Komentáre a názory 02. september 2018

O inšpirujúcej schopnosti víťaziť navzdory znevýhodneniu

Lukáš Krivošík
Lukáš Krivošík
Čo symbolizujú balerínky úspešnej bežkyne z Moldavy nad Bodvou?
Čo symbolizujú balerínky úspešnej bežkyne z Moldavy nad Bodvou?
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Lukáš Krivošík

O inšpirujúcej schopnosti víťaziť navzdory znevýhodneniu
Annamária dobehla prvá, hoci bežala v balerínkach. FOTO: Facebook/Centrum voľného času CVrČek

Príbeh žiačky, ktorá vyhrala bežeckú súťaž len v balerínkach a bez ponožiek, upútal Slovensko. Celé to ilustruje fotografia, ktorú na svojom facebooku zverejnilo Centrum voľného času CVrČek. Jej symbolická sila vyráža dych.

„Fotka sa stala symbolom toho, že chudobné deti majú malú šancu na rozvoj svojho talentu,“ napísal Denník N. V podobnom duchu sa niesli aj príspevky v ostatných médiách.

Napríklad na webe FunRádia skonštatovali: „Táto fotka rozprúdila diskusie po celom internete o tom, že štát nepomáha mladým talentom.“

Nezavrhujem túto perspektívu. Je to legitímny spôsob, ako na príbeh Annamárie nazerať. Systémová podpora športu na Slovensku, hlavne mládežníckeho športu – a zvlášť pokiaľ človek pochádza z chudobných pomerov – má akiste svoje rezervy. A balerínky mladej bežkyne sú príležitosťou, ako túto diskusiu otvoriť.

No na tú fotografiu možno hľadieť aj inak, než len ako na ilustráciu „systémového“ či „spoločenského“ problému. Tie balerínky sú totiž v prvom rade symbolom individuálneho triumfu jedného dievčaťa navzdory prekážkam a protivenstvám.

Meritokracia ako ideál

Zvíťaziť za približne vyrovnaných podmienok je samo osebe veľká vec. Vyhrať v bežeckej súťaži s hendikepom v podobe nevhodnej obuvi ešte väčšia.

Schopnosť víťaziť navzdory horšej východiskovej pozícii dokáže byť tým najväčším zdrojom hrdosti pre jednotlivca a tiež inšpiráciou pre jeho okolie. Dobre to poznajú príslušníci vojenských jednotiek, ktoré sa dokázali presadiť na bojisku voči početnejšiemu, lepšie vyzbrojenému či vystrojenému protivníkovi.

Cynici možno povedia, že médiá skočili po tomto príbehu len preto, že dievča je Rómka a chcú si prihrievať nejakú svoju „slniečkovú“ polievočku. Pár reakcií tohto druhu sa na sociálnych sieťach dalo nájsť.  

No toto nie je ten prípad. O rovnako povšimnutiahodný príbeh by išlo, keby v balerínkach zvíťazilo na bežeckých pretekoch chudobné dievča z bielej rodiny.

Navyše, Annamária nevyhrala vďaka pozitívnej diskriminácii, ale vo férovej súťaži. Jej víťazstvo je oslavou meritokracie, teda posudzovania človeka na základe jeho schopností a výsledkov, nie na základe príslušnosti k nejakej skupine.

Pokiaľ sa dievča v športe uchytí, možno raz bude vyhrávať medaily aj na medzinárodných súťažiach a šíriť tak povedomie o Slovensku vo svete. V tomto zmysle je v záujme nás všetkých, aby vlohy detí z chudobného prostredia nezostali ležať ladom. Sme príliš malá krajina, než aby sme si mohli dovoliť mrhať ľudským kapitálom. 

Pre mladých ľudí z osád môžu byť Annamáriine balerínky pripomienkou toho, že Rómovia sú v súťaži s príslušníkmi majority rôznymi spôsobmi v nevýhode. No Annamáriine rýchle nohy môžu byť pre nich zároveň povzbudením, že víťaziť dokážu napriek týmto znevýhodneniam.

Dobrovoľná solidarita

„Je mojou skúsenosťou, že v ľudskej prirodzenosti sa nachádza niečo, vďaka čomu jednotlivec vždy rozpozná a odmení zásluhu, nech sa ukrýva pod akoukoľvek farbou pokožky,“ vyslovil veľký americký černošský vzdelávateľ Booker T. Washington.

Ak spomíname niekoľko neprajných hlasov na sociálnych sieťach, obísť, naopak, nemožno ani mnoho podporných hlasov pre dievča z Moldavy. Podľa článku Márie Tóthovej z CVČ CVrČek, okrem tenisiek dostane Annamária príležitosť zlepšovať sa v behu pod dohľadom trénera.

Ako už bolo uvedené vyššie, nezavrhujem debatu o „systémovej“ podpore mládežníckeho športu. No dá sa predvídať, ako sa približne skončí:

Premiér Pellegrini dostane od novinárov otázku, čo robí vláda, aby podchytila talenty ako Annamária. On odcituje, koľko futbalových ihrísk napríklad otvorili v posledných rokoch.

Niektorá opozičná strana pripraví perfektný papierový návrh na podporu športu. Ten však dlhé roky – prinajmenšom do ďalších volieb – nebude realizovaný...

Za týchto okolností sa medializácia talentov ako Annamária a ich spontánna podpora ľuďmi dobrej vôle javí ako najrýchlejšia možnosť podpory. Kým sa niekto s dokonalým „systémovým“ riešením športu nevyšplhá na vrchol politickej hierarchie, aby ho presadil, možno najsystémovejším nástrojom by bola dobročinná organizácia, ktorá by podporovala mladé športové talenty zo sociálne slabšieho prostredia.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0

Najčítanejšie

Deň Týždeň

Najčítanejšie

Deň Týždeň
Diskusia 0