Komentáre a názory 06. september 2018

Kažimír opúšťa potápajúcu sa loď

Richard Sulík
Richard Sulík
Z politických kuloárov zaznieva, že minister financií Peter Kažimír by sa mohol stať guvernérom NBS. Predseda SaS Richard Sulík to nepovažuje za dobrý nápad.
Z politických kuloárov zaznieva, že minister financií Peter Kažimír by sa mohol stať guvernérom NBS. Predseda SaS Richard Sulík to nepovažuje za dobrý nápad.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Richard Sulík

Kažimír opúšťa potápajúcu sa loď
O ministrovi financií Petrovi Kažimírovi sa hovorí ako o možnom nástupcovi Jozefa Makúcha na čele NBS. FOTO TASR – Martin Baumann

Paragraf jeden odsek jeden zákona o Národnej banke Slovenska hovorí: „Zriaďuje sa Národná banka Slovenska ako nezávislá centrálna banka Slovenskej republiky.“ Nezávislá centrálna banka znamená, že ju nemajú viesť politici, a to preto, aby centrálna banka nebola zneužívaná na ich politické ciele.

Myslím, že toto je každému súdnemu človeku jasné. Dokonca aj na Slovensku v časoch hrubého zneužívania politickej moci na čokoľvek možné sa našlo dosť zdravého rozumu, aby všetci guvernéri Národnej banky boli nezávislí: Vladimír Masár, ktorý mal zrejme najťažší džob, Marián Jusko, Ivan Šramko, ktorý zaviedol euro, a Jozef Makúch, ktorého hlavným poslaním je na seba neupozorňovať.

Lenže teraz ide o niečo iné. Smer ide dole vodou, nie je v stave nájsť ani len kandidáta na prezidenta, lebo ľudia s akou-takou povesťou nie sú padnutí na hlavu. A, naopak, tí, ktorí dlhé roky boli centrálnou súčasťou tejto zhnitej, skorumpovanej a oligarchami riadenej strany, avšak majú dosť rozumu, potápajúcu sa loď opúšťajú. Napríklad Peter Kažimír.

Aby bolo jasné, o koho ide: Peter Kažimír je v Smere od roku 2006, je podpredsedom tejto strany, minister financií za túto stranu a 10 rokov mlčal ku všetkým tým svinstvám, ktoré Smer páchal. Peter Kažimír mlčal pri obrovských rozkrádačkách a teraz mlčí pri bohapustom korumpovaní voličov (vlaky zadarmo, obedy zadarmo, stropovanie dôchodkového veku...), ktoré zaťažuje štátnu kasu. Aj preto ani v najlepších časoch nie je ako minister financií schopný predložiť vyrovnaný rozpočet.

No akékoľvek argumenty a zdravý rozum musia ísť bokom, lebo podpredseda Smeru sa potrebuje upratať. Bokom musí ísť aj terajší guvernér Jozef Makúch, ktorého funkčné obdobie sa končí až 12. januára 2021, teda o viac ako dva roky. Nezachytil som žiadne Makúchovo vyjadrenie o tom, že by svoje funkčné obdobie nechcel dokončiť, takže podpredseda Smeru bude musieť na nezávislého guvernéra Národnej banky pritlačiť, aby uhol. Ďalšia prekážka bude parlament, a ak Peter Kažimír zdolá aj túto, ostáva prezident, ktorý guvernéra Národnej banky vymenúva a ktorý snáď toto blúznenie ukončí.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0