Blog 02. október 2018

KDH, prieskumy, tri krát a prestávka atď

Alojz Hlina
Alojz Hlina
Zber dát pre prieskum Focusu prebiehal od 18 do 25.septembra. Rozhovor v Denníku N s Miroslavom Kocúrom bol publikovaný tiež 18.9. a v nasledujúcich dňoch kauza spojená s údajným sexuálnym zneužívaním v cirkvi kulminovala. Teda kulminovala presne v dňoch, keď sa robil zber dát. KDH je stále u určitej vzorky obyvateľstva vnímaná ako strana, ktorá je úzko prepojená s cirkvou, teda táto skutočnosť mohla mať vplyv na prieskum.
Zber dát pre prieskum Focusu prebiehal od 18 do 25.septembra. Rozhovor v Denníku N s Miroslavom Kocúrom bol publikovaný tiež 18.9. a v nasledujúcich dňoch kauza spojená s údajným sexuálnym zneužívaním v cirkvi kulminovala. Teda kulminovala presne v dňoch, keď sa robil zber dát. KDH je stále u určitej vzorky obyvateľstva vnímaná ako strana, ktorá je úzko prepojená s cirkvou, teda táto skutočnosť mohla mať vplyv na prieskum.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Alojz Hlina

KDH, prieskumy, tri krát a prestávka atď

Pán redaktor Jozef Majchrák napísal komentár, v ktorom nám chce poradiť.

Cením si to. K samotným radám dovoľte uviesť:

Doteraz  som žiaden prieskum nekomentoval, ani tie predposledné, kde nám Focus aj AKO namerali cez 7 %.

Focus,  ak sa nemýlim, nám v predposlednom prieskume prvý krát  nameral nad 7 %.

Nie,  určite nie. Môžete sa spoľahnúť, nikto nás za ne neocenil, nikto nepochválil. Možno aj preto mi príde trochu zvláštne „zavzdušňovať  sa“ nad posledným prieskumom Focusu, v ktorom sme klesli.

Redaktor Postoja k tomu pristupuje ešte korektne, čo však už neplatí na iných „ múdrych“ na iných fórach.

Zber dát pre prieskum Focusu prebiehal od 18 do 25.septembra. Rozhovor v Denníku N s Miroslavom Kocúrom bol publikovaný tiež 18.9. a v nasledujúcich dňoch kauza spojená s údajným sexuálnym zneužívaním v cirkvi kulminovala. Teda kulminovala presne v dňoch, keď sa robil zber dát.

KDH je stále u určitej vzorky obyvateľstva vnímaná ako strana, ktorá je úzko prepojená s cirkvou, teda táto skutočnosť mohla mať vplyv na prieskum.

Samozrejme tí, podľa ktorých môžem aj za to, že sa topia ľadovce v Grónsku toto nepripustia, ale dúfam, že tí ktorí nemajú vlčiu hmlu v očiach určitú kauzalitu s touto skutočnosťou pripustia.

Druhá skutočnosť:

Náš nový volič je aj bývalý volič Smeru. Ak klesá Smer, máme potenciál v určitom rozsahu rásť. Ak Smer stabilizuje resp. mierne stúpa, môže to mať aj vplyv na našu stranu.

Táto korelácia je významná. Naozaj vieme časť  bývalých voličov  Smeru osloviť, preto je aj dôležité si uvedomiť, že Smer je náš súper a nie partner. Jeho objatí, jeho bozkov sa musíme vyvarovať. Boli pre nás zničujúce .

Som naozaj rád, že v týchto komunálnych voľbách už nemáme koalície so Smerom.  

A k tým radám. Pán redaktor ďakujem, že ste si našli čas a snažíte sa nám poradiť.

Postup v prezidentských voľbách budeme definovať v týchto dňoch a čo sa týka tej druhej rady, asi len toľko:  Zásada trikrát a prestávka nebola prijatá preto, aby „upozadila“ niekoho. Bola prijatá preto, aby motivovala niekoho. Motivovala nových, mladých politikov strednej generácie k vyššej aktivite. K tomu, aby videli zmysel sa angažovať.  

Áno, je úplne legitímne, že motiváciu predstavuje  aj možnosť  kandidovať, nie len desiatky rokov tomu istému kandidátovi roznášať letáky. Na funkcie nevzniká dedičné právo, ani v KDH.

Strana, ktorá na volené funkcie vytvorí systém, ktorý neumožní obmenu kádrov, stráca dynamiku a dokáže sa zničiť sama. Byť v parlamente dvadsať , tridsať rokov, pri všetkej úcte sa nedá tak, aby ste nestratili drive.  

Naša zásada je trikrát a prestávka, nie trikrát a dosť. To znamená, že niekto, koho sa to týka, keď jedno volebné obdobie nebude kandidovať a vráti sa do  „terénu“ do „reálneho sveta“, môže mu to pomôcť okrem regenerácie a nabratia síl aj k k vrtuľníkovému pohľadu , resp. basketbalovému pohľadu.  Pohľadu z trochu z inej perspektívy. A po tomto  oddychu v zmysle našej zásady môže, prísne vzaté, ten-ktorý poslanec opäť  kandidovať.

Treba aj povedať, že schopnosťou lídra je aj schopnosť vychovať si nástupcu. Ukázať na niekoho a povedať, tento človek ma dokáže zastúpiť. Ak stavba padá s tým, kto ju postavil, resp. pomáhal postaviť, nie je to dobrá stavba.  Stavba, musí vedieť stáť aj bez toho, aby ju niekto pridŕžal.

Mám rád slovné novotvary. Akurát som dočítal knihu od Timothy Snydera, v ktorej definuje novotvar: „sadopopulizmus“ a rozvádza ako funguje. Odporúčam prečítať. Žiaľ, so sadopopulizmom sa už stretávame aj u nás.

Mne pri komentári  p. Jozefa Majchráka chodí po rozume slovne spojenie „personálny fatalizmus“ . Personálny fatalizmus by mal byť vo vyspelých spoločenstvách nefunkčný, čo ako by sa ho kto pokúšal sfunkčniť. Na Slovensku žije päť a pol milióna ľudí a ja som optimista. Verím, že medzi nimi sa nájdu šikovní ľudia, ktorí dokážu nahradiť kohokoľvek na akejkoľvek funkcii. Nahradiť aj ľudí, ktorí majú svoje kvality, zásluhy.

KDH je veľká, silná strana, ktorá má svoje rozhodovacie mechanizmy, prostredníctvom ktorých sa prijímajú rozhodnutia. A presne tak sa bude postupovať  aj v tomto prípade.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0