Politika 19. september 2018

Horké víťazstvo

Jaroslav Daniška
Jaroslav Daniška
Čo ukázalo hlasovanie o návrhu SaS na životné partnerstvo pre všetkých.
Čo ukázalo hlasovanie o návrhu SaS na životné partnerstvo pre všetkých.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jaroslav Daniška

Horké víťazstvo
Foto: Martin Baumann/TASR

Postoj tu bude len s vašou pomocou!

Postoj je dnes jediným serióznym konzervatívnym hlasom v slovenskej mediálnej scéne. No nežije zo vzduchu. 

Články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú.  Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

Redakcia Postoja

Parlament predvčerom hlasoval o návrhu SaS o životnom partnerstve, za zákon hlasovalo 31 poslancov, proti bolo 65, zdržalo sa 43 poslancov, zákon neprešiel (kompletné výsledky hlasovania nájdete tu).

Zákon podporili všetci prítomní poslanci SaS, traja z OĽaNO (Shahzad, Milanová, Suchánek) dve poslankyne z Mosta (Cséfalvayová, Žitňanská) plus skupina poslancov Spolu s Miroslavom Beblavým.

Proti hlasovali všetci poslanci Sme rodina, väčšina klubu SNS, poslanec Vašečka (KDH), Janckulík, 18 poslancov Smeru, sedem poslancov OĽaNO (Budaj, Marosz, Heger, Fecko, Krajčí, Lukáč, Verešová), poslanec Adamčík z Mosta, všetci kotlebovci.

Štyri poznámky.

Po prvé, zákon o civilných zväzkoch pre všetkých je francúzsky model a z pohľadu ochrancov tradičného manželstva ide o radikálnejší návrh, ako by boli partnerstvá osôb rovnakého pohlavia, od manželstva by totiž odrádzal aj hetero-páry, čo oslabuje manželstvo ešte viac ako formálne spochybnenie definície. Radikálnejší by bol návrh iba vtedy, keby liberalizoval aj počet osôb v zväzku a pripustil aj mnohoženstvo či iné skupiny osôb. Civilné zväzky už viac neumožňujú alibi-argument, že ide o mäkší variant homo-manželstva, dnes je všetkým jasné, že sú automaticky krokom k nemu. Dôkazom je aj hlasovanie poslancov Smeru.

Po druhé, zaujímavé je, kto všetko sa zdržal. Čítajte (ak chcete, aj špekulujte) so mnou – z tých, čo sa hlásia alebo hlásili ku kresťanstvu: Remišová, Bugár, Bašistová, Blanár, z ostatných Fico či Grendel, ktorý kedysi hovoril, že podporuje manželstvo osôb rovnakého pohlavia, ak zmenil názor, je to svojho druhu pozoruhodná výnimka.

Veronika Remišová má rada hory a Jána Pavla II., konzervatívnej agende sa síce vyhýbala od začiatku, vedela to však zakryť imidžom. Keďže mnohí jej voliči patria medzi našich čitateľov a mnohí v nej svojho času videli kresťanskú političku, pár viet na vysvetlenie by si azda zaslúžili, nech je pred tou prezidentskou kampaňou jasno.

Po tretie, Miroslav Beblavý, ktorý skúša (na druhý či tretí pokus) napodobniť SDKÚ, ukazuje posun, ktorý zaznamenali stredoví liberáli. Kedysi sa podobným témam vyhýbali a skôr sa zdržiavali (tento postoj SDKÚ napr. prejavil poslanec Martin Fedor), dnes už sú jednoznačne za. A to pritom padlo dlhoročné alibi, že hlasujú za niečo, čo nie je manželstvo, keďže európske súdy už tieto dve inštitúcie chápu ako synonymá.

Po štvrté, trochu osobná poznámka, v parlamente sedí niekoľko poslancov, ktorí kedysi patrili ku Konzervatívnemu inštitútu M. R. Štefánika, kde som bol svojho času spolupracovníkom, neskôr založili stranu, ktorá má dodnes k-áčko v názve, kde som bol asistentom. Poslanci Ondrej Dostál, Peter Osuský a Zuzka Zimenová všetci alter-definíciu manželstva podporili. Cesta Ondreja Dostála je originálna už dlhšie, od mítingov, kde sa ozývalo ria-ria-Hungaria, až po označenie sa za slniečkara. Mám pocit, že tie k-áčka, Ondrej, už pôsobia trochu nepatrične, to dodávam ako kamarát.

Zvláštna situácia.

Za zákon hlasujú poslanci, ktorí sa nazývali konzervatívnymi, a proti nemu poslanci zo strany, ktorá je pohrobkom komunistickej strany, resp. strany, ktorej predseda sa nezmestí ani do libertínskej predstavy sveta SaS.

Obávam sa, že keby pred pár rokmi Smer nesiahol z oportúnnych dôvodov po tradičnej definícii manželstva, dnes by sme už čelili napínavému hlasovaniu, kde by išlo o každý hlas.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0