Svet kresťanstva 19. september 2018

Biskup Chautur odmieta obvinenie, že sexuálne obťažoval dieťa

Imrich Gazda
Imrich Gazda
Chautura mala podľa jeho vlastných slov vypočúvať aj polícia. Či o obvinení vie Vatikán, nie je nateraz známe.
Chautura mala podľa jeho vlastných slov vypočúvať aj polícia. Či o obvinení vie Vatikán, nie je nateraz známe.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Imrich Gazda

Biskup Chautur odmieta obvinenie, že sexuálne obťažoval dieťa
Foto – TASR/František Iván

Postoj tu bude len s vašou pomocou!

Postoj je dnes jediným serióznym konzervatívnym hlasom v slovenskej mediálnej scéne. No nežije zo vzduchu. 

Články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú.  Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

Redakcia Postoja

Košická eparchia v stredu popoludní vydala vyhlásenie k medializovaným informáciám o údajnom sexuálnom obťažovaní, ktorého sa mal dopustiť jeden zo slovenských biskupov – Milan Chautur.

„Vznesené obvinenie vladyka jednoznačne odmieta a verí, že pravda v celej veci vyjde na povrch,“ píše sa vo vyhlásení, ktoré opisuje aj to, ako malo dôjsť k celej situácii.

Falošná delegácia

V novembri 2017 sa biskupovi Chauturovi mala ohlásiť skupina veriacich z jeho bývalej farnosti, ktorí mu chceli zablahoželať k narodeninám. Stretnutie malo byť zároveň nahrávané tvorcami televízneho programu Návraty a stretnutia.

„V skutočnosti však neprišla ohlásená skupina, ale len jedna pani s kameramanom. Vladyka ich prijal, návšteva sa odvíjala v pokojnej atmosfére, avšak v jej závere dotyčná pani pred kamerou obvinila Mons. Chautura zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. Vladyka toto obvinenie jednoznačne odmietol,“ opisuje vyhlásenie priebeh stretnutia.

Podľa informácií Postoj.sk má dotyčná žena 40 rokov, dlhodobo žije v Anglicku a pochádza z východoslovenskej obce, kde bol Chautur farárom ešte pred pádom komunizmu.

Chautur v statuse na facebooku uviedol, že žena postúpila vec aj polícii, ktorá ho vypočúvala a jej zistenia boli negatívne. V oficiálnom stanovisku eparchie je však uvedené, že polícia vo veci stále koná.

Hovorca policajného prezídia Michal Slivka ani hovorkyňa košického krajského riaditeľstva Jana Mesárová, ktorých sme oslovili ešte pred zverejnením stanoviska Košickej eparchie, nevedeli na základe medializovaných informácií zistiť a potvrdiť, či k vypočúvaniu došlo.

„Je potrebné vypočuť osoby disponujúce relevantnými informáciami, preto sme otázky postúpili príslušnému orgánu, ktorý sa informáciami bude určite zaoberať a rozhodne o ďalšom postupe,“ odpísal nám popoludní policajný hovorca Slivka.

Televízia Markíza však vo svojom večernom spravodajstve informovala, že vyšetrovateľka celú vec zastavila a prípad postúpila na prokuratúru. „Pred mesiacom sme prijali trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu pohlavného zneužívania podľa trestného zákona z roku 1961. Na základe vykonaného dokazovania však vyšetrovateľka musela dané trestné oznámenie uznesením odmietnuť a vec bola predložená na okresnú prokuratúru,“ uviedol prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobaník. 

Proti odmietnutiu trestného stíhania môže oznamovateľka podať sťažnosť. V každom prípade, momentálne Chautur stíhaný nie je.

Nateraz nie je jasné, či je o obvineniach informovaná Svätá stolica. „Vedomosť o tom, či spomenutá pani kontaktovala aj príslušné vatikánske úrady, ktoré sú pri takýchto obvineniach kompetentné z hľadiska cirkevného práva, eparchiálny úrad nemá,“ píše sa vo vyhlásení.

Na túto otázku nevedel odpovedať ani hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara.

Ako postupovať v prípadoch zneužívania

Katolícka cirkev na Slovensku má už niekoľko rokov vypracovanú smernicu, ktorá stanovuje presný postup v prípadoch sexuálneho zneužívania klerikmi.

V marci 2014 ju na svojom plenárnom zasadaní schválila Konferencia biskupov Slovenska (KBS) a následne ju potvrdila aj Kongregácia pre náuku viery, ktorá zodpovedá za riešenie sexuálnych deliktov klerikov.

Podobné smernice, ktoré boli vypracované na podnet Svätej stolice, majú aj ďalšie biskupské konferencie.    

Okrem tejto smernice KBS na svojom plenárnom zasadaní v júni 2016 schválila Kódex pastoračného správania, ktorý vymedzuje, ako sa majú kňazi, rehoľníci a laici správať k osobám vrátane detí a mladistvých, s ktorými prichádzajú do kontaktu. Kódex nemá len odporúčací charakter, ale mal by byť súčasťou pracovných zmlúv a zmlúv o dobrovoľníctve, ktoré uzatvára slovenská katolícka cirkev.

Smernica KBS stanovuje nielen to, ako v prípade podozrenia, že dochádza k sexuálnemu zneužívaniu, postupovať vnútri cirkvi, ale aj v styku s orgánmi činnými v trestnom konaní. „Kto sa hodnoverne dozvie o delikte sexuálneho zneužitia maloletej osoby, je povinný to oznámiť orgánom Slovenskej republiky činným v trestnom konaní,“ píše sa v smernici, ktorá odkazuje na trestný zákon.

Smernica aj trestný zákon však pripúšťajú tri výnimky z tejto povinnosti: spovedné tajomstvo; tajomstvo informácie, ktorá bola zverená pod podmienkou mlčanlivosti pri výkone pastoračnej činnosti; iná zákonom uznaná povinnosť mlčanlivosti.

Poškodené osoby majú byť zároveň cirkvou informované, že majú právo iniciovať trestné konanie. Diecéza im má byť takisto nápomocná pri zmierňovaní psychologických a duchovných škôd.

Popri vyšetrovaní orgánov činných v trestnom konaní má prebiehať aj kánonický proces. Diecézny biskup alebo rehoľný predstavený má po prijatí oznámenia vykonať predbežné vyšetrovanie a následne všetky zhromaždené dokumenty postúpiť Kongregácii pre náuku viery, ktorá rozhodne o ďalšom postupe.

Keďže prípady rieši diecézny biskup alebo rehoľný predstavený priamo s vatikánskou kongregáciou bez toho, že by o tom musel informovať vedenie KBS, centrálna štatistika o tom, ku koľkým šetreniam došlo v minulosti, neexistuje.

Prečítajte si aj
Pápež vyzval k nulovej tolerancii zneužívania detí, Vatikán potrestal troch kňazovZdieľať

„Až po vynesenie rozhodnutia vo veci viny alebo neviny klerika alebo zasvätenej osoby je potrebné mať na pamäti prezumpciu neviny. Ordinár však môže obžalovanému zabrániť vo vykonávaní posvätného ministéria alebo nejakého cirkevného úradu a nejakej cirkevnej úlohy, uložiť mu alebo zakázať pobyt na istom mieste alebo území,“ píše sa v smernici.

Ak sa však potvrdí vina klerika, vinník nesmie byť preložený na iné miesto pôsobenia, ale musí byť postavený mimo služby.

KBS má zároveň zriadenú komisiu zloženú z piatich cirkevných právnikov, ktorá má aspoň raz za rok zistiť situáciu v každej diecéze a v prípade identifikovania nedostatkov má o nich informovať Svätú stolicu.

Smernica zároveň zdôrazňuje, že povinnosť chrániť mladistvých pred akýmkoľvek sexuálnym zneužívaním sa vzťahuje na všetkých veriacich, pričom osobitným spôsobom to platí pre duchovných pastierov.

Preventívne opatrenia

Kódex pastoračného správania stanovuje aj konkrétne preventívne opatrenia. Nácviky, katechézy a iné farské aktivity, na ktorých sú prítomné deti a mladiství, sa napríklad musia vykonávať v kostole alebo v katechetickej miestnosti, a nie v obytných priestoroch fary.

Pri aktivitách, na ktorých sa zúčastňujú osoby mladšie ako 15 rokov, musia byť prítomné aspoň dve dospelé osoby.

Rovnako aj duchovné rozhovory sa musia odohrávať na úradných miestach a v časoch, ktoré nebudia odôvodniteľné podozrenie.  

Smernica KBS zároveň vyzýva, aby otázkam týkajúcim sa sexuálneho zneužívania mladistvých bol venovaný priestor nielen v kňazských seminároch a na teologických fakultách, ale aj v rámci katechéz vo farnostiach.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0