lebo som stál na ramenách obrov.“

Kniha nám ukáže históriu nášho sveta z inej perspektívy, než na akú sme zvyknutí. Zaujímavé je na nej aj to, že hoci bráni hlavne katolícku cirkev, jej autor nie je katolíkom. Rodney Stark vyrástol ako protestant a dnes pôsobí ako profesor sociológie na najväčšej baptistickej vysokej škole Baylor University v americkom Texase. Jeho predchádzajúce knihy vyšli vo svete v 17 rôznych jazykoch, jeho dielo Vzostup kresťanstva sa stalo celosvetovým bestsellerom.

Knihu Vyriekli krivé svedectvo si môžete zakúpiť v predpredaji v našom internetovom obchode s uvádzacou zľavou 15 %. Pre farnosti a spoločenstvá ponúkame zaujímavé balíkové zľavy.

Kniha ponúka fascinujúci príbeh a v protiklade k mýtom odkrýva, že náš moderný svet stojí na kresťanských základoch. Veríme, že bude inšpiratívnym čítaním.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0