Politika 19. september 2018

Prípad Sencov

Jozef Majchrák
Jozef Majchrák
Niekoľko viet o Rusovi z Krymu, ktorý neuveril, že ho ohrozujú ukrajinskí fašisti.
Niekoľko viet o Rusovi z Krymu, ktorý neuveril, že ho ohrozujú ukrajinskí fašisti.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Jozef Majchrák

Prípad Sencov
Oleg Sencov. Foto: TASR/AP

Postoj tu bude len s vašou pomocou!

Postoj je dnes jediným serióznym konzervatívnym hlasom v slovenskej mediálnej scéne. No nežije zo vzduchu. 

Články na Postoji nie sú spoplatnené. Vznikajú len vďaka ľuďom, ktorí nás dobrovoľne podporujú.  Budeme si veľmi vážiť, ak sa k nim pridáte. Aby sme sa my mohli naplno venovať tvorbe obsahu.

Ďakujeme!

Redakcia Postoja

Režisér Oleg Sencov drží od mája tohto roku v ruskom väzení hladovku. Jej skončenie podmieňuje prepustením šesťdesiatich štyroch ukrajinských politických väzňov, ktorí sú zadržiavaní v ruských väzniciach.

Sencovovo prepustenie žiadajú nielen viacerí západní politici, ale aj umelecké celebrity vrátane Kremľu blízkeho režiséra Nikitu Michalkova a na jeho podporu sa v mnohých európskych mestách, dnes aj v Bratislave, konajú verejné zhromaždenia. Ukrajinský parlament a bývalý poľský prezident Lech Walesa ho navrhujú na Nobelovu cenu mieru a slovenský europoslanec Eduard Kukan zase na Sacharovovu cenu, ktorú udeľuje Európsky parlament.

Kremeľ zatiaľ zostáva voči tomuto tlaku imúnny. Jeho hovorca Dmitrij Peskov akurát vyhlásil, že ak má mať Sencov šancu milosť dostať, musí o ňu požiadať sám. Čo on odmieta urobiť.

Problémy Sencova, etnického Rusa a rodáka z krymského Simferopolu, sa začali po tom, ako tento polostrov anektovalo Rusko. Sencov bol nadšeným prívržencom protivládnych protestov na Ukrajine, známych ako Euromajdan, nesúhlasil ani s ruským zabratím Krymu. Patril medzi aktivistov, ktorí verejne demonštrovali proti anexii, a odmietol sa tiež vzdať ukrajinského občianstva. V máji 2014 ho na Kryme zatkla ruská FSB.

V procese s viacerými odporcami krymskej anexie bol vojenským súdom v Rostove na Done odsúdený na dvadsať rokov väzenia a poslaný do trestaneckej kolónie Ľadový medveď v meste Labytnangi na západnej Sibíri. Súd ho uznal vinným z prípravy série útokov, ktoré mali destabilizovať situáciu na Kryme. Podľa rozsudku malo ísť o podpaľačský útok na krymské sídlo strany Jednotné Rusko, ktorý však nevyšiel a oheň poškodil iba vstupnú bránu do budovy. Sencov nebol obžalovaný priamo z účasti na tomto útoku, ale len z účasti na jeho príprave. Rovnako mal podľa rozsudku plánovať zničenie Leninovho pamätníka a ďalšie diverzné akcie v Simferopoli a Sevastopoli. Režisér tieto obvinenia odmieta.

Ruský súd svoj verdikt postavil na svedectvách dvoch krymských anarchistov, ktorí na základe dohody o vine a treste svedčili proti Sencovovi. Jeden z nich však neskôr svoju výpoveď odvolal a tvrdil, že bola vynútená mučením. Fyzické násilie, ktoré malo nasledovať po jeho zadržaní, spomínal aj Sencov: „Kopali ma, bili obuškami, postojačky, poležiačky, posediačky. Keď som odmietol vypovedať, začali ma dusiť. Hrozili, že ma znásilnia obuškom, odvezú do lesa a zakopú.“

Otázkou dnešných dní je, či Rusko pod rastúcim medzinárodným tlakom cúvne. Ľudia, ktorí poznajú ruský systém zvnútra, sú v tom oveľa skeptickejší ako zahraniční aktivisti.Zdieľať

Po niekoľkých mesiacoch hladovky je Sencov v zlom zdravotnom stave. Podľa jeho advokátov schudol tridsať kilogramov, trpí anémiou a spomalením srdcového pulzu. V júli pod hrozbou núteného kŕmenia súhlasil s konzumáciou niekoľkých lyžíc nutričnej zmesi denne a podávajú mu tiež glukózové infúzie.

Otázkou dnešných dní je, či Rusko pod rastúcim medzinárodným tlakom cúvne. Ľudia, ktorí poznajú ruský systém zvnútra, sú v tom oveľa skeptickejší ako zahraniční aktivisti. Líder krymských Tatárov Mustafa Džemilev, ktorý bol politickým väzňom ešte v sovietskych časoch a tiež držal hladovku, Sencova už vyzval, aby s hladovaním skončil. Odkázal mu, že je na neho hrdý, ale musí sa vrátiť z väzenia živý. Rusko podľa Džemileva nie je krajinou, v ktorej sa dá spoliehať na humánnosť. Putin podľa neho môže cúvnuť len v prípade, ak výmenou za to niečo získa.

Džemilov, ktorý je poslancom ukrajinského parlamentu, v tejto súvislosti upozornil na prípad, keď sa o prepustenie dvoch uväznených krymských Tatárov zasadil turecký prezident Erdogan. Boli vymenení za dvoch príslušníkov ruskej vojenskej spravodajskej služby (GRU), ktorí sedeli v tureckom väzení kvôli prípravám atentátov na členov čečenskej opozície.

Niektorí ruskí opoziční aktivisti predpokladajú, že režim Sencova nenechá vo väzení zomrieť, ale môžu ho začať násilím kŕmiť alebo ho zavrú na psychiatriu.

Mnohí sa určite pýtajú, prečo nie veľmi významný krymský režisér a opozičný aktivista Sencov znervózňoval mocný Putinov režim až natoľko, že bol v zjavne vykonštruovanom procese odsúdený na drakonických dvadsať rokov za terorizmus. Odpoveď možno hľadať v argumentačnej schéme, ktorou Rusko zdôvodňovalo anexiu Krymu. Tá znela, že týmto krokom chce ochrániť miestnych Rusov pred hrozbou zo strany ukrajinských fašistov. Sencov, ktorý sa ako Rus proti tomuto agresívnemu kroku verejne postavil, bol viditeľným dôkazom, že existujú aj krymskí Rusi, ktorí to vidia inak.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0