Komentáre a názory 11. september 2018

Bezplatné obedy stavajú pravicu pred politickú dilemu

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík
Ako vyhrať voľby v krajine, kde si štátny paternalizmus pýta verejnosť?
Ako vyhrať voľby v krajine, kde si štátny paternalizmus pýta verejnosť?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

Bezplatné obedy stavajú pravicu pred politickú dilemu
Predseda strany Smer – sociálna demokracia Robert Fico. FOTO TASR – Branislav Račko

 

Posledná opozično-koaličná prekáračka si zaslúži pozornosť. Predseda SaS Richard Sulík v nedeľnej diskusnej relácii TA3 spomenul, že ak sa jeho strana dostane k moci, bude sa snažiť zrušiť bezplatné vlaky a obedy – vlajkové lode smeráckych sociálnych balíčkov.

Nadhodený smeč včera využil Robert Fico. Zvolal tlačovku, ktorej hlavnou myšlienkou bolo presvedčiť občanov, že ak bude pri moci sociálna demokracia, rozdávanie z verejných peňazí bude pokračovať; no ak voliči pustia k moci pravicu, ľuďom vezme bezplatné vlaky, obedy a ktovie, čo ešte.

Kto z tejto výmeny vyšiel víťazne? Nazrite do internetových diskusií! Sulík kvôli svojmu postoju k bezplatným obedom kandiduje v očiach mnohých voličov na titul „sociálny netvor 2“.

Pritom politicky je počínanie Smeru dešifrovateľné celkom jednoducho: Po odhaleniach v prvom polroku, ktoré viedli k výmene premiéra i ministra vnútra, bola dôveryhodnosť najsilnejšej vládnej strany otrasená. Jej vedenie teda pristúpilo k najjednoduchšej hre, aká existuje. Pokiaľ už voličov nedokáže presvedčiť, aspoň si ich kúpi. Hoci aj za ich vlastné peniaze.

Obedy „zadarmo“ politicky nie sú nič iné. No keďže v spoločnosti je silne zakorenený paternalizmus – teda vnímanie štátu ako blahosklonnej otcovskej entity, ktorá sa má o občana starať od kolísky po hrob –, má ponuka Smeru silnú nádej na pokračujúci politický úspech.

Či už ste ekonomický liberál alebo sociálny konzervatívec, stavia vás to pred dilemy.

Dilema ekonomického liberála

Richard Sulík by si aj zaslúžil pochvalu, že dokázal ísť „proti vetru“ s natoľko nepopulárnym názorom. Tým viac, že k nadšeným podporovateľom bezplatných obedov na školách sa tento raz pridali aj denník SMEDenník N.

No aj on na TA3 dodal, že by tie peniaze akurát vynaložil iným spôsobom. Konkrétne hovoril, že by najal viac policajtov a poslal ich do vlakov.

To, prirodzene, na žiadneho voliča neurobí dojem. Nebol by lepší spôsob vrátiť tie peniaze proste ľuďom vo forme nižších daní a odvodov? Alebo aspoň využiť ich na zníženie deficitu a štátneho dlhu, aby dnešní školáci nemuseli raz splácať úroky za neschopnosť súčasnej vlády vyrovnať rozpočet aj v dobe rekordných štátnych príjmov?

Niečo podobné možno odpovedať aj na otázku, ktorú Robert Fico položil na svojej tlačovke: „Prečo by pri dobrom vývoji ekonomiky nemohla vláda niečo dopriať aj ľuďom?“ Pravicová odpoveď je, že ak sa verejné financie vyvíjajú dobre, nech potom vláda berie ľuďom menej peňazí.   

Sociálna demokracia tvrdí, že chce štátnymi pomocami, ako sú bezplatné vlaky či obedy, ľudí podoprieť, aby ľahšie vyšli so svojimi príjmami. No namiesto tu takej subvencie a hen onakej by pravicovou alternatívou mala byť dynamická ekonomika, generujúca ľuďom rastúce príjmy, z ktorých si obedy (a iné veci) môžu zaplatiť oni sami. Bez úradnícko-politického prerozdeľovacieho medzičlánku.  

Ten prvý, sociálnodemokratický prístup, robí ľudí závislých od štátu a politikov. Ten druhý, pravicový prístup, dáva ľuďom hrdosť a samostatnosť, že sa o seba i svoje rodiny dokážu postarať sami.

Namietate, že pri dnešnej úrovni platov štátne „zadarmo“ predsa len pomôže? Lenže kto vládne s krátkou prestávkou od roku 2006?!

Ako včera upozornil opozičný poslanec Miroslav Beblavý (SPOLU), slovenské mzdy za posledné dva roky rástli najpomalšie vo V4. Kým u nás narástli o 11,4 percenta, napríklad v susednom Česku narástli v rovnakom čase o 22 percent. Pred dvomi rokmi bol rozdiel medzi českou a slovenskou priemernou mesačnou mzdou 100 eur, dnes je dvojnásobný.

Aj kvôli tomu sa ľudia dnes musia spoliehať na štát, že im pomôže s niektorými ich výdavkami.

Dilema sociálneho konzervatívca

Trochu inou optikou ako ekonomický liberál by na bezplatné obedy pre školákov mohol hľadieť sociálny konzervatívec: Veľkou výzvou Slovenska je demografia. Rodí sa málo detí. Okrem iného aj preto, že sú ekonomicky nákladné. A tak aj opatrenie ako bezplatné obedy môže byť z konzervatívneho pohľadu legitímne, lebo rodinám znižuje náklady na deti.

Nielen liberálna SaS, ale aj konzervatívne KDH a OĽaNO sú súčasťou opozície. Sociálna stabilizácia slovenskej rodiny by mala byť rovnakou prioritou pravice ako napríklad uľahčenie administratívneho zaťaženia malých a stredných podnikateľov.

Sociálna politika, zameraná na rodinu, môže byť pre pravicu spôsobom ako získať voliča, vystrašeného vidinou návratu „reformných liberálnych netvorov“. No v prípade takéhoto prístupu by bezplatné obedy mali byť súčasťou širšieho balíka, zameraného na zníženie nákladov na deti pre rodičov. A aj tu treba dodať, že oné náklady zostávajú, akurát sa v ekonomike inak prerozdelia.

Inými slovami, aj na konzervatívnu rodinnú politiku bude štát musieť niekde vziať peniaze. Navyše, ani v časoch hospodárskej konjunktúry by sa to nemalo diať formou deficitov. Lebo sa nám to vypomstí, až raz konjunktúra skončí.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0