Svet kresťanstva 09. august 2018

Blíži sa Svetové stretnutie rodín, bude aj paralelná akcia

Adam Takáč
Adam Takáč
Írski vládni predstavitelia majú v úmysle dohovárať Františkovi v otázke homosexuálnych manželstiev.
Írski vládni predstavitelia majú v úmysle dohovárať Františkovi v otázke homosexuálnych manželstiev.
Jozefína Majchrák Jozefína Majchrák

Adam Takáč

Blíži sa Svetové stretnutie rodín, bude aj paralelná akcia
Posledné Svetové stretnutie rodín sa konalo vo Filadelfii v roku 2015. (Foto: Flickr.com/pml2008)

Pápež František už onedlho zavíta do írskeho hlavného mesta Dublin, kde sa od 21. do 26. augusta uskutoční Svetové stretnutie rodín. Táto informácia by sama o sebe vopred nevzbudzovala extra zvýšenú pozornosť.

Viaceré okolnosti, ktoré podujatie sprevádzajú, však za ňu stoja.

Dve referendá

Ešte pred pár rokmi by sa dalo tvrdiť, že pápež príde do tradičnej katolíckej krajiny. Dve ľudové hlasovania v posledných troch rokoch ale tento obraz o „krajine trojlístkov“ trochu menia.

V roku 2015 Íri legalizovali homosexuálne manželstvá a stali sa prvým štátom na svete, ktorý tak urobil po hlasovaní v referende. Pred pár mesiacmi zase rovnako v referende zrušili ústavný dodatok, ktorý zaručoval nenarodenému dieťaťu rovnaké právo na život ako matke.

Írsko bolo dlhé roky výnimkou, čo sa týka potratov spomedzi ostatných západných krajín. V roku 1983 tam totiž prijali ústavný dodatok, ktorý ich de facto zakazoval. Po májovom referende by mali byť podľa návrhu zákona čoskoro potraty v Írsku legálne do 12. týždňa tehotenstva na požiadanie. 

Zástancovia legalizácie homosexuálnych manželstiev aj liberalizácie potratov zvíťazili v oboch hlasovaniach s vysokou prevahou.

Minuloročný rozruch

Svetové stretnutie rodín, ktoré zvoláva pápež, sa koná každé tri roky. Naposledy bolo v americkej Filadelfii. Prvýkrát ho usporiadal v roku 1994 Ján Pavol II. v Ríme.

Súčasťou podujatia sú vystúpenia množstva významných rečníkov a rôzne workshopy. Hlavným bodom programu býva omša, ktorú celebruje pápež. Témou najbližšieho, deviateho ročníka, je Evanjelium rodiny: Radosť pre svet a bude zamerané na pápežovu exhortáciu Amoris laetitia.

O stretnutí, na ktorom sa opäť očakáva účasť tisícok rodín z celého sveta, sa v médiách hovorilo už vlani.

K téme:
Írsky biskup by na stretnutí rodín s pápežom uvítal aj homosexuálne páry

Hlavným dôvodom bolo vyjadrenie írskeho biskupa Brendana Leahyho, ktorý na začiatku prípravy na akciu povedal, že by mala byť otvorená pre všetky rodiny, vrátane slobodných rodičov, ľudí v druhých vzťahoch, rozvedených a znovuzosobášených, silno veriacich aj neveriacich, ľudí s iným vierovyznaním, ľuďmi, čo súhlasia s Cirkvou, aj tými, čo nie.

„Žijeme v časoch zmien a rodina sa tiež mení,“ uviedol írsky biskup. „Mali sme referendum v prospech manželstiev osôb rovnakého pohlavia, v ktorom hlasovalo veľa ľudí, a všetci sú rovnako vítaní pripojiť sa k oslave rodiny. Každý sa musí cítiť budúci rok prijatý,“ povedal Leahy vlani.

Okrem jeho vyjadrení vzbudila rozruch aj programová brožúra, ktorú zverejnila írska cirkev. Jej súčasťou bol výrez fotografie s lesbickým motívom.

„Publikácia ilustruje, ako dramaticky sa zmenili írske postoje na homosexualitu, ktorá bola dekriminalizovaná len v roku 1993,“ napísal americký jezuitský časopis America, na ktorého čele stojí známy jezuita James Martin.

Populárny katolícky autor, ktorého pápež vymenoval za konzultora vatikánskeho Sekretariátu pre komunikáciu, sa v posledných rokoch zaoberá vzťahom cirkvi a homosexuálov.

Minulý rok vydal na túto tému knihu s názvom Building a bridge (Budovanie mosta), ktorá si vyslúžila uznanie aj kritiku.


Oficiálne logo Svetového stretnutia rodín 2018 v Dubline. Foto - Facebook

Kritici chystajú paralelnú akciu

Aj James Martin bude jedným z rečníkov na blížiacom sa Svetovom stretnutí rodín. Hovoriť by mal na tému, ako môžu farnosti pomáhať rodinám, ktoré majú medzi sebou člena LGBTI komunity. „Rád by som zdieľal ´osvedčené postupy´ z farností, ktoré úspešne oslovili LGBTI katolíkov,“ vraví jezuitský kňaz.

Okrem neho vystúpia ďalšie známe tváre nielen z cirkevného prostredia. Medzi nimi aj taliansky politik a akademik Rocco Buttiglione alebo bývalý senátor USA George Mitchell. Rodinám sa prihovoria celkovo trinásti kardináli z celého sveta.

Jedným z moderátorov akcie bude aj bývalý futbalový hráč Manchestru United Philip Murlyne, ktorý sa pred rokom stal dominikánskym kňazom.

O rodine sa však v Dubline nebude hovoriť iba na tomto podujatí. Laický katolícky inštitút Lumen Fidei totiž organizuje paralelnú dvojdňovú konferenciu, na ktorej chcú rozoberať témy manželstva, prokreácie a antikoncepcie vychádzajúc z encykliky Pia XI. Casti Connubii (O kresťanskom manželstve).

Portál National Catholic Register ich označuje ako kritikov Svetového stretnutia rodín.

Na konferencii vystúpia napríklad kardinál Raymond Burke, šéfredaktor The Catholic Thing a prezident Faith & Reason Institute (Inštitút pre vieru a rozum) Robert Royal alebo známa postava tradičného katolicizmu biskup Athanasius Schneider z Kazachstanu.

„Naším cieľom je podporiť a prispieť k Svetovému stretnutiu rodín v čase, keď je v cirkvi toľko nejasností v učení o manželstve a rodine,“ hovorí riaditeľ Lumen Fidei Anthony Murphy a dodáva, že s hlavným podujatím nechcú súťažiť.

Vládni predstavitelia chcú pápežovi dohovárať

Tak ako pri každej návšteve krajiny i teraz sa František pri ceste do Írska stretne s vládnymi predstaviteľmi. Bude zaujímavé sledovať, o čom budú spolu hovoriť.

Írsky premiér Leo Varadkar totiž nedávno novinárom povedal, že chce pápežovi vyjadriť názor írskej spoločnosti a parlamentu, že rodiny existujú v rôznych formách, vrátane tých s rodičmi rovnakého pohlavia.

„Stretnutie bude veľmi krátke. V prvom rade ho chcem privítať, ale ak bude príležitosť, určite mu poviem o obavách našich obyvateľov aj v súvislosti so sexuálnym a fyzickým zneužívaním,“ povedal írsky predseda vlády, ktorý sa otvorene hlási k svojej homosexuálnej orientácii.

Rovnaký zámer má aj írska ministerka pre deti a mládež Katherine Zappone, ktorá chce pápežovi povedať, že sa mýli, ak tvrdí, že len heterosexuálny pár môže vytvoriť skutočnú rodinu.

Minister kultúry má zase v pláne hlave Katolíckej cirkvi navrhnúť, aby zrušil kňazský celibát.

Minister zdravotníctva Simon Harris nedávno zaútočil na cirkev so slovami, že „náboženstvo už nikdy viac nebude určovať zdravotnú a sociálnu politiku v našej krajine“.

Ak máte otázku, tip na článok, návrh na zlepšenie alebo ste našli chybu, napíšte na redakcia@postoj.sk
Diskusia 0
Diskusia 0