Blog 26. september 2018

Moderná láska – Láska cez internet

spoločenstvo katRande.org
spoločenstvo katRande.org
Ako internet zmenil spôsob hľadania životného partnera? Prevažujú výhody.
Ako internet zmenil spôsob hľadania životného partnera? Prevažujú výhody.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

spoločenstvo katRande.org

Moderná láska – Láska cez internet

To, čo bolo v 90 tých rokoch považované za rozmar alebo módny výstrelok, je dnes vnímané ako najnormálnejšia vec na svete: on-line zoznamovanie. Smartfóny spájajú ľudí bez obmedzení sociálnej alebo fyzickej geografie. Každý mesiac sa vďaka digitálnym zoznamovacím službám zoznámi najmenej 200 miliónov. V Amerike už viac ako tretina sobášov začína on-line. Internet sa stal druhým najpopulárnejším spôsobom, ako sa Američania stretávajú s ľuďmi opačného pohlavia, píše the Economist.

Výhody on-line zoznamovania:

· Podľa tradičného spôsobu zoznamovania, stretnete svoju partnerku prvýkrát u priateľov, v širšom rodinnom kruhu alebo na pracovisku. Pravdepodobnosť stretnutia toho pravého /tej pravej na on-line zoznamke je veľmi vysoká, pretože výber potenciálnych partnerov je oveľa väčší.

· On-line vyhľadávanie je v porovnaní s bežnými spôsobmi zozamovania oveľa účinnejší: Stačí niekoľko kliknutí, pár viet a zistíte potencionálny záujem alebo nezáujem druhej strany.

· On-line zoznamovanie má lepšie výsledky: Výskum dokazuje, že manželstvá Američanov, ktorí sa zoznámili cez zoznamku vydržia dlhšie. Od počiatku internetu, sa miera rozvodovosti v Spojených štátoch skutočne dramaticky znížila.

· Štatistiky uvádzajú, že páry, ktoré sa zoznámili on-line, sú šťastnejšie ako ostatné páry.

· Sociologické hľadisko ukazuje, že on-line zoznamky častejšie spájajú ľudí z rôzneho prostredia: moderná láska, ako nikdy predtým, dokázala spojiť partnerov rozdielneho kultúrneho, sociálneho postavenie alebo farby pleti. Prekážkou už nie sú vzdialenosti ani jazykové rozdiely. Príjmy žien a mužov, ktoré boli po stáročia dôležitým kritériom výberu, dnes ustupujú do úzadia.

· A v neposlednom rade je potrebné vyzdvihnúť online službu: "zvláštna milosť pre vyberavých". Mnoho zoznamiek  ponúka filtračné funkcie, ktoré uľahčujú vyhľadanie potenciálneho partnera podľa veľmi špecifických požiadaviek.


 Nevýhody  on-line zoznamovania:

· Na internetovej zoznamke ste posudzovaný skrze atraktívnosť vášho profilu a jedným kliknutím môžete byť odmietnutý.

. Pri hľadaní životného partnera, môžete naraziť na falošné účty, ktoré tvoria asi 10% na bežných zoznamkách.

 · On-line zoznamovacie prináša aj nástrahy a nebezpečenstvá týkajúce sa zneužitia osobných údajov.
 

Popri všetkých obavách, ktoré on-line zoznamovanie prináša, by sme nemali zabúdať na zjavnú prevahu výhod. Nájsť správneho životného partnera, vytvorenie spoločenstva dvoch ľudí, ktorí chcú spolu v láske prežívať dobré i to zlé, stojí za námahu. Moderný spôsob lásky ponúka prostredníctvom internetu miliónom ľudí efektívny spôsob, ako nájsť správneho životného partnera: a to je veľký kompliment pre on-line zoznamovanie!

Martina Brenčičová

Zdroj: The Economist (18. august 2018): https://www.economist.com/leaders/2018/08/18/modern-love

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0