Svet kresťanstva 20. september 2018

Reportér z kauzy Chautur: Netvrdím, kde je pravda

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Rozhovor s reportérom RTVS Jurajom Mravcom, autorom reportáže o žene, ktorá obvinila biskupa Chautura zo sexuálneho zneužívania.
Rozhovor s reportérom RTVS Jurajom Mravcom, autorom reportáže o žene, ktorá obvinila biskupa Chautura zo sexuálneho zneužívania.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Reportér z kauzy Chautur: Netvrdím, kde je pravda

Odpovede reportéra Mravca na otázky, ktoré sme mu adresovali na jeho žiadosť emailom, nám zaslala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková. Na väčšinu z nich sme odpovede nedostali, publikujeme však všetky odoslané otázky.

Minulý rok ste začali pracovať na prípade ženy, ktorá obvinila košického gréckokatolíckeho biskupa Milana Chautura, že ju v detstve sexuálne zneužíval. Ako ste sa dostali k tejto téme?

(Bez odpovede.)

Keď ste sa s dotyčnou ženou osobne stretli, pôsobila na vás jej výpoveď hodnoverne?

(Bez odpovede.)

Prečo sa rozhodla o svojom prípade prehovoriť práve teraz? Dlhodobo žije v Anglicku, má svoj život, svoju rodinu a k tomu, čo popisuje, malo dôjsť pred tridsiatimi rokmi.

(Bez odpovede.)

Vo výpovedi na polícii, ku ktorej došlo ešte pred tým, ako bola celá vec zverejnená, dotyčná žena nehovorila o žiadnom sexuálnom kontakte, ukájaní ani o žiadnych podobných veciach, ale napríklad o božteku na líčko či sedení na kolenách. Aspoň tak to vyplýva z toho, čo zverejnili noviny.sk. Povedala vám niečo iné? Ak áno, prečo to nespomenula pri výpovedi na polícii?  

(Bez odpovede.)

Rozhodli ste sa, že reportáž postavíte na priamej konfrontácii biskupa a údajnej poškodenej. Nemala problém ísť do takéhoto otvoreného stretu?

(Bez odpovede.)

K tomu, aby ste sa dostali k biskupovi Chauturovi, ste využili zastierací manéver – predstavili ste sa ako tvorcovia relácie Návraty a stretnutia. Považujete takýto postup za korektný? Odobrili vám ho aj vaši nadriadení?

K prvým piatim otázkam týkajúcim sa získavania a overovania informácií, konfrontácie tvrdení všetkých zainteresovaných strán sa nebudem vyjadrovať. RTVS žiadne údaje z pripravovanej reportáže nemedializovala. Dôsledne na téme pracujeme a k všetkým získaným informáciám pristupujeme maximálne zodpovedne.

Netajíte, že o pravdivosti výpovede ženy ste presvedčený. Nebolo by potom z vašej strany rozumnejšie zhromaždiť nejaké ďalšie podporné svedectvá, dôkazy a biskupa konfrontovať až na záver?

Netvrdím, kde je pravda! Mojou prácou je overovať všetky tvrdenia a zhromažďovať len fakty. Tento spôsob sme zvolili na základe informácií od údajne poškodenej, keďže konfrontácia s biskupom by prebehla v každom prípade. V prítomnosti televízneho štábu či bez neho. Rozhodla sa pre ňu dobrovoľne.

Celá kauza sa dostala na verejnosť vďaka bývalému katolíckemu kňazovi a členovi Progresívneho Slovenska Miroslavovi Kocúrovi. Vy ste mu ju úmyselne posunuli na zverejnenie?

Nie, neposunul som mu žiadnu informáciu, pri ktorej by som ho žiadal o zverejnenie či akúkoľvek medializáciu.

Kocúr v rozhovore pre Denník N povedal, že biskup vyvinul obrovský tlak a riaditeľ televízie je pokakaný. Bol na vás vyvíjaný nátlak, aby ste tému stopli a ďalej na nej nepracovali?

Nie, žiadny nátlak na mňa vyvíjaný nebol. Na téme ďalej pracujem. Šéf Reportérov dokonca posilnil tím o ďalšiu reportérku, s ktorou budeme na téme spoločne pracovať.

Foto – archív J. M.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0